НАВРЪХ ПЕТКОВДЕН ЦЪРКВАТА „СВЕТА ПРЕПОДОБНА ПАРАСКЕВА-ПЕТКА БЪЛГАРСКА“ В СЛИВЕН ОТВОРИ ОФИЦИАЛНО ВРАТИ
14.10.2023 2023 Прегледи

НАВРЪХ ПЕТКОВДЕН ЦЪРКВАТА „СВЕТА ПРЕПОДОБНА ПАРАСКЕВА-ПЕТКА БЪЛГАРСКА“ В СЛИВЕН ОТВОРИ ОФИЦИАЛНО ВРАТИ

Навръх Петковден църковна служба изпълни пространството на новопостроения  храм „Света преподобна Параскева-Петка Българска“ в Сливен. Множество миряни се стекоха днес на ритуала по освещаване на светата обител. Той бе извършен от Агатополския епископ Иеротей – викарий на сливенския митрополит Иоаникий.

„Построяването на този храм е дело прекрасно и аз съм сигурен, че ще пребъде, защото е важно да се строят църкви. Те са нашият общ дом, те са мястото, което ни среща с Бога. Те са посланик на минало и бъдеще, на вяра и надежда! Сливен ще става все по-истински и все по-красив! Честит празник!“, заяви в края на службата Негово Преосвещенство епископ Иеротей.

Предстоятелят на новия храм отец Йоан Петров, който заедно свещеници от Сливенска епархия се включи в празничната литургия,  изказа благодарности към Община Сливен, към местния парламент и всички спонсори и хора, които отделиха от средствата си за изграждането на светата обител. Той благодари и на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий за огромното доверие, което Владиката му е гласувал. Свещеникът пожела църквата да е изпълнена с вярващи хора не само в празнични, но и в делнични дни.

На официалното откриване сред присъстващите бе народният представител Десислава Танева. Събитието уважи и част от ръководството на Община Сливен в лицето на зам.кметовете Пепа Чиликова, инж. Стоян Марков и Камен Костов. Те подариха на новия храм икона на Света Петка. От Общинския съвет църквата получи аналой – поставка с плот за библията при богослужение.

Новата сливенска църква отвори врати за посетители още през вчерашния ден, когато бе отслужена Архиерейска вечерна служба с петохлебие.

През август т.г., Община Сливен предприе стъпки към облагородяване на пространството около новия храм. То предвижда полагане на около 1 дка пътна настилка около църквата, автоматична поливна система, озеленяване и осветление. Дейностите по проекта възлизат на около 330 хил. лв. и включват още обособяване на паркоместа и рампи за достъп на хора с увреждания и монтаж на камери за видеонаблюдение. Общината предвижда и укрепване на хълмовата част, където се намира църквата.

Градежът на храма започва през 2008 г. Той е с разгърната застроена площ от 807 кв.м и 19 м височина до купола с голяма камбанария. Проектът е изработен от доц. д-р арх. Минчо Ненчев, преподавател в архитектурен факултет, катедра „Градоустройство“ в УАСГ – София.

Предишна СТЕФАН ПАСКОВ И МИНЧО АФУЗОВ БЯХА НА ОСВЕЩАВАНЕТО НА НОВИЯ ХРАМ „СВЕТА ПЕТКА“
Следваща В СЛИВЕН СЕ ПРОВЕЖДА ОТКРИТ ТУРНИР ПО БОРБА - СВОБОДЕН СТИЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАМ.-МИНИСТЪР ЙОЦЕВ: ИМА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ НА СТОПАНИТЕ В СЛИВЕНСКО

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев се срещна с представители на Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“ в МЗХ. На срещата бяха обсъдени проблемите на овощарите и градинарите от

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Tрима хирурзи говорят за предпочитаните си пациенти, първият казал: – Аз най-много обичам библиотекарите. При тях всичко е подредено по азбучен ред и по височина. Вторият допълнил: – Аз най-много

Новини Сливен

22 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

266 нови случая на COVID-19 са били установени у нас през изминалото денонощие от направени 4479 теста, показват данните в Единната информационна система. Общо потвърдените случаи от началото на пандемията