НАЙ-СВЕТЛИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК
май 24, 2021 117 Прегледи

НАЙ-СВЕТЛИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК

 

24 май трябва да бъде нашият национален празник.

Националният ни празник сега, 3 март, е денят, в който се подписва предварителен мирен договор между две империи – Руската и Османската. Това е ден, в който някой друг, отвън, ни е „освободил от робството“, както ни учеха от деца. Някои хора и до днес се възмущават от историческия термин „Османско владичество“ и настояват (с гордост!), че дедите им са били роби. Без да разбират, че в понятието „Турско робство“, думата робство е метафора. По същата логика можем да говорим и за Съветско робство след 9 септември 1944 г.

Другите ни два големи празника, свързани с Националното освобождение – 19 февруари и 2 юни – са дни на смъртта. Героичната смърт, но все пак смъртта, а не раждането на героите (или Възраждането) честваме. Защо не празнуваме победите си, рождествата и възрожденията повече, а все се фокусираме върху героичната смърт? Или върху хомота на „робството“. (Да не говорим, че върху тези две героични смърти, на Левски и на Ботев, пада и сянката на българско предателство.)

Подписването на предварителния мирен договор между Руската и Османската империя на 3 март (19 февруари стар стил) 1878 г., не е денят, в който се създава Третата Българска Държава. Тя реално се създава едва с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г. (Това също е една алтернативна подходяща дата за Национален празник.)

Но най-светлият и оптимистичен, най-български празник е 24 май. „…че и ний сме дали нещо на светът/ и на вси Словене книга да четът…“ както пише дядо Вазов. Кирилицата е създадена в Първото българско царство. Глаголицата е дело на светите солунски братя Кирил и Методий, но кирилицата, е създадена в България от техните ученици (и назована с почит към учителя), вероятно от св. Климент Охридски или друг от учениците, в края на 9 век. Русия приема от нас християнството и кирилицата, както и светите книги, в превод на старобългарски (черковнославянски) един век по-късно.

Денят на св. св. Кирил и Методий, денят на българската и всеславянска азбука и култура, започва да се празнува у нас още преди Освобождението – първо в Пловдив през 1851. Това трябва да бъде националният ни празник.

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

 

dnevnik.bg

Предишна ВОИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ, САЩ И ГРУЗИЯ СТАРТИРАХА УЧЕНИЕТО „BALKAN SENTINEL 21“ НА БАЗА „НОВО СЕЛО“
Следваща ПОЗДРАВ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЗА 24 МАЙ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Майката препитва Иванчо по литература: – Иванчо, какво е трагедия? – Днешното ми контролно по математика. Малкият Митко е на училище. Учителката го пита: – Митко, кажи ми кои са

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– От какво живееш? – Пиша. – Станал си журналист? – Не, пиша на баща ми да праща пари. – Значи няма да ходиш в Париж тази година? – Ооо

Новини

ЧЕЛЕН УДАР МЕЖДУ ФОРД И ФОЛКСВАГЕН ДО БЕНЗИНОСТАНЦИЯ „ШЕЛ“ КРАЙ СЛИВЕН

В 06,40 часа днес е възникнало пътно произшествие на булевард „Банско шосе“, на около 50 метра след пътния възел, до бензиностанция „Шел“. Лек автомобил „Форд Фокус“, управляван от водач на