МОМЧИЛ ПАНТЕЛЕЕВ И СТЕФАН ХРИСТОВ: В ТОЗИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НЯМА БОРБА НА ИДЕИ
юли 11, 2019 2511 Прегледи

МОМЧИЛ ПАНТЕЛЕЕВ И СТЕФАН ХРИСТОВ: В ТОЗИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НЯМА БОРБА НА ИДЕИ

Момчил Пантелеев и Стефан Христов влязоха в Общинския съвет на Сливен като представители на гражданско сдружение „Свети  Георги Победоносец”, което бе в коалиция с ВМРО. Последните 4 години бяха третият мандат на Пантелеев като съветник и първият на Христов. Формално двамата не сформираха група, но реално винаги имат обща позиция и гласуват заедно. Разговарям с тях три месеца преди края на мандата на местния парламент.

Въпрос: Три месеца преди края на мандата каква е рекапитулацията на постигнатото от вас в Общинския съвет?

Момчил Пантелеев: Като цяло сме доволни от постигнатото. Имахме достатъчна активност и защитихме доверието, което са ни гласували нашите приятели и съграждани. Но истината е, че много трудно се отстояват позиции и още по-трудно се защитават решения, които трябва да минават в местния парламент, защото трудно се постига необходимото мнозинство, което да позволи едно решение да влезе в сила и да се прилага на практика.

Въпрос: Кое считате за ваш успех в този мандат?

Момчил Пантелеев: На първо място се радваме, че на практика се приложи решението за създаване на Синя зона. Сега действащото решение не е наше, а на ГЕРБ. Но самият дебат по тази тема бе предизвикан от предходно наше предложение, което не бе прието. Не ни харесва това, че първоначалната идея се прилага в малко осакатен вариант, който компрометира самия смисъл на синята зона. В първоначалния вариант беше предвидено създаването на 4 буферни паркинга в краищата на синята зона и там да се паркира безплатно. Трябваше да се създаде мрежа от велоалеи, която да свързва центъра  с кварталите. Транспортната схема да бъде изградена по такъв начин, че гражданите свободно да стигат до централна градска част. Към момента това не е направено. Като включим и липсата на „паяк”, можем да заявим, че нетова беше  нашата идея.

Въпрос: Но нали вече има „паяк“?

 Момчил Пантелеев: Доколкото разбирам, този „паяк“ засега е с пробни ангажименти…

Стефан Христов: Аз искам да припомня, че от нас дойде идеята за общинско предприятие по озеленяване. С прекратяването на договора с частната фирма и създаването на общинското предприятие Община Сливен спести значителни средства. В момента има проблем с персонала, защото магистралата обира косачите, но е важно, че предприятието заработи.

Друга  наша гордост е фактът, че на два пъти спирахме парите за т.нар „малцинства”, въпреки че в крайна сметка решението за тези над 900 хил.лв. бе прието от общинския съвет.

Мисля, че бяхме сред инициаторите за оптималното решение за училищата и още много други неща.

Въпрос: А с какво не успяхте да се преборите през тези 4 години?

Стефан Христов: Моята болка е, че не успях да реализирам идеята летище „Бършен” да се превърне в карго летище и да дойдат инвестиции. Бяхме осигурили инвеститор за това.  Сега има идея летището да бъде  част от бъдещата индустриална зона между Сливен и Ямбол. Но според мен карго летището щеше да бъде по-полезно за Сливен.

Момчил Пантелеев: Със създаването на предприятието по озеленяване ние постигнахме само част от нашата концепция. За съжаление не успяхме да се преборим за това чистотата да премине като функция на общината. Това щеше да спести сериозна сума на сливенските данъкоплатци.

Въпрос: Как оценявате мандата на кмета Стефан Радев?

Стефан Христов: Аз лично към кмета имам много малко забележки. Той е интелигентен човек, но като цяло проблемът е в екипа му. Сливен е слабо представен по отношение на европейските проекти. В един Котел влизат повече европейски пари. За мен това е слабото звено на администрацията. Лично на мен не ми харесва и работата на Общинския съвет, където има трудна комуникация. Тук няма борба на идеи.

Въпрос: Вие лично, г-н Христов, имахте предложение заседанията на комисиите в Общинския съвет да се предават онлайн. Не успяхте обаче да се преборите за това.

