НАГРАДИ ЗА БЪДЕЩИ ПРОГРАМИСТИ ОТ СЛИВЕН
27.01.2020 3034 Прегледи

НАГРАДИ ЗА БЪДЕЩИ ПРОГРАМИСТИ ОТ СЛИВЕН

Йордан Йорданов и Александър Александров от 12. клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ спечелиха всички възможни награди от 20. издание на УчИМИ, провело се в гр. Плевен на 25 януари 2020 г – грамота за отлично представяне и златни медали от УчИМИ, награда от Съвместния център по обучение, анализ и симулация към БАН и награда от Висшето военновъздушното училище „Георги Бенковски“. В сесията те защитиха своя проект „RFID система за контрол на достъп“. Независимо че за тях това беше дебют на национално състезание по ИТ, двамата ученици получиха право да бъдат приети без конкурсен изпит в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и във Военновъздушното училище „Георги Бенковски“.

Владимир Вълков и Николай Стоянов от 9. клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ получиха грамоти и награди за много добро представяне в същата сесия. Владимир представи проект „DriveStyle“ за анализ на стила на шофиране на автомобил, както и за оценка на състоянието на пътната настилка чрез измерване на вибрациите на автомобила. Николай представи своя проект „Sleeper“ за анализ на качеството на съня, чрез който всеки потребител може да разбере дали е спокоен и пълноценен неговият сън през нощта. За двамата деветокласници това беше първо участие на националната ученическа конференция УчИМИ. Ръководител на Владимир и Николай е Петър Стоянов от Астра Пейджинг ЕООД.

Юбилейното, двадесето издание на Ученическата конференция (УК’20) се организира от Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) и от Съюза на математиците в България. В него участваха ученици от 8. до 12. клас от цялата страна, доказали таланта си в сферите на математиката и информатиката. На откриването на конференцията в Плевен присъстваха и подполк. доц. д-р инж. Асен Маринов – заместник-началник по учебната и научната част на Военновъздушното училище в Долна Митрополия, проф. Емил Колев – ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по математика, и Емил Келеведжиев – заместник-ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по информатика. В конференцията участваха общо 55 ученици – възпитаници на математически и  професионални гимназии, на средни училища от цялата страна, както и техните научни ръководители. Те представиха 46 авторски проекта по математика, информатика и информационните технологии, разработени върху избрани от тях теми индивидуално или в съавторство, подготвени самостоятелно или под ръководство на научен ръководител или консултант. Проектите, участващи  в УК’20 в Плевен, са избрани след предварителна рецензия на всички изпратени за форума. Разработките се оценяваха от две журита с членове учени от БАН, от Софийския и Пловдивския университет и от преподаватели. Четиримата ученици от ППМГ „Добри Чинтулов” – Сливен, се представиха с проекти по информатика и информационни технологии.

Ето какво представляват техните проекти:

RFID 

Всички фирми, които разполагат с голям брой служители се нуждаят от някакъв вид система за контрол на достъпа. RFID е система за контрол на достъп, контролирана от четци за карти и чипове. Това е изключително ефективен начин за управление на посещенията в сграда, както и за проследяване на работното време за фирмен и хоноруван персонал. Системата изгражда ефективен пропускателен режим чрез удобна и модерна безконтактна радиочестотна технология (RFID). RFID е технология, която ни заобикаля всеки ден. Тя е в нашите кредитни карти, в паспортите и в някои от продуктите, които купуваме. Дори и много от нашите домашни любимци имат RFID чипове в себе си.

Employee-Management е проект, базиран на Arduino, чиято цел е да ограничава достъпа на външни лица до дадена сграда и да следи кой кога е влизал и колко часа е работил месечно.

Проектът може да помогне на много собственици на фирми – както малки, така и големи.

DriveStyle

Всички фирми, които разполагат с голям брой служебни автомобили, инсталират GPS устройства, с които следят както маршрута на шофьорите, така и скоростта, с която се движат по пътя. За съжаление, поддържането на ниска скорост не е единственият фактор за безопасно шофиране и опазване на автомобила. „Спортният“ стил на каране, невниманието за дупки по пътя, рязкото тръгване и спиране на светофари са масово явление особено когато се шофира „чужда“ кола.

DriveStyle е проект, базиран на Arduino Uno, чиято цел е да следи както маршрута и скоростта, така и ускоренията на автомобила по трите оси в пространството. Данните се записват на SD карта и впоследствие се анализират със софтуер, написан на Python. Проектът може да помогне на много собственици на автомобили, като ги информира за начина, по който техните автомобили са управлявани.

Sleeper

Много хора се оплакват от трудно събуждане и хронична умора сутрин. Независимо от продължителността на съня, човек няма гаранция, че ще се събуди бодър и свеж. Основна причина за това е неспокойният и некачествен сън. Проблемът е, че никой не може да се самонаблюдава по време на сън и настоящият проект има за цел да предостави на потребителя информация за това, как е спал. Проектът се състои от хардуерно устройство, базирано на Arduino Uno и анализиращ софтуер на Python. Параметрите на съня, които системата следи, са движенията на тялото по време на сън (индикатор за неспокоен сън) и нивото на шум, предизвикано от хъркане. Проектът помага на хората да открият в кои случаи техният сън е некачествен (например след преяждане или употреба на алкохол), в кои периоди от нощта спят спокойно или неспокойно, дали хъркат през цялата нощ, или само в определени периоди и т.н.

Предишна В ОБЛАСТ ЯМБОЛ Е ОБЯВЕНА ГРИПНА ВАКАНЦИЯ
Следваща В УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" БОРЕХА АГРЕСИЯТА С ИГРИ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

65-ГОДИШНА ЖЕНА И ДВЕТЕ Й ВНУЧЕТА СА В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА СЛЕД КАТАСТРОФА

65-годишна жена и двете й внучета са настанени в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен след катастрофа снощи, при която е загинал дядото на децата. Жената е в реанимация с травми по

Новини Сливен

В ШИВАЧЕВО ЗАЛОВИХА КРАДЕЦ, ОБРАЛ ВЪЗРАСТНА ЖЕНА

Криминалисти на РУ-Твърдица задържаха 24-годишен мъж за кражба на пари от частен дом в град Шивачево. Заявлението е подадено на 10 декември. На 9 декември  от дома на 79-годишен мъж

Новини Сливен

13- ГОДИШНО МОМИЧЕ СЧУПИ СТЪКЛО В ОСМО УЧИЛИЩЕ

Криминалисти на участък „Надежда“ работят по сигнал за причинени материални щети по сграда на училище в град Сливен. На 28 май е получен сигнал за счупен прозорец на стъклопакет на