НАД 260 МЛАДЕЖИ УЧАСТВАТ В НАЦИОНАЛНИЯ ТЕАТРАЛЕН ФОРУМ ‘СЦЕНА ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ“ В СЛИВЕН
22.06.2024 262 Прегледи

НАД 260 МЛАДЕЖИ УЧАСТВАТ В НАЦИОНАЛНИЯ ТЕАТРАЛЕН ФОРУМ ‘СЦЕНА ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ“ В СЛИВЕН

Сцената на зала „Зора“ в Сливен за поредна година се превърна в арена на театралното изкуство. Младежи от различни краища на страната пристигнаха в Града на Стоте войводи за участие в превърналия се вече в традиция Национален младежки театрален форум „Сцена под Сините камъни“.

Официалното откриване събра представители на местната власт, на различни институции, ученици и граждани.
Старта на Седмото издание даде председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев. Той приветства всички гости и посочи, че до момента сливенският местен парламент е единственият в страната, който учредява под егидата си такъв фестивал, давайки възможност на младите хора от различни краища на България да се изявят и да покажат театралните си умения.
„Началото беше трудно, но с течение на времето срещнахме подкрепата на Община Сливен в лицето на кмета Стефан Радев и екипа му, за което им благодаря!“, заяви още Митев. Той използва случая да благодари на директора на фестивала Соня Келеведжиева, която е основният вдъхновител на идеята за създаването му. На всички участници Митев пожела приятни моменти в Сливен, да запомнят с добро града и винаги, когато имат възможност, да се връщат с радост.

За театъра и началото му в Сливен, неговата роля и любовта към едно от най-древните сценични изкуства, сподели от сцената на залата директорът на фестивала Соня Келеведжиева. Тя припомни, че форумът е създаден по повод 100-годишнината на театралното дело в Сливен и домакинството на Народно читалище „Зора-1860“ не е случайно. През 1908 г. именно там е създаден първият театрален салон. „Нека фестивалът да открие пред всички млади театрални звезди нови възможности за творческо развитие, интригуващи предизвикателства и интересни идеи“, пожела Келеведжиева.

Сред гостите в зала „Зора“ бе зам.-кметът Камен Костов, който от името на сливенския градоначалник Стефан Радев приветства гостите с „Добре дошли!“ и  връчи поздравителен адрес. В него кметът поздравява всички,  които стоят зад подготовката и реализацията на форума и вече седем години влагат толкова труд, енергия и креативност при провеждането му.
„Нека си пожелаем форматът му да се разшири и в годините занапред да посрещаме и чуждестранни гости“, пожелава Стефан Радев.

Тази година в конкурсната програма на фестивала са включени спектакли на театрални трупи от София, Банкя, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Габрово, Варна,  Провадия и домакините от община Сливен. Над 260 участници ще представят общо 21 спектакъла през фестивалните дни.

Организаторите за пореден път повериха нелеката задача по оценяването на представленията и участниците на  Здравко Гулеков – режисьор, актьор и бивш директор на Драматичен театър „Стефан Киров“. Той е и председател на журито. Членове са Георгиос Филаделфевс – лауреат на международни конкурси и художникът Илиян Урумов. Театралите ще бъдат оценявани и от младежко жури. Това са учениците от Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ – Симона Станева, Радослав Камбуров и третият член от състава – Тодор Марлов от Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.
За четвърта поредна година ще бъде връчена парична награда от кмета Стефан Радев на една от сливенските театрални формации. От 2022 г. Общинският съвет връчва вече две парични награди. Едната е за най-добър спектакъл. Втората – за най-добра интерпретация.

„Сцена под Сините камъни“ приключва в неделя, 23 юни, с награждаване на участниците. То е планирано да започне в 18 ч. в зала „Зора“.

Фестивалът е създаден през 2018 г. с решение на Общински съвет – Сливен и се провежда под неговата егида. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“- Сливен. Партньори са – Община Сливен, Областна администрация, Регионално управление на образованието-Сливен.

Подробна информация относно програмата, начало, история, участници от изминали издания на културната проява, може да бъде открита на сайта на фестивала. Той е достъпен на посочения линк: https://scenapodsinitekamani.org/festival/festival-2024/

Предишна ДНЕС Е ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА
Следваща МУЗЕЙНИ СЛУЖИТЕЛИ ЩЕ РАЗКАЗВАТ ИСТОРИИ ЗА ЖЕРАВНА С ПУБЛИКАЦИИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧНАХА СТРЕЛБИТЕ НА „БАТМИШ“ И ЗА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2018 Г.

По информация на Военно формирование 22 220, във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили,

Новини Сливен

 ЗА ТРЕТА ГОДИНА ОБЩИНА СЛИВЕН ОСИГУРИ И ФИНАНСИРА ОХРАНАТА НА СЕЛСКОСТОПАНСКИТЕ ИМОТИ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА

По инициатива на кмета Стефан Радев за трета поредна година Община Сливен финансира и възложи на „Общинска охрана и СОТ“ – Сливен охрана на селскостопанската продукция в малките населени места

Новини Сливен

АТАНАС СКАТОВ СЕ ГОТВИ В СЛИВЕН ЗА ИЗКАЧВАНЕ НА ПОРЕДНИЯ ОСЕМХИЛЯДНИК

„Активно се готвя за изкачването на поредния осемхилядник“. Това обяви във вторник пред Sliveninfo сливналията Атанас Скатов. Който е първият българин покорил най-високите върхове на седемте континента на планетата. Той