МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНА РАБОТНА ГРУПА ПРИЕ ПРОЕКТ НА ОБЛАСТНА СТРАТЕГИЯ ЗА РАВЕНСТВО, ПРИОБЩАВАНЕ И УЧАСТИЕ НА РОМИТЕ
13.10.2022 475 Прегледи

МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНА РАБОТНА ГРУПА ПРИЕ ПРОЕКТ НА ОБЛАСТНА СТРАТЕГИЯ ЗА РАВЕНСТВО, ПРИОБЩАВАНЕ И УЧАСТИЕ НА РОМИТЕ

На работно заседание сформираният със заповед на областния управител междуинституционален оперативен екип прие проекта за новата десетгодишна Областна стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021 – 2030 г.).

Заседанието бе председателствано от заместник-областният управител Антоний Андонов. В него взеха участие служители от Областна администрация Сливен, общинските администрации в Сливен, Котел и Твърдица и представители на Регионалната здравна инспекция, Регионалното управление на образованието, Териториалното статистическо бюро, Дирекция Бюро по труда – Сливен, районните полицейски управления в Сливен и Котел, Комисията за защита от дискриминация и неправителствената организация „Ромска академия за култура и образование“. Сред дискутираните теми бяха повишаване мотивацията за по-добро образование сред ромите, превенцията и профилактиката на социално значимите заболявания в ромската общност, неконтролираните бременности, необходимостта от законодателни промени с цел узаконяване на жилищата и подобряване на техническата инфраструктура в районите с компактно ромско население, възможностите за изнасяне на терен на част от здравните, социални и образователни услуги, разширяване обхвата на целодневната организация на учебния ден за децата от ромската общност, назначаване на служители с ромски произход в публичната администрация и някои от полицейските управления, представяне на автентичната ромска култура и добрите примери на успешни роми в медиите и др.

Областната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021 – 2030 г.) има две основни части – аналитична и стратегическа. Аналитичната част представя анализ на сегашната ситуация, а стратегическата съдържа комплекс от предвидени мерки, разпределени в шест направления: образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, върховенство на закона и антидискриминация, култура и медии. Окончателният вариант на стратегията ще бъде приет от Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.

По време на заседанието стана ясно, че четирите общини от област Сливен вече са изготвили своите планове за действие по стратегическия документ и предстои те да бъдат обсъдени и приети от общинските съвети. Областна администрация Сливен се ангажира с осъществяването на прецизен мониторинг върху мерките, дейностите и проектите, свързани с новите общински планове и Областната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите.

„Надявам се всички тези добри мерки и намерения да не останат само на хартия и да постигат очакваният ефект. От името на областния управител искам да подчертая, че вратите на Областна администрация са широко отворени за подкрепа и съдействие“, каза на финала на заседанието заместник-областният управител Антоний Андонов.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща 144-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА ОБЩИНА СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА ОТ БИБЛИОТЕКА „ЗОРА“ И АГЕНЦИЯ „АРХИВИ“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕКО АСОРТИ С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ

Много футбол, обрати и драми предложи група А на Шампионска Лига в зона „Югоизток“. Жребият събра Лаос (Пловдив), ПИМ (Димитровград), Uefalona (Хасково) и нашият Еко Асорти. Според специалистите и познавачите

Новини Сливен

СЛИВЕН ЧЕСТВА ДИМИТРОВДЕН

Събитията днес по повод празника на града – Димитровден започнаха по традиция с празнична Света литургия в Катедрален храм ,,Свети Димитър”. По-късно в къща-музей ,,Добри Чинтулов” се проведе ритуалът по

Новини Сливен

60 КГ. НЕЛЕГАЛЕН ТЮТЮН СА ИЗЗЕТИ ОТ ПОЛИЦИЯТА В НОВА ЗАГОРА

60 килограма нелегален тютюн са иззети от полицейски служители при операция в град Нова Загора. На 16 септември при извършване на процесуално-следствени действия в имот на ул.“Освобождение“ са иззети 6