НАЙ-НИСКОТО НИВО НА ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“ Е ПРЕЗ 1985 Г. – 20 МЛН. КУБ. М.

НАЙ-НИСКОТО НИВО НА ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“ Е ПРЕЗ 1985 Г. – 20 МЛН. КУБ. М.

Инж. Ранди Рандев – инженер „Язовири“

Въпрос: От колко години работите в Напоителни системи – Клон Средна Тунджа?

Инж. Рандев: В Напоителни системи работя от 1983 година с малки прекъсвания.

Въпрос: Имало ли е чак такова засушаване през годините?

Инж. Рандев: Да, имало е много по-големи засушавания. През 1983 година си спомням, когато започнах работа, обемът на язовира беше паднал до 30 млн.куб.м., което е мъртвия обем и се взе допълнително решение от тогавашния Национален комитет по водите за източване на още 15 млн.куб.м., защото беше крайно необходимо да се спасят земеделските площи в селското стопанство. 2009 година мисля, че беше също имахме голям сушав период. Много такива периоди е имало, откакто съм на работа, но не чак толкова, както беше през 1989 година.

Въпрос: А през годините имало ли е опасност той да прелее?

Инж. Рандев: Да, имало е такава опасност, даже е преливал. Най-фрапиращият случай е през 2014 – 2015 година, в периода ноември – януари, когато по обща преценка на специалистите, през язовира премина 100 годишна вълна, повече от милиард кубически метра, т.е. това е обемът на два язовира и половина. Тогава овладяхме положението като изпускахме вода, за да не прелее язовира.

 

Инж. Иван Дончев – ръководител отдел „Водоподаване, язовири, експлоатация и поддръжка ХМФ“

Въпрос: От колко години работите в Напоителни системи – Клон Средна Тунджа?

Инж. Дончев: В Напоителни системи работя от 1987 г.

Въпрос: Възможно ли е да се допусне грешка и да се изпусне повече от необходимото количество вода?

Инж. Дончев: Не, не е възможно да се изпусне повече вода от това, което ни е заложено, защото на всеки 10 дни ние подаваме декларация, че изпускането на вода е в рамките на разрешените количества. Така, че няма как да се изпусне повече. Следят се от Басейнова дирекция и Министерство на околната среда и водите, така че няма как да се допусне грешка и да се изпусне повече от разрешеното количество вода.

Въпрос: Може ли да обясните как точно функционира системата, чисто технологично? И как действате, за да се пести вода?

Иван Дончев: Подаваме импулсно вода, с оглед на трасетата и заявените площи на база информацията, която се подава на всеки час от служителите, които в поливен сезон са над 100. Те следят всички нива и съоръжения. В предходни години се харчеше повече вода за напояване, но сега, именно заради импулсното напояване водата се пести и в същото време достига до повече ползватели. Водата, която изпускаме по направление Сливен и Ямбол се преработва от ВЕЦ „Жребчево“ и се улавя на бент „Бинкос“, вкарвайки количествата необходими за напояване в главния канал М1. Само за информация, напоителен канал М1 е дълъг 51 км и преминава през много землища. От него имаме около 350 км второстепенни и третостепенни напоителни съоръжения – открити канали, канавки, тръбопроводи.

 

Инж. Иван Влахов – главен инженер

Въпрос: От колко години работите в Напоителни системи – Клон Средна Тунджа?

Инж. Влахов: В Напоителни системи работя  от 1995 г.

Въпрос: Работата Ви е изключително специфична. С какво е свързана Вашата работа, за да опазите язовира в ситуации на преливане и на пресушаване?

Инж. Влахов: По време на влажни периоди, когато язовирът е пълен трябва да се преценява до къде трябва да бъде държано нивото, какъв контролен обем трябва да бъде поддържан и какви водни количества трябва да бъдат изпускани извън необходимите за напояване, което е и приоритета на този язовир. В зависимост от месеците се смята така, че на язовира да не се допусне преливане, макар, че всичко това е чиста статистика и ние не можем да кажем дали някога ще бъде надвишено или ще бъде по-малко. Съобразяваме се със статистически данни, които наистина вършат работа, но не може да се претендира за абсолютна точност. Затова има и аварийни планове, час на въвеждане на висока вълна, точно какви действия трябва да бъдат предприети, за да бъде защитено населението, както и конкретните съоръжения на язовира.

 

Инж. Илия Илиев – отдел „Проектиране, строителство и ОПВВВ“

Въпрос: От колко години работите в Напоителни системи – Клон Средна Тунджа?

Инж. Илиев: В Напоителни системи работя от 1982 г.

Въпрос: Има ли опасност язовирът да пресъхне?

Инж. Илиев: Не, няма никаква опасност язовирът да пресъхне. В момента започва да се пълни и това ще продължи най- рано до края на месец април следващата година. Така, че смятам ако не тази година, то догодина ще бъде пълен на 100%.

 

 

 

 

 

Предишна СЛЕД АНАЛИЗ: НАСТОЯЩИЯТ ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ВЕЛОАЛЕИ ПО БУЛ. "П. ХИТОВ" Е НАЙ-ДОБРОТО ВЪЗМОЖНО РЕШЕНИЕ
Следваща ВЛАДИМИР РУСЕВ ДАРИ ДЕЗИНФЕКТАНТИ И МАСКИ ЗА СЕЛИЩЕ "КАЧУЛКА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗРЕЛОСТНИЯТ ИЗПИТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ЗАПОЧНА НОРМАЛНО

Първата матура за зрелостниците в цялата Сливенска област започна без проблеми. „Нямаме болни и карантинирани ученици. Децата вече пишат по 1 модул. Спазват се всички мерки за безопасност и дезинфекция“,

Новини Сливен

ЗАПОЧВАТ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ СЛЕД ПРОЛИВНИЯ ДЪЖД В ЧЕТВЪРТЪК

Краткотрайният проливен дъжд в четвъртък е нанесъл най-големи щети в източната равнинна част на Община Сливен. За по-малко от час падналите количества дъжд са 23 литра на квадратен метър. По

Новини Сливен

ПОЗДРАВ ПО ПОВОД 6 МАЙ ОТ НАЧАЛНИКА НА ГАРНИЗОН СЛИВЕН ПОЛКОВНИК ЛЮБОМИР ВАЧЕВ

Уважаеми войници, сержанти, офицери, цивилни служители, военнослужещи от запаса и резерва, ветерани от войните и съграждани от гарнизон Сливен, 6 май е ден, в който армия и народ празнуват заедно