МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИЕТО КРУМ ЗАРКОВ ПОСЕТИ СЛИВЕНСКИЯ ЗАТВОР
април 3, 2023 701 Прегледи

МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИЕТО КРУМ ЗАРКОВ ПОСЕТИ СЛИВЕНСКИЯ ЗАТВОР

Условията в единствения затвор за жени в страната – в Сливен, отговарят на всички стандарти, коментира служебният правосъден министър Крум Зарков след инспекция там.

Заедно с него бяха заместничката му Мария Павлова и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов.

„С ръководството на ГДИН направихме инспекция на затвора, където 210 лишени от свобода изтърпяват наказанията си. Проверихме условията – те отговарят на всички стандарти. И макар че ежедневно се сблъсква с големите предизвикателства, характерни за всяко подобно място, ръководството на затвора се справя много добре“, категоричен бе министър Зарков, цитиран от пресцентъра си.

„Както от началото на мандата ни, продължаваме да говорим за работата, която трябва да се извършва със затворниците така, че когато излязат на свобода, доколкото е възможно, да бъдат поправени – в интерес на сигурността на хората навън. Няма да се уморим да повтаряме, че онова, което се случва в затворите, касае всички“, допълни той.

В корпуса на затвора в Сливен и в двете общежития от открит тип „Рамануша“ и „Сливен“ лишените от свобода са 210, в ареста са настанени 37 задържани. Общият брой на персонала е 161, от тях 111 надзорно-охранителен състав.

Статистическите данни за настанените осъдени и задържани жени показват липса на пренаселеност. След основния ремонт на отделенията в централната част на корпуса преди 7 г., условията са в съответствие с нормативните изисквания и препоръки на национални и международни институции и организации. Всяко жилищно помещение разполага със самостоятелен санитарен възел, на всеки коридор са обособени общи помещения за лична хигиена. В затвора функционират зали за групова работа, библиотека, киносалон, параклис, зали за свиждане, съобщават още от МП.

Лишените от свобода, които полагат труд на територията на затвора – домакински щат, шивашки цех и други две производствени звена, са 70. В Средно училище „Аргира Жечкова“ тази учебна година се обучават 42 жени. В училището, освен знания, те имат възможност да получат и професионална квалификация за шивач.

В детската ясла към затвора е настанена една майка с бебето си. Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в отделението за бременни и майки с деца до навършване на едногодишна възраст. Обновеното със средства от Норвежкия финансов механизъм отделение разполага с 10 легла, кът за игра, млечна кухня с възможност майките да приготвят храна, сервизно помещение за децата с баня, пералня и сушилня.

През вчерашния изборен ден в разкритата избирателна секция на територията на Сливенския затвор са гласували 54 лица, посочват още от правосъдното министерство.

Предишна НОВО ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩО ОСВЕТЛЕНИЕ ПО УЛ. „ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ“ В НОВА ЗАГОРА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ШЕФ ТЕО ПРИВЛИЧА КЛИЕНТИ В „МЕРКАНТО“ 10 С ВКУСНИТЕ СИ ГОЗБИ

Всички го наричат шеф Тео. Майстор – готвачът на магазин „Мерканто“ № 10 на сливенския булевард „Бургаско шосе“ е известен с вкусните си ястия. И голямото разнообразие на готвени храни,

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЙКАТА АНТОНИНА ЗОЕВА Е В НЕИЗВЕСТНОСТ ОТ 4 ДНИ НА ОСТРОВ КРИТ

38-годишната Антонина Зоева, която живее в град Ретимно на остров Крит е в неизвестност от 4 дни. Това съобщи председателят на българското дружество на острова Петър Анастасов, който е уведомен от

Новини Сливен

ПОЖАРНИКАРИ СПАСИХА КРАВА, ПАДНАЛА В НАПОИТЕЛЕН КАНАЛ

Екип на РСПБЗН-Сливен е помогнал при изваждане на паднало животно /крава/ в напоителен канал до помпена станция зад ТЕЦ-Сливен. Инцидентът е станал на 26 септември в 08,10 часа. Животното е