МУЗИКАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ „ЗЛАТНАТА ДИАНА 2018“ БЯХА ОТКРИТИ С ИЗПЪЛНЕНИЯ НА СВЕТЛИН РУСЕВ

МУЗИКАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ „ЗЛАТНАТА ДИАНА 2018“ БЯХА ОТКРИТИ С ИЗПЪЛНЕНИЯ НА СВЕТЛИН РУСЕВ

С изпълнения на цигулка страдивариус от 1710 г. от блестящия цигулар Светлин Русев днес в залата на Безистена тържествено бяха открити Музикалните празници “Златната Диана 2018″. Празниците се провеждат в годината, когато камерен оркестър “Дианополис” отбелязва своята 50-годишнина. През 1968 г. в Ямбол за пръв път на живо звучи камерна класическа музика под диригентската палка на маестро  Николай Султанов. Всеки момент от своето земно съществуване той работеше за Ямбол като град, в който и може и трябва да има висока култура. Той не само създаде, а и превърна КО “Дианополис” в най-добрия посланик на културата на Ямбол в Европа, припомни водещата актрисата Велика Видева – думи, които бяха посрещнати с аплодисменти от многобройната публика. Благодарности бяха изказани и към първите и най-дългогодишните оркестранти, които с любов и всеотдайност към музиката са писали продължават да пишат творческата история на “Дианополис”. Те бяха изброени поименно, а и част от тях бяха в залата. Също име по име бяха изпратени с аплодисменти и онези музиканти, които вече не са сред нас. Изброени бяха нашите и чуждестранни гастролиращи артисти, с които е свързана творческата история на “Дианополис”.

От 5 години главен диригент и художествен ръководител е маестро Константин Илиевски и оркестърът е във възход. А музикалните празници “Златните Диана” са върховото събитие през годината за оркестър “Дианополис”. Организатори са община Ямбол, Общинско предприятие за туризъм и култура, НЧ “Съгласие” и КО “Дианополис”.

Музикалните празници бяха открити от кмета на Ямбол Георги Славов в присъствието на народния представител Юлиян Папашимов и председателя на Общинския съвет д-р Ибришимов. Градоначалникът определи музикалните празници като едно от най-значимите културни събития в живота на Ямбол. На ямболска сцена посрещаме имена от европейска и световна слава, какъвто е Светлин Русев. С това доказваме, че качествените значими музикални събития не са само привилегия на големите градове. Още по-ценното е, че възпитаваме вкус и усет към истинско изкуство сред все по-широка аудитория, което се доказва от препълнената зала днес, заяви Г. Славов.

Концертът започна с Адажио за струнен оркестър от Красимир Кюркчийски. В следващите изпълнения се включи и звездата на събитието цигуларят Светлин Русев, професор във Висшата консерватория за музика и танци в Париж. Той е роден през 1976 г. Свири като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, симфоничния оркестър на Индианополис и др. От 2016 г. е артистичен директор на Софийската филхармония. Солист е и на тържеството откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС през тази година.

Концертът продължи с Песен от Панчо Владигеров, Севдана от Георги Черкин, “Кармен фантазия” от Пабло де Сарасате и Симпъл Симфони от Бенджамин Бритън.

“Златната Диана” продължава утре, 16 април, с концерт на дуото Боян Иванов- кларинет и Лизиен Чен-пиано; вторник, 17 април – “Травиата” от Верди, оперен спектакъл на Държавна опера Пловдив и сряда, 18 април – Теодосий Спасов и Фестивален оркестър “Златната Диана” – гала вечер.

delnik.net

Предишна 55-ГОДИШЕН МЪЖ Е ПРОСТРЕЛЯН СМЪРТОНОСНО В ГЛАВАТА
Следваща СЛАБО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ КРАЙ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол 0 коментара

В ЯМБОЛ НАЙ-НАКРАЯ ИЗПРЕВАРИХА СЛИВНАЛИЯТА СТЕФАН СТЕФАНОВ ЗА КРЪСТА

32-годишният полицай от Ямбол Михаил Колев извади богоявленския кръст от водите на река Тунджа. Общо 17 бяха смелчаците, които тази година влязоха във водите на реката. Традиционно, победителят получи парична

Новини Ямбол 0 коментара

ЯМБОЛСКИЯТ МУЗЕЙ НА БОЙНАТА СЛАВА ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЧРЕЗ ИЗЛОЖБА НА УНИФОРМИ И ФУРАЖКИ

По повод 140 години от създаването на Българската земска войска в ямболския Музей на бойната слава ще бъде представена изложба на шапки и униформи, използвани в различни периоди от Българската

Новини Ямбол 0 коментара

РАЗСЛЕДВАТ СЪПРИЧАСТНОСТ НА ДЕЦА ЗА СМЪРТТА НА МЪЖ

Разследват съпричастност на деца за смъртта на мъж. Вчера в РУ-Тунджа е получен сигнал от МБАЛ –Ямбол за приет по спешност жител на село Завой с тежки наранявания. Незабавно започнали оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за изясняване

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

four × one =