НАД 30 ЧИТАЛИЩА И ДЕСЕТКИ ИНДИВИДУАЛНИ УЧАСТНИЦИ И ФОЛКЛОРНИ ФОРМАЦИИ СЪБРА ДНЕШНИЯТ СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА
юни 25, 2022 533 Прегледи

НАД 30 ЧИТАЛИЩА И ДЕСЕТКИ ИНДИВИДУАЛНИ УЧАСТНИЦИ И ФОЛКЛОРНИ ФОРМАЦИИ СЪБРА ДНЕШНИЯТ СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА

Днешният Регионален събор край Тунджа в село Крушаре събра над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации. Отличителното за тазгодишното издание е провеждането на подбор на участниците, които ще представят община Сливен в XII Национален събор на българското народно творчество – Копривщица. Всички класирани ще имат възможност да се изявят на фолклорната сцена в Копривщица от 5 до 7 август.

На днешното официално откриване участниците и гости бяха приветствани от зам.-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя им пожела успех, а българските традиции и обичаи винаги да ги събират и обединяват.

„Убедена съм, че  всички, които ще бъдат класирани за участие в Националния събор в Копривщица, ще представят достойно българския фолклор и община Сливен“, заяви още Пепа Чиликова. От своя страна кметът на село Крушаре – Димо Станков изрази задоволство, че след известно прекъсване, фолклорната традиция ще пребъде и ще продължи да разкрива многообразието на българското културно наследство.

В рамките на днешния събор колективите могат да включат в програмите си  възстановка на обичаи от пролетната и лятна обредност като – Трифоновден, Сирни заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и др. Могат да бъдат включени и обреди от жизнения цикъл – раждане, кръщаване, сватба, смърт. На събора може да се представят и трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба, ново брашно и др. Самодейците могат да се представят и чрез музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения, както и разказване на приказки и анекдоти, детски игри, представяне на традиционните занаяти в селищата и др. Те ще бъдат оценявани от професионално жури в състав – доц. д-р Валентина Райчева от ИЕФЕМ при БАН, доц. д-р Владимир Демирев- фолклорист- етнолог, Станка Иванова- хореограф, Петя Григорова- музикален педагог.

Организатор на събора е Община Сливен, със съдействието на кметството в село Крушаре и Народно читалище „Искра – 1929“- с. Крушаре. Фолклорната надпревара продължава през целия ден.

 

Предишна В СЛИВЕН ЗАПОЧНА V НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ“
Следваща КОЛА СЕ ВРЯЗА В ДЕТСКА ПЛОЩАДКА В СЛИВЕН, ЗАРАДИ ГРЕШНА МАНЕВРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

Д-Р ЙОРДАН КОТОВ СЕ ВРЪЩА КЪМ АКТИВНИЯ ЖИВОТ НА ЙОРДАНОВДЕН

  На днешния Йордановден д-р Йордан Котов, началник на Отделението по УНГ в областната болница, се връща към активния живот с работен ритъм. Известният лекар и съпругата му д-р Котова

Новини Сливен

5 ДВОЙКИ СКЛЮЧИХА БРАК НА 20.02.2020 ГОДИНА В СЛИВЕН

5 двойки са сключили граждански брак през вчерашния ден в Сливен – 20.02.2020 година, съобщиха от „Обредни домове и зали“ в Общината. От там допълниха, че всички те са български

Новини Сливен

ВАКСИНИРАНЕТО ВЪВ ВОЕННА БОЛНИЦА – СЛИВЕН ЩЕ ЗАПОЧНЕ СЛЕД 6 ЯНУАРИ

„Ваксинирането при нас ще започне след 6 януари, когато пристигнат първите ваксини от ВМА – София. Ние сме част от структурата на ВМА, която пък е към РЗИ – София“,