МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ ОТКРИ НОВОТО СИ СПЕЦИАЛИЗИРАНО СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ
15.12.2023 1268 Прегледи

МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ ОТКРИ НОВОТО СИ СПЕЦИАЛИЗИРАНО СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ

МБАЛ „Хаджи Димитър“ откри днес новото си специализирано спешно отделение. Това се случва 32 години след старта на първата частна болница в Сливен, която е и една от първите в България. Някога днешната МБАЛ „Хаджи Димитър“ се появи в единия от етажите на общежитието на ул. „Лъвова чешма“. Днес болницата има собствена модерна сграда, апаратура, за която могат да мечтаят много лечебни заведения и отлични специалисти.

„Коректната организация, с която по време на ковид пандемията работихме с Центъра за спешна медицинска помощ, с МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и Военна болница – Сливен, ни даде идеята да открием специализирано спешно отделение при нас. През последните години МБАЛ „Хаджи Димитър“ се развива с бързи темпове и показва оптимистични резултати при лечението на сърдечните, мозъчните и съдовите заболявания. Правилната преценка за разпределяне на болните в здравно заведение е съществен фактор, тъй като в първите часове на тези заболявания точното експертно действие е от жизнена важност.

В специализирано спешно отделение на МБАЛ „Хаджи Димитър“ функционира Кардиоцентър, Мозъчно-съдов център за неотложна реакция при инфаркт, инсулт и други остри заболявания. Със специализираната апаратура са обзаведени шокова зала с четири интензивни легла, триаж с две места, като за всеки пациент е осигурено постоянно мониторингово наблюдение в двата лекарски кабинета на първия етаж. Осигурява се незабавна консултация със специалист, който преценява необходимостта от настаняване в определено отделение или болница. Специализираното спешно отделение приема пациенти 24 часа в денонощието. То отговаря на политиката на българското здравеопазване за правилно насочване на болните и успешното им лечение“, заяви управителят на МБАЛ „Хаджи Димитър“ д-р Пенко Пенков, който е и основател на лечебното заведение.

Днес той съобщи и още една новина – болницата вече разполага с модерен ядрено-магнитен резонанс, последна дума на техниката. Апаратът е на фирма „Сименс“ и е монтиран в Отделението по образна диагностика.

„Скъпи гости, благодаря ви, че уважихте с присъствието си нашия празничен ден. Вярвам и занапред в коректните отношения и професионалното сътрудничество с всички здравни специалисти, с държавните и обществени институции. Нека конкуренцията е водещ фактор и критерий в здравеопазването“, заяви д-р Пенков.

Специално за тържественото откриване в МБАЛ „Хаджи Димитър“ дойдоха кметът на Сливен Стефан Радев, областният управител Маринчо Христов, изпълнителният директор на  МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров, началникът на Военна болница – Сливен полк. д-р Илиан Комитов, директорът на РЗИ -Сливен д-р Николина Иванова,  управителят на ДКЦ-1 д-р Атанас Грунов, шефката на Центъра за спешна помощ в Сливен д-р Мариета Божидарова, председателят на БЛС -Сливен д-р Богдан Сотиров, преподаватели в Медицински колеж – Сливен, много лекари и здравни специалисти в града.

„Няма как да не се радваме, че в Сливен има още едно заведение, което би могло да спаси живот и да помогне на някой наш съгражданин. Затова днес е истински празник за град Сливен. Пожелавам на работещите в МБАЛ „Хаджи Димитър“ здраве и професионални успехи, а на всички наши съграждани да не се налага да стигат до спешна помощ, но ако се наложи, да могат да разчитат на по-качествена и по-адекватна помощ, каквато е и целта на инвестициите в здравеопазването“, каза в своето приветствие кметът на Сливен Стефан Радев.

„Ние знаем, че едно общество е развито, когато има здравеопазване, образование, бизнес среда, социални услуги. Винаги съм се прекланял пред хора специалисти-професионалисти и в същото време предприемачи. Именно такъв сте вие, д-р Пенков. Вие сте едно доказателство, че когато човек има желание, той наистина прави всичко възможно да се развива и да върви напред“, заяви пред присъстващите областният управител на Сливен Маринчо Христов

Водосвет за здраве и професионални успехи отслужи отец Евгений от централния православен храм на Сливен „Свети Димитър Солунски“. А, дъждът на 15 декември е сигурна податка за поредното успешно начинание на здравните мениджъри в МБАЛ „Хаджи Димитър“.

 

Георги Мангинов

Предишна ДЕМОНСТРАЦИОННО ЗАЛЕСЯВАНЕ ПО ОПОС СЕ ПРОВЕДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДГС-КАРНОБАТ
Следваща КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ НА ДЕЦАТА ОТ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС - СЛИВЕН ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 18 ДЕКЕМВРИ - ПОНЕДЕЛНИК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ НОВАТА КЛАНИЦА НА НИКОЛАЙ АТАНАСОВ

Кметът на Сливен Стефан Радев и бизнесменът Николай Атанасов едновременно прерязаха лентата при откриването на новата кланица на фирма „Арланда“. „Пожелавам много успехи за доброто на вашия бизнес и на

Новини Сливен

ЖЕНА Е СЪС СЧУПЕНА РЪКА СЛЕД КАТАСТРОФА В СЛИВЕН

На 7 ноември,  около 11:00 часа, е получен сигнал от ЕЕН 112, за настъпило  пътно произшествие в град Сливен. Инцидентът е станал на кръстовище с улици „П. Яворов“ и „Сергей

Новини Сливен

СЪОБЩЕНИЕ ОТ „ТОПЛОФИКАЦИЯ – СЛИВЕН“ ЕАД

Поради отстраняване на възникнала авария по топлопреносната мрежа, ще бъде спряно топлоподаването от 09,30ч. до 20,00ч. на 06.08.2019г. към ж.к.“Сини камъни“; ж.к.“Българка“ и ж.к.“Дружба“ от бл.№1 до бл.№7. Ръководството на