МЪЖ ОТ ЯМБОЛСКО Е ЗАРАЗЕН С БРУЦЕЛОЗА, ИЗСЛЕДВАТ ОЩЕ НАД 20 РАБОТНИЦИ ВЪВ ФЕРМИ
10.07.2024 656 Прегледи

МЪЖ ОТ ЯМБОЛСКО Е ЗАРАЗЕН С БРУЦЕЛОЗА, ИЗСЛЕДВАТ ОЩЕ НАД 20 РАБОТНИЦИ ВЪВ ФЕРМИ

Мъж от Ямболско е с положителна проба за бруцелоза. Здравните власти изследват още над 20 работници във ферми в региона. Това съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Заразеният мъж е на 53 г. от Горска поляна. Работил е в животновъден обект в селото. Симптомите му са започнали преди около месец – висока температура, неразположение, треска. Първоначално се е лекувал с антибиотици вкъщи, но без ефект. Впоследствие е приет в инфекциозното отделение на ямболската болница.

„Взехме серологична проба и я изпратихме в Националната референтна лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести. Тези контактни, които дойдоха, нямат симптоми, за разлика от него. Техните проби още днес ще бъдат изпратени, другата седмица ще изследваме още контактни“, каза директорът на РЗИ – Ямбол.

По думите ѝ, заболяването при хората може да протече както леко, така и тежко. Не трябва да се подценява, тъй като в пет процента от случаите изходът е летален. Заразяването при хората става при консумация на недостатъчно термично обработени месо и мляко, както и по контактен начин с животни при отглеждането им, обясни д-р Калчева.

През последната половин година в Ямболско са открити няколко огнища на бруцелоза при едрите преживни животни. Заболяването е установено в общо 12 ферми – в селата Крайново, Воден и Горска Поляна в община Болярово, град Стралджа и с. Скалица в община Тунджа, казаха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Болестта е зооноза, заразяват се както животните, така и хората. „Човек обикновено се заразява, когато консумира сурово мляко и млечни продукти, които не са пастьоризирани, особено опасни са овчите и козите сирена. Затова е редно консумацията да става след 42-рия до 60-ия ден“, уточни д-р Стоян Колев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ – Ямбол.

До момента към кланици са насочени близо 150 животни, евтаназирани са по-малко от 20. Ветеринарните власти продължават изследванията във фермите в цялата Ямболска област.

 

БТА

Предишна МИНИСТЪР ГЕОРГИ ГВОЗДЕЙКОВ И КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ ЩЕ ДАДАТ СТАРТ НА РЕМОНТА НА ВРЕМЕННАТА ОПЕРАТИВНА БАЗА ЗА HEMS НА ЛЕТИЩЕ БЪРШЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИВАН КЛИСУРСКИ И ЗЛАТОМИРА КАРАГЕОРГИЕВА-МОСТРОВА С ПРИЕМНИ ДНИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ В СЛИВЕН И В ЯМБОЛ

В качеството си на член на Комисията по туризма и на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, Иван Клисурски ще има приемни дни в следните населени

Новини Ямбол

ЯМБОЛСКАТА ГРОЗДОВА РАКИЯ ПОЛУЧИ ЗАЩИТЕНО НАИМЕНОВАНИЕ В ЕС

Ямболската гроздова ракия вече е продукт със защитено наименование за географско указание, след като Европейската комисия одобри вписването й в официалния регистър eambrosia. Това означава, че наименованията „Ямболска гроздова ракия“,

Новини Ямбол

ПАЦИЕНТ ПОЧИНА В МБАЛ – ЕЛХОВО МИНУТИ СЛЕД ИЗПИСВАНЕТО МУ ОТ COVID ОТДЕЛЕНИЕТО

Възрастен мъж е починал минути, след като е бил изписан от Covid-отделението на болницата в Елхово. 69-годишният мъж е издъхнал още преди да е напуснал сградата на лечебното заведение. Трагедията