МИНИСТЪР АНГЕЛОВ В СЛИВЕН: В КРАЯ НА ЛЯТОТО МОЖЕ ДА ИМА КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ
март 26, 2021 589 Прегледи

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ В СЛИВЕН: В КРАЯ НА ЛЯТОТО МОЖЕ ДА ИМА КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ

Ако продължим в същия дух и нагласата на хората да се ваксинират продължи да расте, с темпа на ваксинация и с пристигането на ваксини до края на лятото можем да постигнем т.нар. колективен имунитет в нашата страна.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов в Сливен, където провери каква е ситуацията с коронавируса и натовареността на болниците, предаде bTV.

По думите му в момента има бум на желаещи от първа и втора фаза да се ваксинират и се насочват ваксини натам.

„До момента бяхме почти приключили първа и втора фаза. Има изключително голямо желание от лекари, медицински сестри и санитари да се ваксинират. Те не са имали такова желание по време на стартиралата първа фаза, същото е и при учителите. Пренасочваме ваксини и натам. Бяхме стигнали до трета фаза, сега се връщаме пак на първа. За мен е важно, че успяхме да убедим хората да желаят да се ваксинират и от около 27% желаещи да го направят в началото, сега те са вече 63%“, обясни Ангелов.

„Вчера почти 15 000 българи са се ваксинирали, продължаваме с този темп. Имаме уверението на премиера за доставката на допълнително количество ваксини в страната. Надявам се след тази договореност да засилим темпа и възможността хората да избират каква ваксина да си сложат“, каза още здравният министър.

Във връзка с отлива от желаещи да се ваксинират с препарата на „АстраЗенека“ Ангелов заяви, че случващото се е разбираемо. По думите му е нормално хората да се страхуват, когато четат различни неща в публичното пространство.

„Имаме категорично мнение на Европейската агенция по лекарствата, че ваксината е безопасна и ефикасна. Има същото заключение и за останалите ваксини. Колкото повече хора се ваксинират с тях, толкова по-малко ще загубят живота си“, каза Ангелов.

На въпрос има ли готовност за отварянето на мобилни болници, той отговори, че здравните власти са готови да поемат нуждите на всеки един български гражданин. В България има 48 000 легла за активно лечение и няма притеснение, че те ще свършат.

Една от критичните точки в борбата с коронавируса е областната болница в Сливен, където реанимацията е пълна, а опашките пред Спешното отделение са всекидневие. Ситуацията провери на място здравният министър Костадин Ангелов.

Той се срещна с кмета на града и с директора на болницата.

„Ситуацията в Сливен вече е под контрол, градът ще се справи с натиска“, заяви Костадин Ангелов след обиколката на отделенията в МБАЛ-Сливен.

Преди няколко дни началникът на отделението по реанимация в болницата каза, че ситуацията е патова и легла не достигат. Тенденцията е все повече млади хора в тежко състояние да постъпват при тях.

„В момента в болницата няма много млади хора. Има бременна жена с положителен тест, тя е в стабилно състояние и ще бъде изписана. До момента са изписани четири родилки, децата са отрицателни. На ден 10-15 души постъпват и същият брой се изписват“, информира здравният министър.

В МБАЛ-Сливен има 500 легла, от които 150 са за пациенти с коронавирус. 130 са заетите легла. Шест реанимационни легла са заети.

Единствената нужда на болницата е осигуряването на допълнително количество ремдесивир. В понеделник той ще бъде осигурен, каза Ангелов.

„По отношение на плазмата, тъй като в момента има ограничаване на дарителите, кметът на града възнамерява да направи акция за осигуряване на допълнително количество кръводарители. Дотогава ще бъде пренасочено достатъчно количество от необходимия биологичен продукт от София и Стара Загора“, обясни здравният министър.

 

Наблюдава се обаче тенденцията да се заразяват цели семейства, отбеляза той.

Организацията на Спешната помощ в областта е много добра, отчете още проф. Ангелов.

Предишна БОРИС ШЕЙТАНОВ: ОСНОВНАТА МИ ЦЕЛ Е МЛАДИТЕ ХОРА ДА СЪЗДАВАТ СЕМЕЙСТВОТО СИ В СЛИВЕН, ТУК ДА ОТГЛЕЖДАТ ДЕЦАТА СИ И ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ УСПЕШНО
Следваща ПРЕДСТОИ ТРЕТИРАНЕ НА ПЛОЩИ С ЧЕРЕШИ В МЕСТНОСТ ,,КЪРА‘‘, ГР. СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЯТА ИЛИЯ КРЪСТЕВ: НЕ СТАНА ЯСНО ЗАЩО ЩЕ ВДИГАТ МАКСИМАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ПРАГ

Немалка част от бизнеса у нас се обяви срещу намерението за повишаване на максималния осигурителен доход над 3000 лева, колкото е в момента, предаде БНТ. Причината е повечето разходи, които

Новини Сливен

ВСИЧКИ ЛИСТИ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ В СЛИВЕН

1 ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“ Христо Иванов Димитров Спас Стойчев Спасов Даниела Донева Тенева Камелия Емилова Караманова Деян Денев Денев Яна Атанасова Арангелова Димитър Петков Димитров 2 КП

Новини Сливен

50-ГОДИШЕН ШОФЬОР НА РЕНО ЗАГИНА НА АМ „ТРАКИЯ” В ЧЕТВЪРТЪК ПРИВЕЧЕР

Тежък пътен инцидент затрудни временно движението по автомагистрала  „Тракия”  в участъка на 251 километър, посока град Бургас. В 17:16 часа в дежурната част на РУ-Сливен е получен сигнал за забелязано