МЛАДЕЖИ ОТ КОТЕЛ ВДЪХНАХА НОВ ЖИВОТ НА МЕСТНИЯ ДИАЛЕКТ, БИТ И КУЛТУРА

МЛАДЕЖИ ОТ КОТЕЛ ВДЪХНАХА НОВ ЖИВОТ НА МЕСТНИЯ ДИАЛЕКТ, БИТ И КУЛТУРА

Залата на „Центъра за подкрепа и личностно развитие – Котел“ събра  почитателите на местния диалект, бит и култура, които с времето и навлизането на новите технологии, бяха позабравени. Повод за тази среща беше финалното представяне на проект: „Старокотленска творителница“, който реализира местното сдружение „Възрожденска столица“. Изложбата от картини, керамика и пана с мотиви от котленско, а също и поставената пред публиката на местен диалект, хумористична и леко пиперлива истинска история от котленския възрожденски бит, бяха дълго аплодирани от гостите в залата.

Водени от идеята да подпомагат познанията, да развиват уменията на местното младежко общество и да увеличат ангажираността му, сдружението събира екип от трима обучители, представители на котленските училища.

„Културата и фолклора представени под формата на играта са свързани помежду си. Мястото на представяне на обичаите и ритуалите, не е в музеите, а сред хората! Те са тези, които ни сплотяват и превръщат местната ни общност в един жив организъм“, посочи обучителят по неформално образование Николай Недков по време на представянето на резултатите от семинара му.

Николай Недков и колегата му Славка Докова, са обучителите, представляващи СУ „Георги Ст. Раковски“, а София Генова, е обучителят, който представя НУФИ „Филип Кутев“. Точно тя напомни на гостите в залата, че в изобразителното изкуство не трябва да се обяснява, но това, което се интерпретира на платното, трябва да въздейства и да казва всичко. „През последните няколко месеца с младежите, успяхме да се докоснем до котленския бит и култура, така, както много малко хора са имали тази възможност. Ние, не само се докоснахме до тях, но и успяхме да ги претворим през нашите очи. Всичко, което представяме е дело на едни много сръчни ръце, дело на едни наистина завършени творци. Те видяха миналото през очите на бъдещето.“ каза обучителят на художествено-приложната творителница.

„Искам да благодаря от цялата си душа и сърце на децата и младежите. Те успяха да се стегнат и за 3-4 месеца се превърнаха в артисти, без да са се занимавали с това изкуство“, посочи Славка Докова – обучител на театрално-музикалната творителница.

„Старокотленска творилница“ показва интерпретацията на младежи от Котел, които в рамките на 3-4 месеца сътворяват чудеса и превръщат огромното културно богатство, оставено на котленци в наследство, в тема, която ще продължи да се развива.

Целта на  неправителствената местна организация е изграждане на един бъдещ социално-отговорен модел на поведение сред младежите, който да повиши тяхната ангажираност към опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и същевременно да ги предпази от съвременните  негативи тенденции в нашето общество.

Проектът се изпълнява по Национална програма за младежта (2021 – 2025), договор No. 25-00-13/30.03.2022 г. към Министерството на младежта и спорта, в областта на свободното време, творчеството и културата.

От Сдружение „Възрожденска столица“ изказват своята благодарност към МИГ „Котел-Сунгурларе-Върбица“ за безвъзмездно предоставеното помещение за двете творителници. В аванс от сдружението съобщават още, че бъдещите им проекти ще продължат започнатото, тъй като котленските мотиви заемат централно място в дейността им и е подчертано в тяхното лого.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща КАНДИДАТЪТ ЗА ДЕПУТАТ ОТ БСП САРКИС ШАКЛИЯН ЗАВЪРШИ ПРЕСТИЖНО УЧИЛИЩЕ ЗА ПОЛИТИЦИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОНЦЕРТЪТ ЗА КРАЯ НА СЕЗОНА НА СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР-СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ „ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА“

Концертът за края на сезона на Симфоничен оркестър – Сливен ще бъде „черешката на тортата“, според директора на културния институт Кремена Оксенкруг. „Надявам се, че този концерт ще бъде един

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ОДОБРИ ПРОЕКТИ НА „НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ” И ВиК – СЛИВЕН

Областният управител Чавдар Божурски одобри проекти на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Средна Тунджа и на „В и К – Сливен“ ООД. Възоснова на одобрените проекти бяха издадени разрешения за

Новини Сливен

ЗАРАЗЕНАТА 14-ГОДИШНА ДЕВОЙКА СЕ ОКАЗА БРЕМЕННА

Тази сутрин проф. Кантарджиев от НОЩ съобщи за заразено 14-годишно дете от Сливен. Оказа се, че това е девойка, която е бременна. Професорът обясни, че няма опасност за плода й.