МОН ПРЕДЛАГА УЧЕБНАТА ГОДИНА ДА СЕ УДЪЛЖИ С ДВЕ СЕДМИЦИ ЗА ПЪРВИ – ШЕСТИ КЛАС

МОН ПРЕДЛАГА УЧЕБНАТА ГОДИНА ДА СЕ УДЪЛЖИ С ДВЕ СЕДМИЦИ ЗА ПЪРВИ – ШЕСТИ КЛАС

Учебната година да се удължи с две седмици за всички ученици от първи до шести клас, планира Министерството на образованието и науката. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след наложените тази сутрин нови противоепидемични мерки, сред които е и пълно затваряне на училищата за всички ученици, от първи до дванадесети клас.

„Обмисляме да удължим учебната година на първи – шести клас на този етап с две седмици, като, в същото време, трябва да имаме предвид, че не е добре следващите седмици децата да нямат занимания“, каза министърът на пресконференция днес и посочи, че такава ангажираност може да се постигне с дни за проектни дейности и занимания по интереси.

Това, което обмисляме, е да разширим учебната година по линия на проектните седмици – такава има за учениците от първи до трети клас. Тоест ако учениците решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец.“

Докато за първи – шести клас има маневреност през юни, за 7. – 12. клас – по-скоро няма такава. „Не искаме да навлизаме в юли, толкова ни е буферът, две седмици“, каза министърът.

Педагогическите съвети ще решат кога да бъде проектната седмица. Ако я оставят за накрая, тогава ще могат да организират и екскурзии.

„Всички се надяваме, че 2021 г. ще бъде по-добра от 2020 година от гледна точка на епидемичната ситуация. С голяма доза увереност можем да стъпим на тази презумпция. Най-тежките седмици са в момента, може би и в началото на следващата година, когато дори и да паднат стойностите, пак могат да се повишат, когато дойдат сезонните грипни вируси и се натрупат с коронавируса, но все пак всички сме вперили поглед с надежда към ваксините. Ваксините ще дойдат“, каза министърът.

Говорим когато ваксините дойдат, учителите да бъдат от първата партида ваксинирани – посочи той и допълни, че не само образователният бюджет, „целият бюджет на държавата няма да стигне да тестваме през три дни учениците и учителите“.

За нуждата от компенсиране на обучението при малките Вълчев каза: „Склонен съм да приема мнението на учителите, а и ние знаем, че е така, че липсата на пряко взаимодействие в класната стая с най-малките ученици не позволява ефективно ограмотяване в начален етап. Не можем да разчитаме на част от родителите, защото те самите са неграмотни. При деца от семейства с липса на отношение към образованието на родителите загубите са 100%. В този смисъл на нас ни трябва компенсаторно обучение. Не можем да компенсираме човешкия живот, в момента е по-добре да затворим системата. Можем обаче да компенсираме образователните дефицити и изоставането“.

Целта на допълнителните седмици е да се компенсират не само образователните дефицити, които ще бъдат натрупани сега, а и тези, които вече са натрупани през миналата учебна година при първата карантина.

„Едно е първа година, друго е втора година. Втората година трябва да се компенсира и миналата година, и първата, затова тази година имаме по-малък периметър на маневреност. Няма да мине без компенсаторни мерки“, каза Вълчев.

Той се надява пълното преустановяване на учебния процес да е до Нова година, а след това ако се наложи, да има само частично, с редуване на присъствено обучение с онлайн.

Още 15 милиона лева ще бъдат дадени на училищата дезинфектанти, за машини за пречистване на въздуха, лаптопи и таблети, каза още министър Вълчев. Решението се очаква да бъде гласувано следващата седмица от Министерския съвет.

За сегашното забавяне на купуването на преносими компютри от училищата, за което бяха отпуснати 14 милиона лева в средата на октомври, министърът каза, че има закъснение, но „никой от нас не може да пренебрегне процедурите“.

 

offnews.bg

Предишна 1 002 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 ПРИ 2 700 ОТ НАЧАЛОТО НА ЕПИДЕМИЯТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА ПРЕДОСТАВЯТ АКТУАЛЕН ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА ПРИ ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА COVID-19

За автора

Може да харесате още

Новини

РАЗБИХА ГОЛЯМ ЦЕХ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА НЕЛЕГАЛНИ ЦИГАРИ В КАРНОБАТ

Нелегален цех за цигари беше разкрит при спецакция срещу контрабандата в Карнобат. Все още не са ясни мащабите на контрабандното производство, но според източници на bTV става въпрос за огромно

Новини

ДОБРОВОЛЦИ КЪМ МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ В АНТИТРАФИК АКАДЕМИЯ

В периода 26 – 28 март 2018 г., в с. Арбанаси, обл. Велико Търново ще се проведе ежегодната Академия за доброволци, организирана от Националната комисия за борба с трафика на

Новини

ДНЕС Е СВЕТОВНИЯТ ДЕН БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ

Световният ден без тютюн за 2018 година ще премине под мотото „Тютюн и сърдечно-съдови заболявания“. С темата, която определя Световната здравна организация приканва държавите-членки да ускорят усилията за контрол на