МВР – СЛИВЕН ОБЯВИ МЕРКИТЕ ЗА СИГУРНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ
22.12.2020 892 Прегледи

МВР – СЛИВЕН ОБЯВИ МЕРКИТЕ ЗА СИГУРНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ

В навечерието сме  на един от най-светлите християнски празници Коледа и посрещането на Нова 2021 година. Тази година празниците ще бъдат посрещнати в условията на обявена извънредна епидемична обстановка и въведени редица мерки с оглед ограничаване  разпространението на COVID-19. В ОДМВР-Сливен е създадена организация за обезпечаването на обществения ред, сигурността, пожарната безопасност и защитата на населението, както и осъществяване на контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки по време на предстоящите празници и свързаните с тях почивни дни.

Особено внимание е обърнато на  контрола по отношение струпването или организираното събиране на множество хора над определения максимум. Предвидени са съвместни проверки с представители на регионалните здравни инспекции (РЗИ), областните дирекции по безопасност на храните  (ОДБХ) и Комисия за защита на потребителите (КЗП).  Ще се осъществява контрол на лицата, намиращи се на открити обществени места и в районите на големите търговски обекти и пазари да спазват определената физическа дистанция от 1,5 м, както и на задължителното  носене на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал, шлем и др.) в закрити обществени места и търговски обекти. Ще се извършват специализирани операции за контрол върху дейността на търговските обекти по спазване на въведените в заповедите на министъра на здравеопазването изисквания за броя на клиентите в съответния обект (няма да се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.).

Служителите от Регионална дирекция ПБЗН извършват контрол по спазване на изискванията за пожарна безопасност в търговски обекти и църкви.

От началото на месец декември звената за контрол на общоопасните средства извършват проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език.  Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места –  училища, църкви, базари, обществен транспорт –  включително и в новогодишната нощ.

Продължават  действията на икономическа полиция срещу незаконната търговия с акцизни стоки- тютюневи изделия, алкохол, горива, както и съвместните проверки с Агенцията по безопасност на храните за продажба на хранителни стоки със съмнителен произход. Извършват се проверки за нерегламентирана търговска дейност в централната част на града, в районите на църковните храмове и пазарите.

Засилено присъствие на екипи на пътна полиция ще има в дните 23.12.2020 г.; 24.12.2020 г.; 28.12.2020 г.; 31.12.2020 г. и на 03.01.2021, когато се очаква засилен трафик. Планирани са специализирани операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност” и операции по метода „Широкообхватен контрол”. Ще се следи за спазване на ограничението на скоростта, спазване на предимство, редовни документи и застраховка  Гражданска отговорност. Ще се извършва контрол по въвежданите от Агенция „Пътна инфраструктура“ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за МПС.

 

ОДМВР-Сливен припомня на  гражданите да бъдат с повишено внимание по време на празничните и почивните дни

Въпреки препоръките да се избягват пътувания много от гражданите ще предприемат такива за Коледните празници и посрещането на Новата година.  Добре е преди пътуване и напускане на дома да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи. Не е препоръчително споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора. Да се запази дискретност, относно предстоящите планове. Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване.

При продължително отсъствие е добре да се вземат мерки крадците да не намерят нищо ценно в домовете.

Необходима е по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение.

Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, трябва да се обадите на тел. 112.

Предвид джебчийските кражби е добре да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага –  да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

Чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор.

При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки, достъпът до които е ограничен и са под денонощно видеонаблюдение. Така се намалява рискът от кражба на пари непосредствено след изтеглянето им или други възможни престъпления. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

В автомобила не се оставят на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети. Обект на престъпления са и навигационните системи. Когато слизате от автомобила, вземат се.

Нека да добавим нотка отговорност, за да си осигурим спокойни празнични дни.

 

Предишна ЗАДИГНАХА ЕЛЕКТРОЖЕН ОТ КЪЩА НА СЛИВНАЛИЯ ОТ СЕЛО НЕЙКОВО
Следваща ПУБЛИЧНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТОБЮДЖЕТ 2021 НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 30 ДЕКЕМВРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Жена се занимава с едногодишното си дете и му говори: – Щастливец си ми ти, наспа се, събуди се, похапна, поигра, сега акаш, след това пак ще заспиш. От тоалетната

Новини Сливен

ВЪПРЕКИ ТРУДНОСТИТЕ, ПРЕЗ 2021 ГОДИНА ОБЩИНА СЛИВЕН ИЗПЪЛНИ ПЛАНИРАНИТЕ СИ ДЕЙНОСТИ И Е В ДОБРО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ

През 2021 година Община Сливен успя да гарантира изпълнение на дейностите си в различните сфери, да изпълнява поетапно планираните си проекти. Въпреки трудностите, които произтекоха от пандемията и политическа криза в страната,

Новини Сливен

29-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СЛИВЕН ОПИТА ДА ПОДКУПИ ПОЛИЦАИ

29-годишен мъж от град Сливен е направил опит да подкупи служители на сектор „Пътна полиция“. На 12 май, на булевард „Ст.Караджа“ в град Сливен полицейски екип спира за проверка лек