НАД 330 ПРОВЕРКИ СА ИЗВЪРШЕНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

НАД 330 ПРОВЕРКИ СА ИЗВЪРШЕНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Над 340 проверки са извършени в област Сливен на 28 и 29 октомври от служители на РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и Дирекция „Инспекция по труда“, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Част от проверките са осъществени от съвместни екипи.

38 проверки са извършени от служителите на Областната дирекция „Безопасност на храните“. Посетени са сладкарски цех, хлебозавод, три предприятия, 7 детски градини, 25 магазини и места за хранене. Две от проверките са били по сигнали на граждани – за неносене на предпазни маски от персонала в търговски обект и за нарушение на хигиената в кухнята на ресторант. При последвалите незабавни проверки нарушенията вече са били отстранени, издадени са предписания.

Инспекторите по труда  осъществиха проверки в 7 предприятия, не са констатирани нарушения. От Дирекция „Инспекция по труда“ напомнят на работодателите, че имат ангажимент не само към оценката на риска на работното място и съответните мерки за предотвратяването му, но и за осъществяването на контрол по изпълнението на мерките от страна на работниците и служителите.

Здравните инспектори извършиха 11 проверки, не са констатирани нарушения.

283 проверки са осъществени от служителите на Районните управления на МВР в Сливенска област. Обект на контрол са били обществени места на закрито.  Извършени са проверки и в 15 автобуса, обслужващи линиите от Сливен към малките населени места. Общият брой на съставените предупредителни протоколи е 76. Актовете за неносене на задължителни предпазни маски в закрити площи са 57. Предстои да бъдат издадени наказателни постановления. Минималната глоба, предвидена в Закона за здравето за това нарушение, е 300 лева за физическите лица и 500 лева – за юридическите. През изминалите два дни са посетени още 8 нощни заведения – едно в Нова Загора, останалите в Сливен. Установено е, собствениците изпълняват временните ограничения до 2 ноември, въведени със заповед на областния управител Чавдар Божурски, и увеселителните дискотеки и барове не работят.

Анализът показва, че преобладаващите нарушения на противоепидемичните мерки са свързани с неспазването на задължителното изискване за носене на предпазни маски на обществени места в закрити площи. Липсата на лична отговорност сред част от гражданите поставя под риск, както тяхното, така и здравето на околните.

Ежедневните проверки продължават.

 

Предишна ЧИТАЛИЩЕ "ЗОРА" ПОЛУЧИ ПРЕЗИДЕНТСКО ОТЛИЧИЕ
Следваща ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ОБЛАСТ СЛИВЕН КЪМ 30 ОКТОМВРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПЕНЧО ИВАНОВ ЩЕ ВОДИ ЛИСТАТА НА „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“ В СЛИВЕН /обновена/

  Пенчо Иванов ще води листата на „Републиканци за България“, научи Sliveninfo. Пенчо Недев Иванов е роден 1959 година в Сливен. Преди повече от 20 години заминава за САЩ. Постига aмериканската мечта.

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН СТАРТИРА ПРИЕМА НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС

Модулът за регистрация на заявленията за прием на учениците в първи клас за учебната 2020/2021 г. беше отворен днес в 13 часа. Достъпът до специализирания сайт за прием се осъществява

Новини Сливен

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА И ИКОНОМИЧЕСКА СИТУАЦИЯ В СТРАНАТА НИ Е СТАБИЛНА, ВЪПРЕКИ СПЕКУЛАЦИИТЕ С ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

Младежи от ГЕРБ Сливен посетиха днес Министерството на външните работи на Република България. Там те се срещнаха и разговаряха с председателя на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев.