МИНИСТЪР ПУЛЕВ В СЛИВЕН: 37 ПРОЕКТА ЗА НАД 11 МЛН. ЛВ. СА ПОДАДЕНИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

МИНИСТЪР ПУЛЕВ В СЛИВЕН: 37 ПРОЕКТА ЗА НАД 11 МЛН. ЛВ. СА ПОДАДЕНИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

До края на годината МИР ще обяви фирмите, които ще получат финансирането“Служебният кабинет доказа, че е кабинет на действието и ускорението и работи на пълни обороти, за да осигури глътка въздух за българските малки и средни предприятия в страната. Благодарение на съвместната работа с вицепремиера Пеканов и други ресорни министри осигурихме европейски средства през новия програмен период в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени програми. Хората не трябва да са заложници на политическите кризи“.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на мобилна приемна с областния управител Минчо Афузов в Сливен. На срещата присъстваха представители на местния бизнес и местната власт.

Министър Пулев подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи. Парите са за всички български малки и средни компании, а не за една клика от обичайните заподозрени фирми, изтъкна той. По думите му, по линия на Министерството на иновациите и растежа само по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината към предприятията ще тръгнат 600 млн. лв. по четири процедури. „Две от тях са вече отворени – „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“. Вече е обявена за обществено обсъждане и процедурата за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв., а четвъртата – за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия, с бюджет от 200 млн. лв., ще бъде обявена съвсем скоро“, съобщи Пулев. До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще обяви фирмите, които ще получат финансиране по първата отворена процедура за „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване, стана ясно още от думите му. Само от област Сливен са подадени общо 37 проектни предложения на обща стойност над 11 млн. лв.

Александър Пулев посочи още, че по линия на структурните фондове през Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще бъдат осигурени 5 млрд. лв. за бизнеса. „Вече е одобрена, в рекордно кратки срокове, новата програма Конкурентоспособност 2021-2027 (ПКИП) с общ бюджет от близо 3 млрд. лв. Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение в Брюксел и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за икономическа трансформация, с бюджет от 2,14 млрд. лв., като очакваме и нейното одобрение в близките дни“, посочи министърът.

Началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов заяви, че в област Сливен общият брой на сключени договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) за периода 2014-2020 г. е 92 за над 36 млн. лв., като 71 от тях са приключили. Основните подкрепени сектори са „Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение“, „Производство на метални изделия, без машини и оборудване“ и „Производство на мебели“.

По думите му по процедурата за „Енергийна ефективност“ в помощ на малките и средни предприятия са сключени 21 договора за близо 2 млн. лв. с фирми от областта, а по мярката за преодоляване на последствията от COVID-19 са сключени 511 договора на обща стойност над 11 млн. лв.

Якимов съобщи още, че по данни на Българската банка за развитие (ББР) в област Сливен са подкрепени 66 предприятия за над 12 млн. лв. През Българската агенция да инвестиции в областта са сертифицирани 4 проекта за 411 млн.лв., които ще разкрият 255 работни места.

Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) съобщи, че има много голям интерес към мерките по Плана за възстановяване и голяма част от сливенските фирми са допустими за кандидатстване. Тя съобщи още, че Министерството на иновациите и растежа ще обявява поетапно фирмите, спечелили финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предишна УСПЯВАЩИ МЛАДИ БЪЛГАРИ ИДВАТ С "ПОХОД НА ВДЪХНОВИТЕЛИТЕ" НА СРЕЩА В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

173 НОВИ БОЛНИ И 450 ИЗЛЕКУВАНИ ПАЦИЕНТИ ЗА СЕДМИЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

През изминалата седмица бяха регистрирани 173 нови болни с COVID – 19 в област Сливен. Други 20 души заболяха повторно, съобщиха от Областния кризиен щаб. Сред диагностицираните са 9 учители, 15 ученици,

Новини Сливен

MAXFIGHT 49 ПРЕДЛАГА 12 АТРАКТИВНИ ДВУБОЯ ЗА СЛИВЕНСКАТА ПУБЛИКА В ПЕТЪК ВЕЧЕР

49-тото бойно шоу от поредицата „Максфайт“ ще предложи на феновете общо 12 мача във формат ММА, К1 и професионален бокс, като един от двубоите е рейтингов по аматьорския правилник, в

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА МИЛАН ОТ ТВЪРДИЦА, ОПИТАЛ ДА УБИЕ МОМИЧЕ

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Милан Й. (на 22 г., от гр. Твърдица). Той е обвинен за това, че на 13.01.2018 г. в гр. Твърдица,