МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ СЛИВЕН Е СРЕД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В ЕДНА ОТ СГРАДИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
март 6, 2020 3101 Прегледи

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ СЛИВЕН Е СРЕД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В ЕДНА ОТ СГРАДИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

 

Пет медицински сестри от Синдиката на българските медицински специалисти прекараха нощта в залата за заседания на парламентарната здравна комисия в сградата на бившия партиен дом.

Те се барикадираха там късно снощи и твърдят, че ще останат без краен срок. Акцията на сестрите е продължение на подновения на 1 март протест за по-добри заплати, условия на труд и реформи в системата. Те твърдят, че няма съществен напредък в изпълнение на исканията им.

Сред тях е и Надежда Маргинова, медицинска сестра в Областната болница на Сливен. През последната година Маргинова бе организатор и лидер на няколко протеста на средния медицински персонал, които се проведоха пред болницата и общината в града под Сините камъни. Сливналийката участва активно и в протестните действия на новия синдикат в столицата.

Напрежението ескалира тази сутрин, след като една от сестрите – Бойка Анастасова излезе през прозореца и застана на перваза на втория етаж на сградата на бившия Партиен дом, застрашавайки живота си.

С убеждаването ѝ да се прибере беше ангажиран лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев, като в сградата имаше и психолози.

Медицинската сестра Бойка Анастасова обаче отказваше да влезе, като твърдеше, че я е страх и срещу нея и колежките ѝ е имало насилие от страна на охранителите. От НСО обаче отричат.

Малко след 8.30 Бойка Анастасова слезе от перваза на прозореца на парламента, който се намира на нивото на третия етаж. Това се случи, след като от НСО изпълниха молбата на петимата медици при тях да дойдат журналисти.

Бойка Анастасова обясни:

„Те започнаха да ме гонят, да ме блъскат и аз се качих на прозореца и дойдох тук да помогна на Мая, защото те я дърпаха и четирима изнасяха Мая. Просто седяхме и чакахме някой от нашите властимащи да прояви някакво благоразумие, да седне и да говори. Това, за което воюваме, е две минимални работни заплати за всички колеги в цяла България“.

Началникът на НСО генерал Красимир Станчев не призна за упражнено насилие над барикадиралите се сестри. Той се оплака, че са поискали помощ от МВР, но не са я получили:

„За първи път в Националната служба за охрана се случва нещо такова, като някакъв тип терористичен акт, не че точно това имах предвид. Помолих за съдействие съответно органите на МВР, но тук освен нас, никой друг няма. Насилие не е имало. Като се впуснете към някого да го хванете и той се дърпа, счита това за насилие“.

През цялото време пред прозореца на парламента стояха около двайсетина души от протеста, които изразяваха недоволството си, че никой от политиците не е обърнал внимание на исканията на медиците.

Петте медицински сестри от Синдиката на българските медицински специалисти с лидер Мая Илиева продължават окупацията на залата, в която по принцип заседават депутатите от здравната комисия в сградата на бившия Партиен дом.

В задочна реплика към председателя на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ, че сестрите са търсели нарочна провокация, Димитрия Димитрова от Пазарджик, която е сред петте жени в залата, заяви:

„Ние влизахме, когато те станаха, ние не сме закъсняли. Недейте да си мислите, че на нас ни се дава думата току така. Професията ни е на изчезване. Крепи се изключително на пенсионерите, работа на второ и трето място и на извънреден труд, който полагат колегите“.

Барикадиралите се пет жени заявяват, че ще останат без краен срок. От Национална служба „Охрана“ помолиха журналистите да напуснат сградата и обявиха, че ще преговарят с медицинските сестри да се откажат от окупацията.

След вчерашната окупация на залата на парламентарната здравна комисия, през нощта там останаха пет жени от протестиращите медицински специалисти. Тази сутрин възникна напрежение между охраняващите сградата и петте жени и към 4 ч. на перваза на прозореца от външната страна на втория етаж се качи една от тях – Бойка Анастасова.

„Към четири часа  и тока ни бяха изгасили и ние тогава заплашихме, че ще излезем през прозорците и нахлуха точно, когато бяхме седнали вече по столовете. Мен се опитаха да ме изнесат навън четири човека, в буквалния смисъл, да“.

Според Надежда Маргинова колежката ѝ Бойка Анастасова е застанала на външния перваз на прозорец на сградата на парламента, за да е гарант на окупацията им на една от залите в сградата.

„Бойка успя сама да излезе на прозореца. Задърпаха ни на входа, за да ни изкарват, защото една година обиколихме всички институции, всички лица, от които зависи да се вземат присърце проблемите, които поставяме и няма никакво развитие. И в дъжд, и в студ, и във вятър никой не ни отрази, все едно, че сме невидими, заедно с майките на деца с увреждания“.

