МИНЧО АФУЗОВ: ЩЕ БЪДЕМ БЕЗКОМПРОМИСНИ ПРИ СИГНАЛИ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ СРЕЩУ ДЪРВА ЗА ОТОПЛЕНИЕ
август 29, 2022 311 Прегледи

МИНЧО АФУЗОВ: ЩЕ БЪДЕМ БЕЗКОМПРОМИСНИ ПРИ СИГНАЛИ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ СРЕЩУ ДЪРВА ЗА ОТОПЛЕНИЕ

В Областна администрация Сливен се проведе работна среща, посветена на проблемите с осигуряването на дърва за новия отоплителен сезон и пресичането на евентуални схеми за купуване на гласове чрез селективно предоставяне на дърва за населението.

В срещата взеха участие областният управител Минчо Афузов, неговият заместник Антоний Андонов, старши комисар Димитър Величков, директор на ОДМВР – Сливен, Димчо Радев, директор на ЮИДП, Неделин Недков, директор на Регионална дирекция на горите – Сливен и директорите на държавните горски стопанства в Сливен, Котел, Твърдица, Тича и Стара река – Кипилово: Ивайло Русев, Лиляна Симеонова, Коста Ашламов, Красимир Николов и Къньо Стоянов.

„Целта на срещата ни е да упражним правомощията на държавата за пресичане на зловредни практики в изборния процес, като например тези, свързани с предоставянето на дърва за населението“, каза областният управител Минчо Афузов. Той посочи, че има опити да се купуват групи избиратели срещу обещания за предоставяне на дърва. Често в схемата участват и кметове на населени места, в чиито правомощия е изготвянето на списъците за доставка на дърва на преференциални цени. „Всички сме наясно с нездравите стремежи за влияние чрез дървата. Това е напълно недопустимо и е грозна политическа спекула с правата на най-уязвимите хора“, допълни той.

В хода на срещата стана ясно, че някои кметове, вместо да изготвят актуални справки с имена на социално слаби, с право на по-евтини дърва за огрев, използват директно избирателните списъци. Именно тези списъци се представят в общинските администрации и се предоставят на складовете за дърва за изпълнение на заявките. „Ние няма как да проследим кои хора са включени в списъците, но теоретично не изключваме да има фамилии, които получават много повече дърва, за сметка на други нуждаещи се“, обясниха представителите на горите. Директорът на ЮИДП Димчо Радев информира, че някои частни фирми са отказали да изпълняват заявки за доставка на дърва, обосновавайки се с високите цени на горивата и високата себестойност. Това е довело до допълнителен натиск върху търсенето в складовете на държавните горски стопанства. Те обаче също са затруднени, тъй като имат ограничен капацитет и вече са изпълнили голяма част от плановете си за добив на дървесина. Едновременно с това заявките за предоставяне на дърва за населението чувствително са се увеличили  – от 125 000 м3 през миналата, на 165 000 м3 за тази година.

На работната среща бе постигнато съгласие да се търсят всички възможности за стимулиране на добива и търговията с дърва за населението, както и да се вземат мерки срещу евентуална спекула с цените на дървения материал. Участниците се обединиха около предложението на директора на ОДМВР комисар Димитър Величков, при съмнения за контролиран вот чрез дървата за отопление, списъците, изготвени от кметовете на населени места, да се предоставят и на институциите, ангажирани със законосъобразността на изборния процес.

„Няма да допуснем злоупотреби със социалните и граждански права на хората. Ще бъдем безкомпромисни при сигнали за купуване на гласове срещу обещания за дърва“, бе категоричен областният управител Минчо Афузов.

 

 

Предишна ИЗВЕСТНИЯТ АКТЬОР МОНЮ МОНЕВ ОТПРАВИ ВАЖНО ПОСЛАНИЕ КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ НА ЛАБОРАТОРИЯ "ЛИНА"
Следваща СТЕФАН ПАСКОВ ПОВЕДЕ ОТБОРА "ИЗПРАВИ СЕ, БЪЛГАРИЯ" В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТРАГЕДИЯТА В НОВОЗАГОРСКО Е ПРЕДИЗВИКАНА ОТ МНОГО ПИЯН ШОФЬОР

Sliveninfo вече съобщи за поредната катастрофа с жертва и двама ранени край новозагорското село Сокол. Днес от полицията информираха, че шофьорът на колата е употребил голямо количество алкохол. Ето и

Новини Сливен

ДИРЕКТОРЪТ НА СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ НАТАША ИВАНОВА Е НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „АРГИРА ЖЕЧКОВА“ ЗА 2022 Г.

Директорът на спортното училище Наташа Иванова е носител на наградата „Аргира Жечкова“ за 2022 година. Това стана ясно днес след гласуването на комисията по избора. На заседанието бяха разгледани общо

Новини Сливен

“ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН” ОФИЦИАЛНО СЕ ПРЕИМЕНУВА В ЧЕСТ НА ИНЖ. АНГЕЛ АНГЕЛОВ

Официално „Топлофикация Сливен“ е преименувана на „Топлофикация-Сливен-инж. Ангел Ангелов“. От дружеството обявиха решението на Борда на директорите преди около 2 месеца, когато след боледуване почина най-изявеният от членове на ръководството