НАД 80 ГОДИНИ КУКЕРСТВОТО В ПЪДАРЕВО СЕ ПРЕДАВА ОТ БАЩА НА СИН
19.02.2024 1115 Прегледи

НАД 80 ГОДИНИ КУКЕРСТВОТО В ПЪДАРЕВО СЕ ПРЕДАВА ОТ БАЩА НА СИН

На 17 и 18 февруари, се проведоха кукерските игри в село Пъдарево. В събота кукерите обиколиха домовете на хората, а в неделя, многобройната група събра жители и гости на площада в селото.

Кукерството в котленското село Пъдарево е традиция, която се предава от баща на син повече от 80 години. Няма къща в селото, която да не пази архивни кадри с кукери още от миналия век. Всяка година след празника „Трифон Зарезан“ в Пъдарево се провеждат кукерски игри, а ритуалът се играе за здраве и плодородие. В основата на обреда е имитиране на сеитба и заораване, а главна роля в изпълненията на ритуалите има „булката“.

Поверието гласи, че ако пипнеш кукер, ще ти върви през цялата година, затова кукерите, тропайки с чановете си, за да е на хаир през годината, обикаляха от къща на къща и пожелаваха на стопаните им добра годината и берекет по нивите, градините и лозята.

Както стана ясно, приемствеността между млади и стари при кукерите от Пъдарево е добре изразена. Те предават, както традициите, така и костюмите си, които изработват сами. Чановете към един кукерски костюм започват от 7 и стигат до 50 на брой. И тази година кукерската група бе съставена от много колоритни и различни образи, които имаха за цел да прогонят злото, да сплотят хората и да дадат път на доброто. Сред тях имаше и много деца, най-малкото от които беше 3-годишният Стефан.

Празникът „Кукерски игри“ – Пъдарево 2024 г. се организира от кметство Пъдарево и местната кукерска група. Той се провежда по традиция в третата седмица на месец февруари и от години събира на едно място жители и гости от близките градове и села.

Предишна С ПАНИХИДА И МНОГОЛЮДНО ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ СЛИВЕН ПОЧЕТЕ АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА
Следваща ОУ "ПАНАЙОТ ХИТОВ" Е ПЪРВОТО В СЛИВЕН GOOGLE РЕФЕРЕНТНО УЧИЛИЩЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РУ-СЛИВЕН ИЗДИРВА 75-ГОДИШНАТА ЦОНКА АНДРЕЕВА ПАНОВА ОТ СЕЛО БИНКОС

В РУ-Сливен е подаден сигнал от роднини на Цонка Андреева Панова на 75 години. Жената е напуснала дома си на 21 октомври в сливенското село Бинкос и до момента е

Новини Сливен

СЪОБЩЕНИЕ ОТ „ТОПЛОФИКАЦИЯ – СЛИВЕН“ ОТНОСНО СМЕТКИТЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКА И ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ

Уведомяваме Ви, че сметките за топлоенергия за месец март 2018 год. са изготвени и могат да се плащат на касите на: Български пощи, „Информационен център” на „Топлофикация – Сливен” ЕАД,

Новини Сливен

ШОФЬОР Е ЗАЛОВЕН ПИЯН ЗАД ВОЛАНА В СЕЛО САМУИЛОВО

50-годишен мъж от село Самуилово е хванат да управлява лек автомобил  “Мерцедес“ с концентрация на алкохол над 1,2 промила. Проверката е извършена на 29 април в 00,10 часа в село