Накрая дойде пожарната, сложиха и дюшек за Бойка Анастасова, която беше на перваза. От НСО пуснаха журналисти  в сградата и в стаята при при протестиращите. Това беше едно от исканията – да дойдат журналисти и в момента, когато представителите на медиите влязоха в стаята, Бойка Атанасова слезе от перваза щом камерите бяха пуснати.

Тя каза, че иска да излезе с журналистите и беше и емоционална. Тя разказа как НСО са ги издърпали и са се опитали да ги свалят, но повтори, че исканията на медицинските сестри са за реформа в здравеопазването.

След като слезе от перваза, Бойка Анастасова разказа:

„В един момент изгасиха лампите. След като изгасиха лампите, ние останахме навънка – отгоре върху перваза, от вътрешната страна и ги помолихме да не влизат, защото вече загубихме доверие в тях. И в следващия момент ни убедиха, че ще светнат лампите и ще излязат от вратата, ще затворят и ние ще можем да слезем.

В момента, в който слязохме  и си съблякохме връхните дрехи и седнахме, те подгониха и ни заблъскаха. Аз бях ето там в този край и те започнаха да ме гонят, да ме блъскат и аз се качих на прозореца и дойдох тук, за да помогна на Мая (Илиева) – защото те дърпаха четирима и изнасяха Мая.

Аз не съм дошла да се бия и  да се блъскам. Главата ми в момента е толкова объркана. Не съм очаквала такова нещо. Ние седяхме кротко и мирно ето тука –  просто седяхме и чакахме някои от нашите властимащи да прояви благоразумие, да седне и да говори, защото това са лъжи, които една година се изговарят. Една година се изговарят лъжи, които нямат никакво покритие“.

„Аз съм тук  в знак на солидарност към моите колеги, беше категорична Анастасова:

„Аз съм член на етичната комисия на Синдиката на медицинските специалисти и в качеството си на такъв съм тук в знак на солидарност към моите колеги“

Емоциите в момента се успокояват. От НСО неофициално казаха, че с риск за живота си са сваляли медицинските сестри и отрекоха да е имало насилие над тях.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова окачестви ситуацията с барикадиралите се медицински сестри като целенасочена  провокация. Дариткова описа хронология на събитията от заседанието на комисията вчера, като обясни, че сестрите не са потърсили диалог с членовете й:

„По време на протичащо заседание медицинските сестри нахлуха в залата и се насочиха в далечния ъгъл със столовете, където ги виждате и днес по камерите. Не се опитаха по никакъв начин да влязат в комуникация с Комисията по здравеопазване. Аз смея отговорно за твърдя, че за мен това беше целенасочено организирана провокация“

Даниела Дариткова критикува и действията на служителите на Националната служба охрана:

„Най-големият въпрос, който си поставяме,  е дали отговорният за Националната служба за охрана смята действията им за адекватни, защото за мен наистина беше изключително рисково да оставят една жена в нестабилно психологическо състояние на прозореца и двама видни представители на службата да не могат да се справят с тази ситуация“.

Директорът на Националната служба за охрана Красимир Станчев заяви, че спирането на електричеството в окупираната от протестиращите медицински специалисти зала през нощта е било „тактически ход“.

Той обясни действията на своите служители, опитали да изведат жените от сградата на бившия партиен дом, с желанието да бъде осигурена безопасността им:

„Сега искам да ви кажа, че едната от дамите още в осем и нещо, като влязох, ме предупреди да не се приближавам към нея, тъй като щяла да скочи през прозореца – вечерта.

Така че тя си беше изявила това желание да скача през прозореца. След това към четири часа загасихме тока, тогава наистина излязоха отвън. След като започнаха вашите репортажи и чух всичко, което като опасение изказвахте, че е рисков този момент, аз ги помолих да влязат вътре, след което, разбира се, направихме това, което се случи….

Почти 12 часа се опитахме по всякакъв начин – аз ви казвам за какво предприехме това действие и вие после видяхте, че ще стоим вътре и си говорим с тях. Нищо повече не съм искал Просто исках да не се качват по прозорците, исках да ги обезпечим“, каза Станчев.

Красимир Станчев коментира, че случилото се с трите сестри в сградата на парламента тази нощ е безпрецедентен акт, който той образно сравни с терористичен акт или отвличане. Търсил е помощ от МВР, не каза защо смята, че тя не е била достатъчно адекватна, единственото, което спомена е, че е очаквал да бъдат изпратени по-качествени психолози за водене на преговори.

Според него насилие не е имало. Анализ на грешките предстои, включително и на собственото поведение, но в момента в афект не може да направи този анализ.

Това, което предстои сега и то е важно, е да бъдат помолени медицинските сестри да напуснат сградата на парламента – първо в диалог, ако не  -вариантите са да бъдат накарани, което, както обясни Красимир Станчев, означава да бъдат извадени от служители на Националната служба за охрана и  предадени на полицията.

