НАД 100 ДЕЦА, МЛАДЕЖИ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ПОЛЗВАТ УСЛУГИТЕ НА ДВАТА ОБЩИНСКИ ЦЕНТЪРА ЗА ПОДКРЕПА

НАД 100 ДЕЦА, МЛАДЕЖИ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ПОЛЗВАТ УСЛУГИТЕ НА ДВАТА ОБЩИНСКИ ЦЕНТЪРА ЗА ПОДКРЕПА

Дневният център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства и Центърът за обществена подкрепа към Община Сливен отчетоха двегодишната си дейност. Това стана на среща с общински експерти, специалисти в социалната област, представители на медии, служители.

Дневният център предоставя комплексна подкрепа чрез интегрирани социални услуги в общността. Оказва помощ на 27 деца и младежи с тежки множествени увреждания, като провежда обучителни, терапевтични и рехабилитационни дейности, индивидуални и групови терапии. Дейностите се осъществяват от социални работници, педагози, психолог, логопед, рехабилитатори и медицинска сестра. Потребителите и родителите имат възможност за работа с психолог в психосензорна стая. Децата и младежите участват в занятия по лечебна физкултура в модерна рехабилитационна зала. Веднъж седмично се провежда групова психотерапия с тях. В отделно помещение се осъществяват общи занимания, които компенсират потребностите на потребителите в училищна възраст. Децата и младежите отбелязват заедно празници и рождените си дни. Те получават ежедневно топла и здравословна храна, приготвена в оборудваната кухня на центъра.

Центърът за обществена подкрепа предоставя интегрирани социално-здравни услуги за 74 деца и младежи на възраст от 3 до 18 години и техните семейства.  Услугите включват работа с логопед за преодоляване на езикови и говорни нарушения, нарушения на четеното /дислексия/, на писането и смятането. Работи се и с деца от аутистичния сектор. Психологическите консултации са насочени към развитие на уменията за живот, възстановяване на връзките в семействата, преодоляването на кризи, свързани със загуба, раздяла или стрес. Педагози работят с децата от предучилищна и начална училищна възраст за преодоляването на затрудненията им в усвояването на учебния материал и предотвратяване на риска от отпадане от образование. Центърът провежда семейни консултации, извършва превенция на ранна рискова бременност и др. Води активна работа на място – в квартали и населени места.

Услугите и на двете структури са безплатни. Осигурен им е специализиран автомобил за улеснение при придвижването на потребителите.

Желаещите да ползват социални услуги за деца в Центъра за обществена подкрепа и в Дневния център подават заявления в отдел „Закрила на детето“ – кв. „Българка“ № 66. Пълнолетните лица, желаещи да ползват услугите на Дневния център, подават заявления в него, на място.

Двете структури започнаха дейността си на 1 септември 2020 година. Поделят обща територия – основно ремонтираната от Общината сграда на бившето начално училище „Хаджи Димитър“ на ул. „Баба Тонка“ №54 в кв. „Клуцохор“.

Подготовката, сформирането на екипите и предоставянето на услугите стана възможно благодарение на общински проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата му стойност е 2 904 500.56 лв., от които 2 468 825.48 лв. са осигурени от Европейския социален фонд, а останалите 435 675.08 лв. са национално финансиране.

Срокът на изпълнение на проекта е до 30 юни 2023г.

Общината ще предприеме действия за разкриване на двете услуги като държавно делегирана дейност, финансирана от националния бюджет.

 

Предишна ЕЛЕКТРОХОЛД ПЛАНИРА ИНВЕСТИЦИИ ЗА НАД 2 МЛН.ЛЕВА В ОБЛАСТ МОНТАНА
Следваща СЛИВНАЛИЯ С АМЕРИКАНСКА НАГРАДА ЗА ПРЕВОДА НА „КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СРОКЪТ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА НЕЗАКОННИТЕ ГАРАЖИ НЯМА ДА ВАЖИ В ПЕРИОДА НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

Срокът за премахването на незаконните гаражи няма да важи за периода на обявеното извънредно положение. Това обяви кметът Стефан Радев във връзка с дадени разписания на собственици на гаражи за

Новини Сливен

АВТОМОБИЛ ИЗГОРЯ В ПОНЕДЕЛНИК ВЕЧЕРТА В СЛИВЕН

На 18 май, в 19,49 часа, е получено съобщение за запален лек автомобил на ул. „Т.Димитров“ в град Сливен. Произшествието е ликвидирано в 20,30 часа от един екип на РСПБЗН-Сливен.

Новини Сливен

ПИСМО ДО МЕДИИТЕ ОТ УЧИТЕЛИТЕ В ПГПЗЕ „ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ“ – СЛИВЕН

Днес, 17 януари, кметът на Община Сливен Стефан Радев заедно със заместник-кмета Пепа Чиликова, началника на РУО-Сливен Бисерка Василева и експерти от РУО-Сливен посетиха ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ и разговаряха с