МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ ГЛАСУВА ЗА ПРОМЯНА В ЕДНА ОТ НАРЕДБИТЕ И В ОБЩИНСКАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА
28.03.2024 883 Прегледи

МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ ГЛАСУВА ЗА ПРОМЯНА В ЕДНА ОТ НАРЕДБИТЕ И В ОБЩИНСКАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА

С пълно мнозинство местният парламент одобри на днешната сесия  промяната в Наредбата за упражняване правата на собственик на Общината в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия. От една страна се очаква това да доведе до по-голяма прозрачност в управлението на общинските предприятия. От друга страна промяната се налага и заради актуализираните текстове в Закона за публичните предприятия.

На сесията бе одобрена и промяна в общинската транспортна схема. Тя ще се изразява в удължаване на маршрута на автобусна линия № 11 и откриване на ново маршрутно разписание по автобусна линия Сливен – Биково.

С пълно мнозинство бе гласуване предложението Общината да направи дарение в размер на 5 хил. лв. за възстановяването на параклиса „Свети вмчк. Георги Победоносец“ в Сливен. Местният парламент гласува и дарение в подкрепа на дейността на футболните клубове в общината в размер на 157 хил. лв.

Подкрепа получи и точката за определяне на новите размери на възнагражденията на кметовете на населените места.

С днешното решение на местния парламент, двата социални центъра – Кризисният и Центърът за временно настаняване, които Община Сливен изгради в края на миналата година, предстои да отворят врати за потребители на 1 април т.г.

Общинските съветници гласуваха още актуализацията на бюджета. Тя се изразява в размествания по отделни пера от разходната и приходната част на основния финансов документ. Става въпрос за предвидени разходи за закупуване на климатици за детски кухни и яслени групи,  закупуване на два автомобила за дейността на Общинско предприятие „Градска мобилност“. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и за геодезическо заснемане на изграждащата се в момента улица от „Ичеренско шосе“ до бул. „Бургаско шосе“, както и за течащите процедури, свързани с разширението на ул. „Г. С. Раковски“ и др. Ще бъде финансиран още монтажът на камери за видеонаблюдение в няколко населени места и други дейности по селата.

Сред дебатите по всичките 64 точки днес подкрепа получи и точката за създаване на Временна комисия за изменение на Наредбата за символиката.

В рамките на заседанието бяха гласувани още провеждане на конкурс за избор на управител на „Дентален център – 1 Сливен“, както и миналогодишните отчети на програмите – за опазване на околната среда и за управление на отпадъците.

Други предложения бяха свързани с отпускане на помощи и финансови средства на граждани, с имуществени и разпоредителни сделки.

Сесията завърши с емоционално обръщение на отец Иван Янков от Сливен, който отказа да приема храна и вода от 19 до 25 март в знак на протест. Той бе срещу решението на Светия синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенската епархия.

От трибуната на зала „Май“ той благодари за съпричастността и подкрепата в труден момент на кмета Стефан Радев, на председателя на местния парламент Димитър Митев и общинските съветници. Свещеникът изрази благодарността си и към всички хора, които застанаха зад неговата кауза.

Подробните материали за всяка от точките могат да бъдат намерени на посочения линк на обновения сайт на Общински съвет – Сливен: https://obs.sliven.bg/dneven-red-na-sesiite

Предишна ОБЩО 101 ПАМЕТНИКА СА ВКЛЮЧЕНИ В ОБЛАСТНИЯ РЕГИСТЪР НА ВОЕННИТЕ ПАМЕТНИЦИ В СЛИВЕНСКО
Следваща ОСМО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НЕСТОПАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ ФИНАНСИРАНЕ ЗА МЛАДЕЖКИ ПРОЕКТИ

Юридически лица с нестопанска цел могат да кандидатстват за финансиране по проекти пред Министерството на младежта и спорта, съобщиха от областната администрация. Крайният срок за набиране на проектните предложения е

Новини Сливен

СТОЙКО ПЕЕВ, ВЕСЕЛИН КАЛАНОВСКИ, АНТОАНЕТА ДОБРЕВА – НЕТИ И ЦЯЛО СЪЗВЕЗДИЕ НА ТЕАТЪР БЪЛГАРСКА АРМИЯ ПРИСТИГА В СЛИВЕН

На 17.12.2019г. от 19.00ч във Военен клуб ще имате възможност да гледате една уникална постановка създадена под перото на големия Стефан Цанев. „ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ НА ДЯКОНА ЛЕВСКИ“ Представена от ТЕАТЪР

Новини Сливен

МЪРТВО ПИЯН ШОФЬОР БЕ ЗАЛОВЕН ЗАД ВОЛАНА В БАЛКАНА

Полицейски служители на РУ-Котел са хванали водач на лек автомобил с алкохол 3,54 промила.  Проверката е извършена от нощен патрулен екип, който следи за обществения ред и сигурността в малките