НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ-ИСТОРИЯ И НАСТОЯЩЕ!
01.11.2021 397 Прегледи

НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ-ИСТОРИЯ И НАСТОЯЩЕ!

#РазумнитеРешение
     Празника на Народните будители е приет за отбелязване  през 1922 година ,по време на правителството на Александър Стамболийски , като няколко години по- рано е започнало неговото  народно  празнуване  .
Съвпада  с   най- тежките за България години  ,след националните катастрофи , Първата световна война и краха на идеала  на Българите за  национално обединение  . Прието е празника да се провежда на  първи ноември ,в  деня на светеца св. Иван Рилски , покровителя на България  .
Основна идея на празника на Народните будители е да запълни появилата се празнота  от крушението на идеала на поколения българи за национално обединение на всички  в една държава   .
 Да покаже приноса , ролята и значението на плеядата български просветители през Възраждането , започвайки с Паисий Хилендарски и  неговата „История славянобългарска“,история   за националното осъзнаване , за възраждане на българския дух и създаването на новата българска нация .  Процес на образование и просвещение , самочувствие  ,   национални борби за Българска самостоятелна църква , за   освобождение и  обединение на всички българи в рамките на една държава .
 Това е  исторически период за възраждане на съвременното Българско самосъзнание ,  култура и на  Българската държавност . Огромен принос  в този процес  имат личности като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански , Васил Априлов , Петър Берон , Добри Чинтулов , Неофит Рилски , Добри Войников ,  Петко Каравелов , Георги Раковски , Петко Славейков ,  Христо Ботев  , Васил Левски , Захари Стоянов , Иван Вазов и още много деятели, посветили живота си за възраждане на българския дух , българската просвета и култура и българската държавност.
Ако разгледаме живота  и  делото на нашите  будители ще забележим ,че тях ги  обединяват няколко общи качества ,а именно  почтеност , просветеност и образованост  , визия за развитие на България ,  обществен авторитет ,  отдаденост на живота им за националната  идея , поставяне на обществения интерес пред личния , готовност, дори за лична саможертва , в името на националните идеали и обществения интерес  .
В   България от 1989 година до сега раждаемостта намалява  на половина , селата обезлюдяват , малките градове замират ,  намаляхме с два милиона . Ситуацията  е напълно съпоставима с националните катастрофи след Балканската и Първата световна война  .  Причините за кризата , в която изпадна България са много и комплексни . Но една от тях е провала в образователната и културната системи, които доведоха до  заместването на традиционната българска култура , морал , почтеност , честност , трудолюбие  и общочовешки  ценности с безскрупулен нагон за забогатяване на всяка цена ,включително и по престъпен или корупционен начин  ,  музика и култура  , подтикваща към задоволяване на първични нужди .
Заместване на традиционните български  добродетели с мечти и цели   само с външен блясък и показност за притежание на материални блага . Пълно заместване и заличаване на обществения интерес в името на личния .
 Всичко това доведе до състояние, в което ние като народ и нация трудно различаваме истината от неистината ,
личностите , обществениците  и политиците работещи в обществен интерес от тези , работещи за себе си и създаващи корупционна, а дори и престъпна среда  .
Това е една от причините за неудачите ни като нация през последните 30 години и  една от причините за наслагването в момента на здравна , икономическа и политическа криза .
 Призовавам всеки български гражданин в предстоящите избори на 14.11. 2021 година да се замисли ,кои от кандидатите за президенти и народни представители са най- близко до Българските будители и кои са най- далече от тях . Така всеки ще направи лесно своя избор за кого да гласува .
Призовавам да се замислим, дали Президента Радев, слизайки при протестиращите и призовавайки за обединение около ценностите като законност ,  почтеност , справедливост  , не се доближава най -много до критериите за съвременен будител от съвременните политици и най- вече  кандидати за президенти  . И дали той не е правилният  избор за Президент ,за да продължи политиката  за обединяване на българската нация, в името на законността и  почтеността .  Което да създаде условия за съвременното ни Възраждане .
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
#БспзаБългария -#номер33
Д-р Събина Петканска-Вълева -#номер102
Предишна ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ПО СЛУЧАЙ 1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
Следваща ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ ОТ ПП "ИМА ТАКЪВ НАРОД"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВАМА ШОФЬОРИ СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА НАРКОТИЦИ

Двама шофьори, един в Твърдица и един в Сливен, са задържани за наркотици, съобщават от полицията. 21-годишен водач на лек автомобил „Ауди А3“ е хванат да управлява след употреба на

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА 4 ТРОТИНЕТКИ ОТ ДВОРА НА ДЕТСКА ГРАДИНА В СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен работят по две кражби, заявени на 12 октомври. През нощта на 10 срещу 11 октомври неизвестен извършител е откраднал сумата от 50 лева в монети от заведение

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СЛИВЕН ДИМИТЪР МИТЕВ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО

Уважаеми съграждани, Днес се отбелязват 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Този акт остава един от най-великите исторически моменти за българския народ, който тогава се обединява