НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА“ СЪБРА ДУХОВНОТО БОГАТСТВО НА СЛИВЕН В БЛОГ
28.05.2018 2939 Прегледи

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА“ СЪБРА ДУХОВНОТО БОГАТСТВО НА СЛИВЕН В БЛОГ

Народно читалище „Зора“ – Сливен събра в специален блог духовното богатство на Сливен. Блогът бе представен на 28 май – Свети Дух и празник на читалището. Представеното направи Мариета Главчовска, директор на библиотеката към читалището, редом с председателя Минко Стефанов и секретаря Галя Георгиева.

Блогът на библиотеката – https://blog.zora-sliven.net , е реализиран с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. на Министерство на културата.

„Насочеността е към регионалната история и към историята на културата в сливенския край. Има рубрики – личности, събития, факти, а основно място е отделено на Сливенски огньове, има място и за сливенския Димитровден, и за сливенци, известни дейци на културата. В блога може да се намери информация и за изложби. В блога има място и за рубриката „Литературен салон“. Използвам случая да поканя сливенски творци да предоставят свои материали за публикуване. Могат да се намерят и информации за различни годишнини свързани със Сливен. Читателят може да открие различни исторически дати с информация за тях и личности“, заяви Мариета Главчовска. Тя подчерта че всичко публикувано в блога, е проверено от няколко източника.

Уникалният блог е направен от сливенската фирма itgstudio.

Бе представена и дигиталната библиотека, която е изградена по проект за дигитализация на редки и ценни издания , финансиран със средства от Европейско икономическо пространство; Програма БГ08; “Културно наследство и съвременни изкуства”;Мярка 2: „Документиране на културната история”. Чрез него започнахме документиране и запазване на културното наследство, създаден бе Дигитален център ”Култура и история” и мрежа за предоставяне на интелектуален достъп до него в културните институции и организации: библиотеки, музеи, галерии и местни архивни сбирки на 11 партньори. Водеща организация бе Регионална народна библиотека „Петко Р. Славейков“-В.Търново, а партньори : Институт по математика и информатика – БАН; Дирекция „Култура и туризъм“ – Община Велико Търново; Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“; Регионален исторически музей (РИМ ) – Велико Търново; Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе; Библиотека „Зора”-Сливен; ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ – Свищов; НЧ “Съгласие – 1869“ – Плевен; Фондация “Национална академична библиотечно-информационна система и Окръжна библиотека „Жорж Баритиу” – Брашов, Румъния. Всички ние обединихме усилия в опазването и цифровизирането на културното и документално наследство, за чието опазване носим отговорност.

По силата на исторически обстоятелства Библиотека „Зора” е първата обществена библиотека в Сливен, създадена още през 1855 година. Съхранила изключително редки и ценни издания от 16 век до наши дни тя притежава по-голяма част от книжовното наследство на региона, което трябва да бъде запазено за следващите поколения. Дигитализацията на библиотечните документи е най-добрият начин за това, а работата в партньорство с организации, имащи капацитет да изпълнят дейностите по проекта, дава увереност, че гражданите на Сливен, учени и изследователи ще имат неограничен достъп до културните ценности.

От 17.30 часа, в зала Читалня на библиотеката започва вечер с поезията на Живка Балтаджиева и Петя Александрова, а водещ ще е Валентина Димитрова.

 

Предишна ДВАМА ОТ СЛИВЕН СА ХВАНАТИ С ТРИ КИЛОГРАМА МАРИХУАНА
Следваща ВЛИЗА В СИЛА ЗАБРАНА ЗА БРАНЕ НА ЛИПОВ ЦВЯТ ОТ ОБЩИНСКИ ОЗЕЛЕНЕНИ ПЛОЩИ И ДЪРВЕТА ПО УЛИЦИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОФ. ДИМИТЪР СИНЬОВСКИ“ „ГЕОПАРК КОТЕЛ“ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ГЕОПАРК ВКЛЮЧЕН В СВЕТОВНИТЕ ОБЕКТИ НА ЮНЕСКО

Пред обществеността на Котел беше представен един много амбициозен проект, които по думите на кмета на общината – Коста Каранашев, би бил полезен, както в национален, така и в световен

Новини Сливен

ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН

Уважаеми съграждани, Отново сме изправени пред избори. Те ще се проведат в условия на политическа нестабилност у нас и по света. Това са първите избори през последните 30 години, които

Новини Сливен

13 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

437 случаи на коранавирус са потвърдени у нас през последното денонощие при направени 4 541 PCR теста. Заразените вчера бяха с един човек по-малко, но тестваните с почти 900 повече.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

four + 5 =