МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА СТАРТИРА ДЕЙНОСТИ ПО ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРУДОВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ
март 5, 2020 460 Прегледи

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА СТАРТИРА ДЕЙНОСТИ ПО ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРУДОВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) гр. Сливен съвместно с дирекция „Бюро по труда” – Сливен, стартират дейности по превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Основната цел на инициативата е да се повиши информираността на търсещите работа в чужбина за рисковете, механизмите на въвличане в трафик на хора и начините за предпазване от попадане в трудова експлоатация. В тази връзка на 05, 10, 13, 19, и 26 март 2020 г. са планирани информационни срещи с фокус специфични уязвими рискови групи: безработни младежи до 29 години и продължително безработни лица. Срещите са част от организираната ежегодно от страна на Националната и Местните комисии, кампания за превенция на трафика на хора с цел насилствен труд.

В рамките на планираните превантивни дейности ще бъдат осъществени прожекции на видеоклип за предотвратяване на трудовата експлоатация, изготвен по проект „НАПРЕДЪК (RAISE UP)-VS/2017/0320”, предоставен на МКБТХ – Сливен от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”.
С видеоклипа се цели предоставяне на информация на търсещите работа лица за ползите от декларирания труд и на какво следва да обърнат внимание преди заминаване на работа в чужбина, за да се минимизира рискът от полагане на недеклариран труд или от попадане в схеми за трудова експлоатация.

Основното послание е, че упражняването на деклариран труд не само на територията на България, но и в чужбина, и по-специално в Италия, носи най-големи ползи за работника в дългосрочен аспект дори когато става въпрос за краткосрочно наемане със сезонен характер в селското стопанство.

Виодеоклипът е насочен към българските работници, които работят или възнамеряват да работят в сферата на селското стопанство у нас или зад граница, но съдържа общовалидна за всички сектори информация. Той информира и за негативните дългосрочни последствия от упражняването на различни форми на недеклариран труд и ползите от декларираната заетост.
В клипа са разяснени основните положения в българското законодателство относно свободното движение на работници в рамките на ЕС, какво трябва да знаят българските граждани преди да заминат да работят в чужбина. Представена е информация и къде могат да потърсят съдействие, ако работят на територията на друга държава и по-конкретно в Италия и правата им са нарушени в някаква степен.

Предишна ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В СЛИВЕН СА ПРЕПЪЛНЕНИ
Следваща ЗАДЪРЖАХА МЪЖ С 37 ГРАМА ХЕРОИН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ НОВАТА КЛАНИЦА НА НИКОЛАЙ АТАНАСОВ

Кметът на Сливен Стефан Радев и бизнесменът Николай Атанасов едновременно прерязаха лентата при откриването на новата кланица на фирма „Арланда“. „Пожелавам много успехи за доброто на вашия бизнес и на

Новини Сливен

МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ – СЛИВЕН ОБЯВЯВА СВОБОДНИ ПОЗИЦИИ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И ЛАБОРАНТ

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен обявява свободни позиции за медицински сестри в : Отделение по хирургия -2 ; Отделение по ендокринология и болести на обмянат-1; Отделение по пулмология и фтизиатрия- 3;

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ СВЕЩЕНИК НАПРАВИ ДАРЕНИЕ ЗА ХРАНИТЕЛНАТА БАНКА

Популярният сливенски свещеник отец Янко Георгиев направи дарение за Общинската хранителна банка. В петък отец Янко, който е председател на църковното настоятелство на храм „Света Богородица“, дари няколко кашона с