НАД 120 ДУШИ ИЗМЕРИХА КРЪВНАТА СИ ЗАХАР ПО ВРЕМЕ НА ИНИЦИАТИВАТА НА МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ – СЛИВЕН
15.11.2022 740 Прегледи

НАД 120 ДУШИ ИЗМЕРИХА КРЪВНАТА СИ ЗАХАР ПО ВРЕМЕ НА ИНИЦИАТИВАТА НА МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ – СЛИВЕН

Над 120 човека се възползваха от възможността да измерят кръвната си захар по време на инициативата на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен и екипа на Отделението по ендокринология. При трима от изследваните е установена кръвна захар, за което не са подозирали. Те бяха насочени за преглед към ендокринолог, получиха информация за заболяването и насоки за правилен хранителен режим. Началникът на отделението д-р Наталия Канева заяви, че резултатите от проведеното изследване потвърждават необходимостта от профилактично изследване на кръвна захар, особено при пациенти в рискова група – с наднормено тегло, близки роднини с диабет, липсата на двигателна активност и др.

Много често заболяването се открива случайно, при провеждане на изследвания по друг повод. Диабетът има усложнения, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност, съдови усложнения и др. Редовният самоконтрол намалява усложненията. Важни са профилактичните прегледи, периодично посещение при ендокринолог при диагностициране и редовно измерване на кръвната захар.

Инициативата беше по повод 14 ноември, който се отбелязва като Световен ден за борба със захарния диабет, с оглед скрининг за захарен диабет и съвети за здравословно хранене.

Отделението по ендокринология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен извършва консултативни прегледи, диагностика и лечение на захарен диабет, лечение и профилактика на диабетните усложнения – неврологични, бъбречни, очни и периферни съдови.

 

Предишна ПРОВЕДЕ СЕ 44-ТО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - НОВА ЗАГОРА
Следваща СТЕФАН ПАСКОВ БАЛАНСИРА УСПЕШНО БУРНИТЕ СТРАСТИ СРЕД СЪВЕТНИЦИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕДНА ПОЛСКА СРЕЩА СЪБРА ДЕСЕТКИ АГРОБИЗНЕСМЕНИ

Една полска среща събра десетки агробизнесмени край сливенското село Горно Александрово. Организатор бе фирма „Corteva“ в лицето на нейния представител за региона Валентин Реджев. Бяха представени препаратите за растителна защита

Новини Сливен

ПОЛИЦАИ СПИПАХА БМВ И РОУВЪР ДА КАРАТ В НАСРЕЩНОТО НА УЛИЦА „РАКОВСКА“

Лек автомобил „БМВ“ и джип „Роувър“ със сливенски регистрации нарушиха грубо Закона за движение по пътищата, навлизайки насрещно движение на еднопосочна улица. Нарушителите обаче бяха хванати от два полицейски автомобила.

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АНТОНИЙ АНДОНОВ УЧАСТВА В БЪЛГАРО-ТУРСКИ БИЗНЕС ФОРУМ В БУРГАС

Заместник-областният управител Антоний Андонов участва в българо-турски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на иновациите и растежа. Във форума, който