МОМЧИЛ ПАНТЕЛЕЕВ, КАНДИДАТ ЗА КМЕТ: РАЗГОВОР ЗА СЛИВЕН /ПРОДЪЛЖЕНИЕ/

МОМЧИЛ ПАНТЕЛЕЕВ, КАНДИДАТ ЗА КМЕТ: РАЗГОВОР ЗА СЛИВЕН /ПРОДЪЛЖЕНИЕ/

Момчил Пантелеев е кандидат за кмет на община Сливен от Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец“/Християндемократическа партия на България /номер 47 в бюлетината/.

В предходна публикация представихме неговото виждане за бъдещето на Сливен и общината. Ето и продължението на темата:

През изминалия мандат управляващите, заложиха предимно на мерки осигуряващи финансово спокойствие, по метода на най-малкото съпротивление. Приходите се гарантираха от увеличаването на размера на данъците и на таксите. Не се реализираха никакви сериозни проекти и не се усвоиха достатъчно средства от европейските фондове, които да гарантират реален ръст на икономиката. Не се привлякоха никакви инвестиции. Сливен продължава да е на водеща позиция в класацията за най-бедните общини в страната. Това са неща, които не изискват голямо усилие. Просто трябва да се сформира добър, подготвен и мотивиран екип, който да се концентрира върху определн проблем, да го диагностицира и анализира и да търси подходящите решения за него, както и възможност за европейско финансиране. В тази насока, сегашното управление търпи сериозни критики.

С оглед на изложеното виждам още много неразвит потенциал. Имаме виждане по основни въпроси, които биха допринесли за подобряването на средата на живот.

В частта ИКОНОМИКА Община Сливен е на едно от последните места по усвояване на европейски средства. Добрата инфраструктура е основен елемент при привличането на инвеститори, които да осигурят работни места. Привличането на нови инвеститори по естествен начин ще доведе и до увеличаването на трудовото възнаграждение, по силата на принципа за търсенето и предлагането. Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решаван. Задължително трябва да се работи за възстановяване на пътната мрежа. Свързването и с националната пътна инфраструктура, чрез модерни и удобни връзки. Задължително трябва да се работи в посока възстановяване на летище Бършен за „карго“ полети. Това е съоръжение, което има много потенциал и не бива да бъде унищожавано с лека ръка. За всички е важно, че за да бъде една община аткрактивна, тя трябва да може да предлага на инвеститорите нещо повече от всички останали общини. За всеки сериозен бизнес е от изключителна важност да има добра логистика. Предоставянето на възможност за ползването на карго летище ще се явява едно от точно тези необходими елементи, осигуряващо предимство. Като се прибави и близкото му разстояние до Магистрала Тракия, значението му придобива стратегически характер. В тази връзка предложението, на това място да се изгради Бизнес парк е малко неуместно. Идеята за такъв парк е добра, но начина за реализирането му не е съвсем обмислен, защото трябва да се подходи по такъв начин, щото летището да остане и още по-важното – да функционира.

Трябва да се изработят и съответните законови механизми за подпомагане на местния бизнес, било то чрез данъчни преференции и облекчения за откриване на производства и осигуряване на работна заетост, било то чрез осигуряване на инфраструктура и специални услуги от страна на общината.

Трябва да се изведат на преден план производствата, за които общината има традиции и ресурс да обезпечи – земеделие, хранително вкусова промишленост, текстил, машиностроене, туризъм и др.

Общината трябва да проведе активна политика по рекламирането на региона, като едно добро място за бизнес, предоставящо добра и модерна база и инфраструктура, квалифицирана работна ръка и данъчни преференции.

