НАЙ-ДОБРИТЕ МАЙСТОРИ НА НАРОДНИ МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ СТОРИХА ОБЛОГ В КОТЕЛ
юни 25, 2018 1871 Прегледи

НАЙ-ДОБРИТЕ МАЙСТОРИ НА НАРОДНИ МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ СТОРИХА ОБЛОГ В КОТЕЛ

От 22-ри до 24-ти юни се проведе Четвъртата Национална среща на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“, която беше част от традиционния „Фестивал на Етносите, багрите и Котленския килим“.

В майсторската надпревара се включиха 29 от присъстващите майстори от цялата страна. За инструменти на 2018-та година в категориите: гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан, бяха обявени и наградени инструменти и техните автори.

По време на фестивала, хиляди жители и гости на Котел успяха да се докоснат до изкуството на стотици самодейни участници на сцената, както и до творенията на най-изкусните майстори на народни инструменти. Основен акцент на това събитие бе неговият конкурсен характер – една благородна надпревара, както между майсторите на народни инструменти, така и при групите и съставите от страната и региона.

В категория „гайда“ бяха дадени по две първи, две втори и една трета награди. Николай Андонов от Приселци, Варненско и Тодор Дросев от Габрово заеха първото място в категорията. Тодор Димитров от Карнобат и Димитър Генчев от с. Терзийско, Бургаско заеха второто, а Апостол Апостолов от Белослав, Варненско – третото място.

В категория „кавал“ първо място взеха Тодор Дросев от Габрово с ре кавал- традиционен и ре кавал-нетрадиционен /иновация/ и Веселин Хасабалиев с до кавал- традиционен. Второто място поделиха Георги Димов от Шумен с до кавал и Кръстьо Димов от Габрово с ре кавал. Третото място отиде при Тодор Димитров от Карнобат с ре кавал и Димитър Генчев от с. Терзийско, Бургаско с неговия ре кавал.

В категория „гъдулка“ първото място получиха: Веско Андреев и Атанас Андреев  от Плевен, и Деян Денчев от Разград с неговата нетрадиционна гъдулка – иновация. Второто място получи Антон Антонов от Русе, а Йордан Василев от с. Дълбоки, Старозагорско зае трето място в категорията.

Завършилият НУФИ „Филип Кутев“ майстор на тамбури от Община Котел  Иван Дончев подели първото място в категорията със Светослав Митев от Габрово, а второ и трето място заеха: 89-годишния Стефан Стефанов от Габрово и Илия Младенов от Девня.

В категория „традиционен тъпан с естествена кожа“ първо място зае Ивайло Стоев от Варна с 22-инчов инструмент, второто отиде при Стоян Великов от Бургас, а третото – отново при варненеца Ивайло Стоев с 20-инчовия му тъпан.

В категория „нетрадиционен тъпан с изкуствена кожа“ първото място бе дадено на Стоян Великов от Бургас със светещия му конусен тъпан – 20/18-инча. Второто  място взе Десислав Никифоров от Перник – с 20-инчов тъпан с насочен звук, а конусният тъпан на Ивайло Стоев от Варна получи третото място.

„Събор на народната памет Родолюбие“ и майсторската среща се провежда всяка година на различни знакови  исторически места в страната като целта е да се покаже цвета на Българското народно творчество пред по-голяма и различна публика.

Снимки от събитието могат да бъдат видени на официалния сайт на община Котел: https://kotel.bg/

Предишна СОФИЯНЕЦ И СТАРОЗАГОРКА СА ШАМПИОНИТЕ НА ПЪРВЕНСТВОТО ПО ТЕНИС В СЛИВЕН
Следваща МАЛАРИЯ - РИСКОВЕ И НАЧИНИ НА ПРЕДПАЗВАНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

325 ДКА ИМОТИ НА СЛИВЕНСКИТЕ МИНЕРАЛНИ БАНИ ЩЕ ПОЛУЧАТ АКТОВЕ ЗА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ

Екип от специалисти изработи  Проект за изменение и допълване на кадастралната карта на Сливенските минерални бани. Задачата бе възложена от областния управител Чавдар Божурски.  Целта е държавните имоти в туристическия комплекс да

Новини Сливен

7 ВЪЗПИТАНИЦИ НА БАЛЕТНА ШКОЛА „ПЕТИПА“ – СЛИВЕН СЕ ВЪРНАХА С 6 МЕДАЛА И 1 КУПА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ТАНЦОВ КОНКУРС В СЪРБИЯ

Сливенската балетна школа „ПетиПа“ участва в международен танцов конкурс в Сърбия-Jagodina Open 2019 -15,16 юни. Първи такъв за балетната школа. В конкурса взеха участие 7 деца, които участваха в сола,

Новини Сливен

ВЛОГЪРИТЕ СТАН И СТЕФИ ЗАРАДВАХА ДЕЦАТА НА СЛИВЕН

Истинска еуфория предизвика срещата на влогърите Стан и Стефи с деца от сливенските училища. Зала „Сливен“ се оказа тясна за всички малчугани, които искаха да се срещнат със своите интернет

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

1 × four =