Стефан Христов: За което много съжалявам. Това би променило изцяло работата на съветниците, ако те бяха наблюдавани постоянно от гражданите.

Въпрос: Разбрах, че двамата сте участвали в срещата с ръководството на Демократична България с граждани на Сливен малко преди евровота. Това означава ли, че ще бъдете част от тази коалиция на местните избори?

Момчил Пантелеев: Тук е мястото да кажем, че със зелените от Демократична България, които сега се наричат „Зелено Движение”, работим от 2 години по дългосрочен проект. Нашето присъствие може да се приеме като част от това споразумение, което изпълняваме.

Стефан Христов: Що се отнася до местните избори, ние ще се допитаме до нашето сдружение „Св. Георги” . По-скоро вижданията ни са за по-широка коалиция, когато става въпрос за град Сливен. Нямаме амбиции да ходим в парламента. Нашият приоритет е само Сливен. Не се знае дали изобщо ще участваме в изборите. Когато няма борба на идеи, политиката в местния парламент се изпразва от съдържание.

Момчил Пантелеев: На територията на Общинския съвет нямаме възможност да прокарваме идеите, които считаме, че са полезни за гражданите на Сливен. Форматът на работата в местния парламент е дългогодишен. Общинският съвет в този формат е изключително ненужен. Изключително се прокарват политически идеи, без провеждане на пълноценни дискусии и спорове. Тези идеи общо взето се подкрепят от едно предварително създадено мнозинство. Това лишава изцяло Общинския съвет от съдържание. От тази гледна точка с колегата Христов много често си говорим, че, участвайки в този формат, се превръщаме в съучастници, които легитимират едни партийни решения и доста често се усещаме като хора, които са си загубили времето. Считаме, че това време може да бъде използвано по-рационално за целите, които си е поставило сдружението.

Въпрос: Искате да кажете, че извън Общинския съвет могат да се постигнат по-сериозни цели, отколкото, когато сте вътре?

Стефан Христов: Не, не. Въпросът е в загубата на време. Ето тази среща, която мина преди малко за ТЕЦ-а. На нея дебатът трябваше да бъде между Отдел „Екология” на Община Сливен и ТЕЦ-Сливен. Вие видяхте ли някого от Отдел „Екология”.

Въпрос: Но срещата беше инициирана от общински съветници…

Стефан Христов: Да, но водеща роля в срещата трябваше да имат експертите от Отдел „Екология”, а там нямаше нито един. Нашата идея е да се дава приоритет на експертите.

Накрая искам да подчертая, че за тези 4 години почти няма мероприятие, от което да сме отсъствали, не сме пропуснали сесия.

Момчил Пантелеев: Призовавам гражданите да започнат да се сдружават и да присъстват, и да се включват във всички процеси на територията на общината. Този мандат на два пъти станахме свидетели как предварително взети решения на масата на политическия елит претърпяват пълен крах, когато в залата на Общинския съвет са подложени на натиска на общественото мнение. Когато общинските съветници вършат своята работа под прякото наблюдение на избирателите си, се налага да гласува и по съвест. Затова и една от целите на нашето сдружение е създаването на активно гражданско общество.

 

Георги Мангинов

 

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН РАЗКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДИТЕ "ДОБРИ ЧИНТУЛОВ" И "Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ" ЗА 2019 Г.
Следваща ШОФЬОР ЗАГИНА ПРИ ТЕЖКА КАТАСТРОФА МЕЖДУ ДВЕ КОЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРАВОСЛАВНИЯТ КРЪСТ НАД СЛИВЕН ОТНОВО СВЕТИ

Православният кръст на Бармук баир над Сливен отново свети. Това се случи часове преди настъпването на Великден. Осветлението възстановено от фирма „Солар сървис“. „Ние направихме осветлението и първия път, но

Новини Сливен

0,78 % ПОД ПРИКРИТИЕ

Партия АБВ, която на тези избори се яви под прикритието на „Коалиция за България“, печели 0,78 % от гласовете на избирателите в Сливенска област, показват окончателните данни от вота. За

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА ИЗВЪРШИТЕЛЯ НА КРАЖБА ОТ ЗАВЕДЕНИЕ В СЛИВЕН

Криминалисти разкриха взломна кражба с причинени материални щети от заведение в град Сливен. На 10 март 32-годишният З.Б. е проникнал в кафене в центъра на град Сливен и е извършил