МИНИСТЪР КАРАНИКОЛОВ: КРИЗАТА В ПЕРНИК НИ ОТВОРИ ОЧИТЕ, НЯМА ДА ДОПУСНЕМ БЕЗВОДИЕ ДРУГАДЕ
януари 20, 2020 637 Прегледи

МИНИСТЪР КАРАНИКОЛОВ: КРИЗАТА В ПЕРНИК НИ ОТВОРИ ОЧИТЕ, НЯМА ДА ДОПУСНЕМ БЕЗВОДИЕ ДРУГАДЕ

Кризата в Перник отвори очите на всички. Затова повече няма да допуснем в други градове това да се случи. Но трябва да направим всичко възможно яз.“Студена“ да си възвърне силата.

Това посочи в студиото на Нова ТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той посочи, че са направили всичко възможно да бъдат намалени разходите за язовира. Но ако няма приходи на вода в язовира – в „Студена“ има вода за 33 дена за Перник, преди да влезе в т.нар. мъртва зона. Единственият начин да се възвърне силата му, е да не се взима вода от язовира, както и да бъде почистена гъбата, която просмуква голяма част от водата, опита се да обясни проблема министърът.

Караниколов увери, че софиянци няма да бъдат засегнати от решението част от водата за София да бъде отклонена за Перник и илюстрира това с конкретни цифри. По думите му столичани ползват от 400 – 500 000 куб.м. вода на денонощие, а Перник ще получи 700 000 куб.м. вода за месец. А връзката, която ще подава водата ще бъде в Малко Бучино.

Икономическият министър обясни, че язовирите у нас са строени до 70-та година на миналия век. Стените и съоръженията са компрометирани. В язовирите се държат на 60% пълни, затова се сблъскваме с въпроса дали „Студена“ не е източена. Но това може да бъде установено и точно изчислено с т.нар. разходомери, които трябва да има на всеки един язовир.

Изявлението на министъра идва часове след като експертът по води Асен Личев заяви в студиото на Нова телевизия:  „По публичните данни, които има към този момент, потенциално застрашен е само град Сливен със състоянието на язовир „Асеновец”. Ако не падне сняг до 15 март, към май месец може да се наложи и там да има режим”.

 

epicenter.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща БЛИЗО МЕСЕЦ В СЛИВЕН НЕ Е ВАЛЯЛ ДЪЖД

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Скъпи, искам да ми подаряваш цветя всеки ден… А не само на Св. Валентин и 8 март… – Скъпа, а аз пък искам да си вещица само на Хелоуин…

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Как може да побъркате блондинка? – Вкарвате я в кръгла стая и й казвате: В ъгъла е скрита чантичка с пари. Двама чукчи се качват в автобуса. Първият пита

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Блондинка има рожден ден, буди се сутринта и казва на по-възрастния си съпруг: – Странно, сънувах, че ми подаряваш перлена огърлица. Какво мислиш означава това? Съпругът я поглежда, усмихва се