НАЙ-ДОБРИТЕ МАЙСТОРИ НА НАРОДНИ МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ СТОРИХА ОБЛОГ В КОТЕЛ
25.06.2018 2123 Прегледи

НАЙ-ДОБРИТЕ МАЙСТОРИ НА НАРОДНИ МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ СТОРИХА ОБЛОГ В КОТЕЛ

От 22-ри до 24-ти юни се проведе Четвъртата Национална среща на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“, която беше част от традиционния „Фестивал на Етносите, багрите и Котленския килим“.

В майсторската надпревара се включиха 29 от присъстващите майстори от цялата страна. За инструменти на 2018-та година в категориите: гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан, бяха обявени и наградени инструменти и техните автори.

По време на фестивала, хиляди жители и гости на Котел успяха да се докоснат до изкуството на стотици самодейни участници на сцената, както и до творенията на най-изкусните майстори на народни инструменти. Основен акцент на това събитие бе неговият конкурсен характер – една благородна надпревара, както между майсторите на народни инструменти, така и при групите и съставите от страната и региона.

В категория „гайда“ бяха дадени по две първи, две втори и една трета награди. Николай Андонов от Приселци, Варненско и Тодор Дросев от Габрово заеха първото място в категорията. Тодор Димитров от Карнобат и Димитър Генчев от с. Терзийско, Бургаско заеха второто, а Апостол Апостолов от Белослав, Варненско – третото място.

В категория „кавал“ първо място взеха Тодор Дросев от Габрово с ре кавал- традиционен и ре кавал-нетрадиционен /иновация/ и Веселин Хасабалиев с до кавал- традиционен. Второто място поделиха Георги Димов от Шумен с до кавал и Кръстьо Димов от Габрово с ре кавал. Третото място отиде при Тодор Димитров от Карнобат с ре кавал и Димитър Генчев от с. Терзийско, Бургаско с неговия ре кавал.

В категория „гъдулка“ първото място получиха: Веско Андреев и Атанас Андреев  от Плевен, и Деян Денчев от Разград с неговата нетрадиционна гъдулка – иновация. Второто място получи Антон Антонов от Русе, а Йордан Василев от с. Дълбоки, Старозагорско зае трето място в категорията.

Завършилият НУФИ „Филип Кутев“ майстор на тамбури от Община Котел  Иван Дончев подели първото място в категорията със Светослав Митев от Габрово, а второ и трето място заеха: 89-годишния Стефан Стефанов от Габрово и Илия Младенов от Девня.

В категория „традиционен тъпан с естествена кожа“ първо място зае Ивайло Стоев от Варна с 22-инчов инструмент, второто отиде при Стоян Великов от Бургас, а третото – отново при варненеца Ивайло Стоев с 20-инчовия му тъпан.

В категория „нетрадиционен тъпан с изкуствена кожа“ първото място бе дадено на Стоян Великов от Бургас със светещия му конусен тъпан – 20/18-инча. Второто  място взе Десислав Никифоров от Перник – с 20-инчов тъпан с насочен звук, а конусният тъпан на Ивайло Стоев от Варна получи третото място.

„Събор на народната памет Родолюбие“ и майсторската среща се провежда всяка година на различни знакови  исторически места в страната като целта е да се покаже цвета на Българското народно творчество пред по-голяма и различна публика.

Снимки от събитието могат да бъдат видени на официалния сайт на община Котел: https://kotel.bg/

Предишна СОФИЯНЕЦ И СТАРОЗАГОРКА СА ШАМПИОНИТЕ НА ПЪРВЕНСТВОТО ПО ТЕНИС В СЛИВЕН
Следваща МАЛАРИЯ - РИСКОВЕ И НАЧИНИ НА ПРЕДПАЗВАНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА В СЛИВЕН, БИДГОШЧ И НИШ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ НА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА

Младежка среща-дебат „Обединена Европа – сигурност, солидарност, стабилност“ се проведе в зала Май. Форумът е част от проявите на тридневната Международна среща между Сливен, Бидгошч /Полша/ и Ниш /Сърбия/. Заместник-кметът

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН РАЗСЛЕДВА СМЪРТТА НА 8 КОТКИ

Полицейски служители на РУ-Сливен работят по случай на умъртвяване на животни. На 5 юни в 09,13 часа е получен сигнал от жена на 41 години, която в района на пазара

Новини Сливен

36-ГОДИШНА Е ЗАДЪРЖАНА ЗА ШОФИРАНЕ В ПИЯНО СЪСТОЯНИЕ

36-годишна жена, водач на лек автомобил „Опел Корса“, е хваната да управлява след употреба на алкохол над допустимото. Проверката е извършена в град Сливен на 18 март, около 21,15 часа,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

7 − 6 =