МКБТХ – СЛИВЕН И ОУ „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ“ ПРОДЪЛЖАВАТ АКТИВНАТА РАБОТА ПО ПРЕВЕНЦИЯ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО „ТРАФИК НА ХОРА“

МКБТХ – СЛИВЕН И ОУ „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ“ ПРОДЪЛЖАВАТ АКТИВНАТА РАБОТА ПО ПРЕВЕНЦИЯ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО „ТРАФИК НА ХОРА“

По линия на работата си по превенция на престъплението „трафик на хора” и безопасното използване на интернет, Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен съвместно с Основно училище „Братя Миладинови” – гр. Сливен, проведоха целенасочени превантивни дейности с ученици от шести и седми клас.

Чрез интерактивни методи децата получиха информация какво точно представлява трафика на хора, как да разпознават сами рисковите ситуации и как могат да се предпазят. Акцент беше поставен върху превенция на сексуалната експлоатация и насилствена проституция, както и върху опасностите от попадане в трудова експлоатация предвид възможностите за обучение и работа в Европейския съюз.

В отделен модул чрез прожекции на поредица от клипове, представящи реални рискови ситуации на младежи онлайн, бяха обсъдени правилата за безопасно ползване на интернет.

Учениците бяха информирани и за ролята на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100, която работи в близко партньорство с национални и европейски институции, за да осигури максимално бързо задвижване на всеки получен сигнал.

Според доклад на Европейската комисия от декември 2018 г., относно напредъка в борбата с трафика на хора, държавите членки докладват, че за периода 2015-2016 г. регистрираните жертви на трафик в Европейския съюз са 20 532. Децата са били почти една четвърт (23 %) от регистрираните жертви.

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация продължава да бъде най-често докладваната форма. Жертвите се експлоатират в секс индустрията и развлекателния бизнес, което се улеснява от бързото развитие на технологиите и използването на интернет за рекламни услуги и набиране на жертви.

Сред докладваните нововъзникващи модели са порнографията, използването на уебкамери на живо и дистанционната сексуална злоупотреба с деца на живо. Децата от държавите в Източна Европа и ромските общности продължават да бъдат особено уязвими, като трафикантите използват родствени връзки.

 

 

Предишна АВТОМОБИЛ ГОРЯ НА БУЛ. "ХАДЖИ ДИМИТЪР" В СЛИВЕН
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН ОБЯВЯВА ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ НА КАНДИДАТИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ И ПЕРСОНАЛ ЗА УСЛУГАТА "ПАТРОНАЖНА ГРИЖА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ХВАНАХА ДРОГИРАН ШОФЬОР

На 28 май в град Нова Загора полицейски екип спира за проверка лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от мъж на 40 години от същия град. При проверката се установява, че

Новини Сливен

В ПРАЗНИЧНА ИЗЛОЖБА ГАЛЕРИЯ „МАЙ“ ЩЕ ПОДРЕДИ ТВОРБИТЕ НА ИЗВЕСТНИ СЛИВЕНСКИ ХУДОЖНИЦИ

Творбите на над 20 сливенски художници ще бъдат изложени тази вечер от 17,30 ч. в традиционната празнична изложба в галерия „Май“. Тя е посветена на един от най-светлите християнски празници

Новини Сливен

ПОРЕДЕН АКТ НА ВАНДАЛСКА ПРОЯВА

Пореден акт на вандалска проява беше забелязан в парк „Юнак“, намиращ се в близост до стадион „Хаджи Димитър“. Констатираната вандалска проява е от тези дни и за нея сигнализираха възмутени