МКБТХ – СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ПРЕВАНТИВНИ ДЕЙНОСТИ НАСОЧЕНИ КЪМ ЛИЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ
14.03.2024 258 Прегледи

МКБТХ – СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ПРЕВАНТИВНИ ДЕЙНОСТИ НАСОЧЕНИ КЪМ ЛИЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ

По линия на надграждане на партньорските инициативи за превантивна работа с фокус обхващане на уязвими групи, на 12-ти и 13-ти март 2024 г., Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен съвместно с фондация „Инициатива съпричастност”, проведоха целенасочени превантивни дейности, насочени към лица със специални потребности и техните родители.

В рамките на инициативата се работи по превенция на всички форми на трафик на хора, като предвид актуалните тенденции при престъплението в област Сливен, се постави акцент върху сексуална и трудова експлоатация, както и върху новите фактори за въвличане в престъплението, рисковото поведение в интернет и опасностите в социалните мрежи и приложения за запознанства и чат.

Използвани бяха поредица от аудио-визуални продукти показващи връзките между трафика на хора и киберпрестъпността, с фокус набелязване и примамване на потенциални жертви, чрез манипулации и заблуди в социалните мрежи.

В процеса на работа с лицата със специални потребности специално внимание беше отделено на безопасните взаимоотношения, чрез специализиран наръчник даващ насоки относно вземането на предпазни мерки за безопасна връзка.

Родителите от своя страна получиха образователни наръчници с последователни насоки какви защитни мерки могат да предприемат, за да предпазят децата си от въвличане в трафик на хора, както и препоръки за безопасност от попадане в онлайн сексуална експлоатация. Всички специализирани наръчници са бредоставени на МКБТХ – Сливен от А21 България.

Беше поставен акцент вурху докладването на престъплението чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100. Специално внимание се отдели на това, че линията е безплатна, денонощна и могат да се подават сигнали анонимно в рамките на България и целия Европейски съюз. Хората с нарушения в развитието и с физически увреждания стават все по-често жертви на трафиканти с цел сексуална експлоатация, принудителна просия и фиктивни бракове.

 

 

 

 

Предишна СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО ПОВОД КОНЧИНАТА НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ I
Следваща 2 ВАЖНИ СПОРТНИ СЪБИТИЯ В КУРОРТА МАЛЬОВИЦА. УИКЕНДЪТ ЗАПОЧВА ОТ ПЕТЪК СЪС СКИ КУПА ЧАМКОРИЯ, А В СЪБОТА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ 30-ТА "КУПА МАЛЬОВИЦА" 2024

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ СЛИВЕНСКИТЕ УРЕДИТЕ, КОИТО ПРОЧИСТВАТ ВЪЗДУХА ОТ ВИРУСИ И ПАТОГЕНИ

Сдружаването на фирмите „ Ем Ай Ти Ес Технолоджис“ ООД и „ ЕЛЛ Данев, Божилов и сие“ ООД с цел производството на UVC рециркулатори за борба с вируса на Ковид

Новини Сливен

ДОБРОТО СЕ ПРЕДАВА ПО НАСЛЕДСТВО

Очите ми се напълниха със сълзи. Случи се снощи, по време на благотворителната вечер под надслов „Мило сърце“, която събираше средства за Социално кафе за хора с увреждания. Една прекрасна

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ЗАЕДНО ПОСТИГАМЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ЗА НАШАТА ОБЩНОСТ

Благодарение на общите усилия между институциите, ромската общност и всички граждани на общината, Сливен се справя успешно с кризисната ситуация с Ковид-19. Около това становище се обединиха участниците в публична