МЕСЕЦ НА МЪЖКОТО ЗДРАВЕ В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“
09.11.2022 726 Прегледи

МЕСЕЦ НА МЪЖКОТО ЗДРАВЕ В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“

„ЛИНА” отново се включва в популярната инициатива Movember. Тя е посветена на Световния месец за борба с рака на простата – второто по честота онкологично заболяване сред мъжете. Именно с цел да насърчи силния пол да обръща повече внимание на здравето си, през ноември лабораторията ще извършва туморния маркер total PSA на намалена цена от 17 лв. на 10 лв. Таксата венепункция е 2 лв.

За кого е препоръчително изследването?

Профилактиката  за рак на простатата се препоръчва един път годишно за мъже над 50-годишна възраст или по-рано при наличие на рискови фактори. Приетите методи за скрининг са: дигитално ректално изследване, ултразвукова диагностика и простатно-специфичен антиген (PSA). Те дават по-голям шанс за ранно откриване на рака, който в началната си фаза обикновено не предизвиква оплаквания.

Повече за total PSA

Това е  единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. При изследването му трябва да се съблюдават следните изисквания – да няма еякулация в последните 48 часа, да не се провежда по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза и урологични процедури, поне 6 седмици след биопсия на простатата и поне 8 седмици след лечение на простатит. Добре е резултатите от изследването да бъдат консултирани с лекар.

За изследване на total PSA на намалена цена в посочения период можете да посетите всяка от самостоятелните лаборатории и манипулационни на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Предишна МЪЖ ЗАГИНА ПРИ ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК МЕЖДУ ДВА ТОВАРНИ БУСА В ЯМБОЛ
Следваща СЕЛО МЛЕКАРЕВО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТНОВО ПОТРОШИХА ВЕНДИНГ АВТОМАТ В СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен работят по заявление за причинени щети на вендинг автомат в центъра на града. През нощта на 16 срещу 17 октомври неизвестен извършител е повредил напълно автомат, поставен

Новини Сливен

РЗИ – СЛИВЕН: ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА СЕ ВАКСИНИРА, ДА ГО ЗАЯВИ ПРЕД ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР

Желаещите имунизациясрещу COVID-19  могат да обявят желанието си при личните лекари, които от своя страна заявяват необходимите количества за седмицата към РЗИ-Сливен. При доставка на ваксини, всеки общопрактикуващ лекар получава

Новини Сливен

МАРИЯ БЕЛОВА: СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА ДА Е МОЙ ПРИОРИТЕТ

Мария Белова е родена в Сливен. Завършила е право и е работила като експерт в разработването и управлението на европейски проекти. Народен представител в 43-то, 44-то и 45-тото Народно събрание.