МИНЧО АФУЗОВ: ТЪРСИМ РЕШЕНИЕ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА СТАРАТА ЖП ГАРА В НОВА ЗАГОРА
август 23, 2021 789 Прегледи

МИНЧО АФУЗОВ: ТЪРСИМ РЕШЕНИЕ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА СТАРАТА ЖП ГАРА В НОВА ЗАГОРА

Старата сграда на жп гарата в Нова Загора ще бъде вписана като паметник на културата от местно значение.  От Министерството на културата ще предприемат необходимите действия за това и сградата няма да бъде събаряна. Развръзката дойде след среща на областния управител на Сливен Минчо Афузов по повод проекта за изграждането на нова жп гара в Нова Загора, съобщиха от областната администрация.  Разговорът се състоя по покана на Министерството на транспорта и Министерството на културата, след протестите срещу предвиденото събаряне на сградата на гарата  и заявеното несъгласие от местни жители и инициативен комитет. По случая са образувани преписки в двете ведомства, както и в областната администрация.
„През последните две седмици поддържахме активна връзка с двете министерства и сме благодарни на министрите на транспорта и на културата, както и на техните екипи, за адекватната и ефективна реакция. Разбира се, дотук нямаше да се стигне без настойчивостта на гражданите на Нова Загора, които настояват да бъде спасена старата сграда на гарата. Удовлетворени сме от направените стъпки за разрешаване на казуса в полза на обществения интерес“, коментира Минчо Афузов.
Получените сигнали, свързани с казуса, са обсъдени заедно с министъра на транспорта Георги Тодоров, министъра на културата проф. Велислав Минеков и техните заместници Нели Андреева и доц. д-р Пламен Славов.
В хода на дискусията са коментирани конкретни експертни предложения, които едновременно да удовлетворяват желанието на местното население и да не възпрепятстват изпълнението на проекта за жп гарата, който вече е  в напреднала фаза.  За целта от Министерството на културата поеха ангажимент да направят необходимото 100-годишната гарова сграда да бъде призната за паметник на културата от местно значение. А от Министерството на транспорта ще търсят възможности за архитектурно решение, което да позволи новият модерен обект да бъде интегриран по подходящ начин с историческия.  За предложените решения на срещата е информиран инициативният комитет.
Проектът на ДП „Национална компания – железопътна инфраструктура“ за изграждането на нов гаров комплекс в Нова Загора е по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Стойността му възлиза на близо 3,6 млн.лева с ДДС.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща 75 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА СЕДМИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТА „ПО СТЪПКИТЕ НА ЙОВКОВ В ЖЕРАВНА“

С импровизиран театър по разказа „Юнашки глави” на Йордан Йовков бе дадено началото на проекта „По стъпките на Йовков в Жеравна”. В главната роля на сладкодумен разказвач влезе Василена Маринова

Новини Сливен

ДОЦ. Д-Р МАРИЯ ТОДОРОВА Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „МИЛОСЪРДИЕ“

Доц. д-р Мария Тодорова е носител на награда „Милосърдие“ за 2019 г. Отличието се връчва от Община Сливен на изявена личност в областта на здравеопазването и социалната политика. Решението е

Новини Сливен

ХАТИДЖЕ ГЕОРГИЕВА ПОЛУЧИ МОЩНА ПОДКРЕПА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС МУСТАФА КАРАДАЙЪ

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заедно с Йордан Цонев, зам-председател на ДПС и Президента на европейските либерали Илхан Кючюк пристигнаха снощи в Сливен за да се срещнат с членове и