Поведението на  протестиращите медицински сестри е неприемлива провокация, заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди:

„Народното събрание все пак е обществена сграда. Не мисля, че това е начинът и формата на протест, особено да висиш по прозорците – със сигурност създаваше напрежение, а не опит за решаване на проблемите“.

Надежда Маргинова, участничка в протеста, говори в ефира на предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

От ДПС изразиха пълната си подкрепа за исканията на медицинските сестри за достойно заплащане. Заместник-председателят на Народното събрание и член на здравната парламентарна комисия д-р Нигяр Джафер окачестви действията на медицинските сестри като отчаян опит да напомнят за проблемите си и призова за разговори и за чуваемост:

„Категорично подкрепяме исканията на медицинските сестри и другите медицински специалисти за по-добро заплащане. Това, което се случи, е отчаян опит на отчаяни хора да привлекат вниманието към своите проблеми. Друг е въпросът, че смятаме, че Бърнаут синдромът сред медицинските специалисти дава вече резултата. Смятаме и ние винаги сме смятали, че диалогът между хората и между институциите е по-добър вариант за решаването на каквито и да е проблеми, отколкото противопоставянето. Призоваваме за разговори, но и за чуваемост, защото до този момент не сме свидетели на резултати от тези разговори“.

Защо стигнахте до тази радикална част от протеста?

„Защото за една година обиколихме всички институции и всички лица, от които зависи да се вземат решения на проблемите, които поставяме. И няма никакво развитие“.

Смятате, че с тази акция, включително и със заплашваща живота на госпожа Атанасова проява, ще провокирате чуваемост?

„Не…Ние по принцип пет дена бяхме на палатков лагер – в дъжд, в студ, на вятър, никой не ни отрази, все едно, че сме невидими. Също и майките на деца с увреждания. Вчера дойдохме да присъстваме на Здравната комисия, да вземем участие, да повдигнем въпроса, да се обърнем към господа лекарите, които уж не трябва да плюем, но аз от тук нататък няма да спра да плюя, да поставим нашите проблеми, да ни съдействат.

Те въобще не ни отразиха, излязоха си за пет минути, гласуваха набързо единствената кандидатура за управител на НЗОК и си тръгнаха. И ние тогава решихме, че след като продължават да ни игнорират, да се правят, че ние не съществуваме и нямаме проблеми, няма да напуснем сградата на Народното събрание“.

„Жалко е, че по този начин една група от нашето общество  – медицинските сестри, трябва да си търсят правата“. Така Виолета Желева от „БСП за България“ коментира пред БНР казуса с ексалиращия протест:

„Наистина правилният въпрос е докъде стигнахме, защото аз смятам, че това не е нормално. Защо се стигна до това? Естествено е заради лъжата, която няколко пъти вече те чуха и се надяваха да бъде променена тяхната ситуация и заплащането им да бъде по-справедливо и нормално. Тази лъжа да доведе до това, че тези жени трябва да се барикадират. По този начин се управлява страната ни –  не веднъж сме го срещали и виждали  . как политиката се прави от една кола, от един джип и как се раздават средства и след това хората биват лъгани“.

Вчера БСП сезира Конституционния съд за Закона за социалните услуги, който беше приет миналата година, но след серия протести на родителски организации влизането му в сила беше отложено до 1 юли.

На посещение в Кърджали вчера вечерта председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че исканията на медицинските специалисти са справедливи и правителството трябва да спре да ги лъже.

„Основателни искания за подобряване на условията на труд, нямат кадри, дават по две-три смени, работят при нечовешки условия. Веднъж вече ги излъгаха  – Борисов ги излъга, че ще им повиши заплатите. Даже каза: Ето дал съм  едни 50 милиона ли бяха и заплатите са вдигнати. Нищо подобно – с един лев не са им увеличени заплатите“, каза Нинова.

 

БНР

Предишна "ПАНАМИН" + "ПАНАТОП" = ПАНАТЕХНОЛОГИЯТА, КОЯТО ВПЕЧАТЛИ СТОПАНИТЕ В СЛИВЕНСКО И ЯМБОЛСКО
Следваща БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА "ЖЕНИТЕ МОГАТ И ТОВА"

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Мутра отишла да се татуира. – Искам да ми татуираш един плаж – да се виждат вълничките, мацки – ама всички да са хубави, чадъри да има, плажни кърпи, лодка

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Чух, че си на диета. – Така е. – Да ама току що изяде 3 банички! – Е да, ама аз исках да изям 6, а изядох 3! –

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Американските тайни служби решили да изпратят шпионин във военното училище в Долна Митрополия. След 3 дена шпионина бил хванат и екстрадиран обратно в Америка. Шпионина дал следното обяснение: – Ами,