МУЗИКАТА ВМЕСТО УЛИЦАТА БЛАГОДАРИ НА ОБЩИНА СЛИВЕН С ОТВОРЕНО ПИСМО
04.09.2023 777 Прегледи

МУЗИКАТА ВМЕСТО УЛИЦАТА БЛАГОДАРИ НА ОБЩИНА СЛИВЕН С ОТВОРЕНО ПИСМО

До община Сливен и Общински съвет – Сливен,

До всички медии и сливенската общественост

 

ОТВОРЕНО ПИСМО-БЛАГОДАРНОСТ

от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд,

ръководители и основатели на проекта „Музиката вместо улицата“

 

Уважаеми г-н кмете,

г-н председател на общинския съвет,

уважаемо ръководство на община Сливен,

уважаеми общински съветници,

Нашият благотворителен и културно-образователен проект „Музиката вместо улицата“ навършва тази година 15 години от своето създаване. Днес, в школата на проекта, откриваме новата учебна година за възпитаниците си. На 11 ноември, в зала „Сливен“,  децата от проекта „Музиката вместо улицата“ ще изнесат юбилеен концерт за 15-тия му рожден ден.

С това писмо искаме да изразим нашата огромна благодарност за моралната и финансова подкрепа, която ни оказва община Сливен за разширяването и развитието на нашата дейност, чиято основна цел е музикалното образование на децата от ромския квартал „Надежда“ в Сливен, което да ги откъсне от неграмотността, безизходицата и нездравословния бит.

Вече втора година, по предложение на кмета на община Сливен, общинският съвет на Сливен гласува финансова помощ за проекта в размер на 40 000 лева годишно. Съобразно клаузите на сключения между нас и общината договор, децата от проекта „Музиката вместо улицата“ участват в редица младежки културни инициативи и общи културни програми на община Сливен. Участваме в образователни часове по музика в детските градини и училища на Сливен, където за една година сме изнесли над 30 концерта.

В момента, в музикалната ни школа 14 преподаватели обучават 45 деца на възраст от 6 до 17 години. За 15 години по проекта „Музиката вместо улицата“ са били обучавани напълно безплатно над 400 деца по солфеж, пиано, цигулка, виола, виолончело, флейта, китара, кларинет и други инструменти. Децата от проекта са постоянна публика на всеки концерт на сливенските симфоници. Наша възпитаничка вече е част от състава на Сливенския симфоничен оркестър. Възпитаници на проекта станаха ученици в средни музикални училища.

Кметът на Сливен Стефан Радев и зам.-кметът по културата и социалните дейности Пепа Чиликова насърчават проявите на нашите възпитаници и оказват неоценимо разбиране и съдействие за решаването на всеки поставен от нас въпрос. Радваме се, че съвместното сътрудничество между  община Сливен и проекта „Музиката вместо улицата“ продължава устойчиво. И както кметът Стефан Радев правилно отбеляза, „Музиката вместо улицата стана най-добрият пример за успешен проект в областта на интеграцията на малцинствата, който дава шанс и амбиция на децата от уязвимите общности да продължат музикалното си образование. Днес ние развиваме този наш частен българо-германски проект вече съвместно с община Сливен, за което още веднъж изразяваме нашата искрена благодарност. Надяваме се, че полезното ни сътрудничество с общинските власти ще продължава успешно и занапред.

Оставаме с уважение:

Георги Калайджиев и Мария Хаушилд,

Гр. Гийсен, Германия

04.09.2023 г.

 

 

 

Предишна ОЩЕ ДВЕ НАДЕЖДИ НА ОФК "РАКОВСКИ" СА ПРИЕТИ В ДЕТСКО - ЮНОШЕСКАТА ШКОЛА НА ФК "ЕТЪР" - ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Следваща ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ НА ЯЗОВИРИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЦЕНАТА НА ОЛИОТО В СЛИВЕН МИНА 5 ЛЕВА

В сливенските магазини има олио, което се предлага на цена над 5 лева. Това показа проверка на Sliveninfo в четири от големите магазини. Най-високата цена е, която успяхме да видим

Новини Сливен

ГЕРБ ИЗДИГАТ ДИМИТЪР МИТЕВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В СЛИВЕН

Адвокат Димитър Митев ще бъде издигнат за председател на общинския съвет в Сливен от ПП ГЕРБ. Новината съобщи общинският председател на партията Здравко Костадинов. „През последните четири години Димитър Митев

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

Днес 26.04 /понеделник/ поради авария е прекъснато водоподаването в кв. „Речица“ до 16:00 ч. ВиК-Сливен се извинява на своите потребители за причиненото неудобство.