МИНЧО АФУЗОВ: ОСПОРИХ РЕШЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФОТОВОЛТАИЧЕН ПАРК ЗАРАДИ ЗАКОНОВИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ
15.01.2022 1668 Прегледи

МИНЧО АФУЗОВ: ОСПОРИХ РЕШЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФОТОВОЛТАИЧЕН ПАРК ЗАРАДИ ЗАКОНОВИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

„Оспорването на решението на Общинския съвет за изграждане на фотоволтаичен парк е напълно основателно и се базира на сериозни юридически аргументи за установени несъответствия със законодателството“. Така областният управител на Сливен Минчо Афузов обясни защо сезира Административния съд в града и поиска отмяна на решението от 20 декември 2021г. Според Афузов, в случая има несъответствия с два закона и достатъчно основания за оспорване на решението на общинските съветници и не може да се говори за недоразумение, както смята Кметът на Сливен.

Решението е за провеждане на публичен търг за учредяване право на строеж върху имоти, които са общинска собственост, за изграждане на фотоволтаична централа. То е въз основа на текстове от Закона за общинската собственост. Областният управител Минчо Афузов обаче е категоричен, че учредяването на правото на строеж трябва да става според текстове от Закона за енергетиката. „Обществените отношения, свързани с дейности по производство на електрическа енергия, се уреждат от Закона за енергетиката. Редът, по който се извършва учредяване право на строеж върху имоти – частна общинска собственост за изграждане на съоръжения за производство на електрическа енергия, е регламентиран в Закона за енергетиката. Чл. 62 от този закон предвижда различен ред от Закона за общинската собственост за учредяване право на строеж върху имот, който е частна общинска собственост. При наличие на общ и специален закон, които регламентират една и съща материя, се прилага специалният – в случая Законът за енергетиката, а не Законът за общинската собственост, на който се основава решението на съветниците“, посочва Минчо Афузов.

Областният управител е категоричен, че решението на Общинския съвет е прието в несъответствие със Закона за енергетиката. „Въпреки аргументите на Кмета, че е по-справедливо да се провежда търг, трябва да се спазва това, което е разписано. Намереното алтернативно решение в случая не съответства на Закона за енергетиката. Ако кметът на Сливен счита, че този закон не е достатъчно справедлив, бих го посъветвал да потърси съмишленици в партията, която стои зад него и да бъдат инициирани законови промени. Ако не харесваш даден закон, можеш да предприемеш действия, за да бъде променен, но не бива да го нарушаваш“, допълни Минчо Афузов.

Другият аргумент на Областния управител да спре решението на Общинския съвет е, че за подобни инвестиционни намерения трябва да има подробен устройствен план, каквото е изискването в Закона за общинската собственост, а в случая такъв план липсва.

„Също така смятам, че при подобен проект, инвеститорът трябва да убеди обществото, че има сериозни инвестиционни намерения. Иначе ще се окаже, че община Сливен с това решение дава на някого коледен подарък. На тази земя, предвидена за изграждане на фотоволтаичен парк, могат да се построят, например, няколко предприятия, които да осигуряват стотици работни места и да внасят данъци в общинската хазна. Възниква и въпросът защо общината не потърси финансиране и сама не реализира проект, вместо да го възлага на някой друг“, коментира още Минчо Афузов. Той допълни, че в качеството си на Областен управител не води битка с Кмета и Общинския съвет, а прави всичко възможно да защити интересите на жителите на област Сливен и да не допусне несъответствия с действащото законодателство на България.

 

Предишна МИНЧО АФУЗОВ: ДЪРЖАВАТА ОСИГУРИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО 5 МЛН. ЛЕВА ЗА ВОДОПРОВОДИ В "РЕЧИЦА", НО ТЕ БЯХА ОТКАЗАНИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

184 СА СВОБОДНИТЕ МЕСТА ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИ СЛЕД ТРЕТОТО КЛАСИРАНЕ В СЛИВЕНСКИТЕ УЧИЛИЩА

184 са свободните места за първокласници след третото класиране в сливенските училища, сочи анализ на реализирания през електронната система прием на учениците в първи клас за учебната 2020-2021 година на

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В СЪСТЕЗАНИЕТО ПО ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ

Богдан Стойчев от клуб „Велораптор“ е победител в състезанието по планинско колоездене XCM Sliven Rocks 2023., което се проведе вчера. Той се състезава в категория мъже 18-39 г. на 43

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Ha кoлкo гoдини cтaвaш, Пeнкe? – Aми кoгaтo ce oмъжиx зa Гoшo, aз бяx нa 20, a тoй нa 40 гoдини. Знaчи бяx двa пъти пo-млaдa oт нeгo. Ceгa