В тази връзка следва да бъде доразвито и предложението на Сдружение „Свети Георги Победоносец” за връщане на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и депониране в структурата на общината като общински дейности. По този начин ще се осигури по-добър контрол върху тези дейности. Същите ще се извършват на значително по-ниска цена от тази, която се плаща на външни фирми изпълнители, избрани по съмнителен начин, чрез създадената възможност в Закона за обществените поръчки. Ще бъдат осигурени значителен брой работни места, за нискоквалифициран труд. На тези места ще могат да бъдат назначавани лица, без придобити трудови навици и умения. Допълнително ще могат да се ангажират и тези, които са длъжни да полагат обществено полезен труд в рамките на 14 работни дни в месеца, по програмата за заетост, за да могат да придобият правото да получават социални помощи. Към момента в Общината по документи има около 1200 такива лица, предимно от цигански произход. Като допълнителен ефект ще се случи и това толкова непосилно интегриране на маргиналните групи, което към момента се осъществява чрез едни безсмислени европейски програми, по които някакъв малък кръг лица се обогатява неоснователно. Необяснимо е, че Общината отчита тези проекти като успешни!

Такова предложение на сдружението, касаещо дейностите по озеленяване беше прието през отиващият си мандат и резултатите от него доказаха състоятелността му, въпреки че в началото се прие с огромно недоверие.

Ангажирането на такъв ресурс ще допринесе до обновяване на облика на общината, която ще придобие лице, даващо поводи за радост и гордост у нейните граждани.

Мерки:

  • Създаване на звено в общинската администрация, което активно да работи по изготвянето на проекти и усвояването на европейски средства по програмите за развитие;
  • Създаване на работна група, която да изготви необходимите промени в правната рамка, осигуряващи благоприятна икономическа среда за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места;
  • Създаване на група, която да ревизира всички сключени договори за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци, която да излезе с анализ относно предимствата и недостатъците при прекратяване на тези договори и прехвърлянето на тези дейности в правомощията на общинската администрация.

Всичко това трябва да бъде гарантирано с ясни и точни правила, за чието спазване общинската администрация трябва да осигури необходимия ресурс. Идеите ни в тази насока ще развия в следващото ми изложение….

Може да подкрепите Момчил Пантелеев, кандидат за кмет на Сливен и водач на листата за съветници на Свети Георги Победоносец/Християндемократическа партия на България с номер 47 в двете бюлетини.

 

Пресцентър Свети Георги Победоносец/Християндемократическа партия на България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Предишна АБОНАМЕНТНИ КАРТИ ЗА ГРАДСКИТЕ ЛИНИИ ЩЕ СЕ ИЗДАВАТ НА КАСАТА В АВТОГАРА СЛИВЕН
Следваща ПЕПА ГЕНЧЕВА ПРЕД ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ: ВАШИТЕ ПРОБЛЕМИ ЩЕ БЪДАТ МОИ ПРИОРИТЕТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ФИРМА „КЕЙ ЕНД ВИ“ ПОЗДРАВЯВА СВОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, КЛИЕНТИ И ПАРТНЬОРИ С НАСТЪПВАЩИТЕ ПРАЗНИЦИ

Фирма „Кей Енд Ви“ поздравява своите служители, клиенти и партньори с настъпващите Коледни и Новогодишни празници. Идват едни различни празници, които ще посрещнем в необичайна обстановка. Вече 10-ти месец нашата

Новини Сливен

Д-Р НИНА БОРОВА: НИЕ СМЕ ИСТИНСКИ И ИСКАМЕ ДА СЛУЖИМ НА ХОРАТА

Доктор Нина Борова е специалист по кожни болести в Сливен.  Лидер е на Движение България на гражднаните в областта. На тези избори е водач на листата на ДБГ, която е

Новини Сливен

АВТОМОБИЛ ГОРЯ ТАЗИ НОЩ НА ПАРКИНГ В КВАРТАЛ „ДРУЖБА“

Екип на РСПБЗН-Сливен се е отзовал на сигнал, получен на 21 април в 02,00 часа,  за запален лек автомобил, паркиран на обособен паркинг в района на хипермаркет в кв.“Дружба“. Произшествието