МИНИСТЪР КАРАДИМОВ ПОЗДРАВИ КМЕТА РАДЕВ ЗА ПРОЕКТА НА ИНДУСТРИАЛЕН ПАРК В СЛИВЕН
27.06.2024 385 Прегледи

МИНИСТЪР КАРАДИМОВ ПОЗДРАВИ КМЕТА РАДЕВ ЗА ПРОЕКТА НА ИНДУСТРИАЛЕН ПАРК В СЛИВЕН

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов даде висока оценка на проекта за изграждане на индустриален парк в Сливен пред кмета Стефан Радев, неговия екип и журналисти. Това стана по време на посещението на министъра днес в Сливен. От тук стартира обиколката му в градовете, на които бяха одобрени проекти за изграждане на изцяло нови, както е в Сливен, или вече изградени индустриални паркове. Министър Карадимов и кметът Радев разговаряха за Индустриалния парк и се обединиха около идеята, че неговото изграждане е много важно в дългосрочен план за жителите на региона.

„Искам да поздравя господин Радев и целия екип затова, че доведоха до успешен край един изключително добър проект. Индустриалните паркове дават възможност за политика, дават възможност за привличане на чужди инвеститори. От индустриалните паркове идват високотехнологични производства, което означава работа за едно поколение, което е под 30 години. Това поколение, което борави с иновации. Индустриалният парк дава възможност за преодоляване на регионални диспропорции. Трябва да поздравим всички граждани на Сливен, защото това постижение е и тяхно. Те може би не си дават сметка, но се надяваме, че след 2-3 години всеки един от тях ще усети по собствения си стандарт ефекта от това, че тук има индустриален парк, когато започнат да идват инвеститорите. В целия диапазон на възможни производства – това означава квалифицирана работна ръка, добро заплащане и диверсификация на трудовите умения, защото тук няма да дойдат инвеститори от един и същи тип, а от различни категории“, обясни още министърът.

От своя страна кметът благодари на екипа на Общината, който работи по този проект и на екипите на министерството.

„Благодаря, че проектът на Община Сливен за изграждане на първата фаза на индустриалния парк беше одобрен за финансиране така, както подадохме проектното предложение. Надяваме се да се случи всичко планирано в оставащото време до края на срока за изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост, който е средата на 2026 година и да можем да реализираме тази инвестиция. Надяваме се тя да даде нов тласък в развитието на първия индустриален град в България и да се възползваме от богатите традиции и възможности, които има нашия регион“, заяви от своя страна кметът.

На срещата управителят на „Индустриален парк Сливен“ Соломон Москона представи проекта и посочи, че паркът в Сливен е уникален от гледна точка на неговата транспортна свързаност. В него има запазена писта на летище, има съгласувано предложение с Държавно предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за влизане на жп прелез с жп терминал около летището и e на 17 км от АМ „Тракия“.

Съветникът към кабинета на министъра Деляна Иванова, която е и член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, обясни механизма на финансиране на този вид проекти и посочи, че ролята на банката е да бъде допълващ инструмент.

Целта на проекта за изграждане на индустриален парк в Сливен е подобряване на благосъстоянието на населението и на качеството му на живот посредством привличане на инвеститори. Държавата ще подкрепи проекта с финансиране от близо 14 милиона лева, а самофинансирането от страна на Общината ще бъде в размер на близо 6 милиона. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура.

В заключение доц. д-р Росен Карадимов обясни какъв ще е ефектът от готовия индустриален парк. По думите му, когато има изградена инфраструктура, когато една държава е член на Европейския съюз и, ако влезе и в Еврозоната – „при данъчните ставки, които имаме и квалифицираната работна ръка – имаме всички предпоставки за едно десетилетие да отидем в космоса и в прекия и преносен смисъл“.

„Индустриален парк Сливен“ ЕООД е предприятие, което е 100% собственост на Община Сливен.

 

Предишна ПЪРВАТА ДЕЗИНСЕКЦИЯ НА ЛИПОВИТЕ ДЪРВЕТА В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ НА 28 ЮНИ
Следваща ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ В БОЛНИЦАТА ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ ОТ „КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТРЕТО УЧИЛИЩЕ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ УНГАРИЯ И ТУРЦИЯ ПО ПРОГРАМАТА ЕРАЗЪМ+КА229

От 25 февруари до 1 март, включително, 14 ученици и учители от гр. Мезокьовежд, Унгария и Измир, Турция гостуват на своите партньори от ОУ „Д-р Иван Селимински“, гр. Сливен по

Новини Сливен

ГАРАЖ ГОРЯ В НОВА ЗАГОРА

Неправилно боравене с отоплителен уред е причината за възникване на пожар в гаражно помещение към имот в град Нова Загора. Сигналът е получен в 12,16 часа на 16 декември, произшествието

Новини Сливен

ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“- СЛИВЕН С ПОДАРЪК ЗА ДНЕВНИЯ ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ „СВ. СТИЛИЯН ДЕТЕПАЗИТЕЛ“

Подкрепата за децата със специални нужди и възможността те да получат шанс да развиват способностите си, се превърна в повод кандидатите за народни представители и членове на ПП „Има Такъв