НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ-ИСТОРИЯ И НАСТОЯЩЕ!

НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ-ИСТОРИЯ И НАСТОЯЩЕ!

#РазумнитеРешение
     Празника на Народните будители е приет за отбелязване  през 1922 година ,по време на правителството на Александър Стамболийски , като няколко години по- рано е започнало неговото  народно  празнуване  .
Съвпада  с   най- тежките за България години  ,след националните катастрофи , Първата световна война и краха на идеала  на Българите за  национално обединение  . Прието е празника да се провежда на  първи ноември ,в  деня на светеца св. Иван Рилски , покровителя на България  .
Основна идея на празника на Народните будители е да запълни появилата се празнота  от крушението на идеала на поколения българи за национално обединение на всички  в една държава   .
 Да покаже приноса , ролята и значението на плеядата български просветители през Възраждането , започвайки с Паисий Хилендарски и  неговата „История славянобългарска“,история   за националното осъзнаване , за възраждане на българския дух и създаването на новата българска нация .  Процес на образование и просвещение , самочувствие  ,   национални борби за Българска самостоятелна църква , за   освобождение и  обединение на всички българи в рамките на една държава .
 Това е  исторически период за възраждане на съвременното Българско самосъзнание ,  култура и на  Българската държавност . Огромен принос  в този процес  имат личности като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански , Васил Априлов , Петър Берон , Добри Чинтулов , Неофит Рилски , Добри Войников ,  Петко Каравелов , Георги Раковски , Петко Славейков ,  Христо Ботев  , Васил Левски , Захари Стоянов , Иван Вазов и още много деятели, посветили живота си за възраждане на българския дух , българската просвета и култура и българската държавност.
Ако разгледаме живота  и  делото на нашите  будители ще забележим ,че тях ги  обединяват няколко общи качества ,а именно  почтеност , просветеност и образованост  , визия за развитие на България ,  обществен авторитет ,  отдаденост на живота им за националната  идея , поставяне на обществения интерес пред личния , готовност, дори за лична саможертва , в името на националните идеали и обществения интерес  .
В   България от 1989 година до сега раждаемостта намалява  на половина , селата обезлюдяват , малките градове замират ,  намаляхме с два милиона . Ситуацията  е напълно съпоставима с националните катастрофи след Балканската и Първата световна война  .  Причините за кризата , в която изпадна България са много и комплексни . Но една от тях е провала в образователната и културната системи, които доведоха до  заместването на традиционната българска култура , морал , почтеност , честност , трудолюбие  и общочовешки  ценности с безскрупулен нагон за забогатяване на всяка цена ,включително и по престъпен или корупционен начин  ,  музика и култура  , подтикваща към задоволяване на първични нужди .
Заместване на традиционните български  добродетели с мечти и цели   само с външен блясък и показност за притежание на материални блага . Пълно заместване и заличаване на обществения интерес в името на личния .
 Всичко това доведе до състояние, в което ние като народ и нация трудно различаваме истината от неистината ,
личностите , обществениците  и политиците работещи в обществен интерес от тези , работещи за себе си и създаващи корупционна, а дори и престъпна среда  .
Това е една от причините за неудачите ни като нация през последните 30 години и  една от причините за наслагването в момента на здравна , икономическа и политическа криза .
 Призовавам всеки български гражданин в предстоящите избори на 14.11. 2021 година да се замисли ,кои от кандидатите за президенти и народни представители са най- близко до Българските будители и кои са най- далече от тях . Така всеки ще направи лесно своя избор за кого да гласува .
Призовавам да се замислим, дали Президента Радев, слизайки при протестиращите и призовавайки за обединение около ценностите като законност ,  почтеност , справедливост  , не се доближава най -много до критериите за съвременен будител от съвременните политици и най- вече  кандидати за президенти  . И дали той не е правилният  избор за Президент ,за да продължи политиката  за обединяване на българската нация, в името на законността и  почтеността .  Което да създаде условия за съвременното ни Възраждане .
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
#БспзаБългария -#номер33
Д-р Събина Петканска-Вълева -#номер102
Предишна ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ПО СЛУЧАЙ 1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
Следваща ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ ОТ ПП "ИМА ТАКЪВ НАРОД"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН РАДЕВ БИЕ УБЕДИТЕЛНО И БЕЗ ПОДКРЕПАТА НА АТАНАС ДЕЛИБАЛТОВ

В Област Сливен двойката Радев – Йотова печелят 33 255 гласа, което прави 69,49%. За двойката Герджиков – Митева са гласували 14 124 души, което прави 29,52%. В Община Котел

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на аварийно възстановителни работи на 08. 11. 2019 (петък) е прекъснато водоподаването на Сливенски Минерални бани в района басейна -воденицата

Новини Сливен

48 УСПЕЛИ ДЕЦА ОТ СЛИВЕН ПОЛУЧИХА ГРАМОТИ И КНИГИ ОТ КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ЗА 24 МАЙ

Кметът Стефан Радев се срещна с ученици от Сливен с високи постижения от национални и международни състезания и конкурси. На 48 деца от различни училища и на различна възраст той