МАЯ ИВАНОВА: „ТУИДА“ НЯМАШЕ ДА ВЗЕМЕ НАГРАДА, АКО ОБЩИНАТА НЕ СТОЕШЕ ЗАД НАС
април 9, 2019 364 Прегледи

МАЯ ИВАНОВА: „ТУИДА“ НЯМАШЕ ДА ВЗЕМЕ НАГРАДА, АКО ОБЩИНАТА НЕ СТОЕШЕ ЗАД НАС

На 5 април в София крепостта „Туида“ зае първо място в категория „Туристическа атракция на публиката“ в годишните награди на Bulgarian Travel Awards. Първото място в категория „Туристическа община на годината“ от генералното класиране зае Община Сливен. Трето място от генералното класиране – „Атракция на годината“ също беше присъдена на  античната крепост. Директорът на „Туида“ Мая Иванова сподели, че наградата се дължи на подкрепата на общината, която във всяко начинание застава зад ръководството на крепостта.

За какво бяха отличени Туида и Община Сливен?

Нашата община и крепост „Туида“ получиха първи места в годишните награди на Bulgarian Travel Awards. Крепост „Туида“ получи една от най-оспорваните награди, а именно за туристически обект на публиката. Обектът зае третото място за „Атракция на годината“ в генералното класиране. Другата награда, може би и най-голямата оценка за работата на всички в града, това е отличието „Туристическа община на годината“, което получи нашият град Сливен.

Наградите се проведоха в три тура. Може би това са най-сложните награди, в които сме участвали, защото повечето, които следят дейността на крепостта знаят, че ние всяка година печелим някаква награда. Толкова обстойно обаче никога не е била нито като критерии, нито като проверка никоя друга награда. Затова за нас това беше предизвикателство. Много време в първи кръг събирахме информация за крепостта, която изискваха организаторите, отделно за номинацията на община Сливен. Имаше какви ли не показатели, които трябваше да покрием в цялостната оценка. Във втори кръг, който също беше доста емоционален, беше именно гласуването на публиката. Тук е мястото да благодаря на целия град, на посетителите ни, които през двете седмици на гласуването, показаха огромна подкрепа към града и крепостта. Именно заради техния глас получихме и наградата „Туристическа атракция на публиката“. Зад добрата дейност на обекта не стоят само служителите или посетителите, или само мястото, на което се намира, или само поддръжката на обекта. Това отличие означава, че всички сме се потрудили и сме го направили заедно.

Ние сме известни с това, че не сме точно класически музей. Възстановките, които представяме, представляват изключителен интерес за публиката ни. Всичко това обаче нямаше да се случи, ако община Сливен не стоеше плътно зад нас във всяка една наша идея, във всяко едно наше решение. Управата на общинска администрация никога не ни каза „не“. Винаги във всичко беше зад нас и ни подкрепяше.

Наблюдава ли се интерес на посетители на „Туида“?

Все повече расте интересът. Расте и броят на посетителите, които са от все по-далечни дестинации. Расте броят на туристите и от чужбина. Расте броят и на детски и ученически групи, които посещават крепостта. И не само, че я посещават, те искат да се връщат отново.

Какво е предвидено да се случва тази година на античната крепост?

Стартираме много богат сезон. На 13 април на крепост „Туида“ ще се проведе винен фест „Вино и творчество“, в който ще се представят различни винопроизводители от региона, ще има изложби и сценични прояви.

На 20 април, съвместно с музея на текстилната индустрия, ще се осъществи work shop „Вариации в синьо“, който е по проект на музея. Ще бъде отворен за широката публика. Ще има работилница. И на винения фест, и на работилницата входът е свободен.

На 21 април сме гости на град Твърдица, на техния празник. Поканили са ни и ние ще уважим техния празник. Общо взето, общините, които са около нас, ние поддържаме всички техни празници и присъстваме с анимациите си, със занаятите си.

На 28 април сме вход свободен по случай Великден. Тук е мястото да отбележа, че крепостта ще работи и през четирите празнични дни. Няма да затваряме, ще бъдем с нормално работно време от 09.00 до 18.00 часа.

От 1 май минаваме на лятно работно време, удължено, до 20.00 часа, без обедна почивка, без почивен ден. През месеца подготвяме много интересни и насочени към младите хора събития (в деня и нощта на музеите, които са на 18 май). Големият сливенски маратон ще бъде при нас. Този път ще бъде три дни, с палатки, бирена миля.

Всички вече разбраха за операта „Аида“, която ще бъде през юли. Вече имаме запитване от тур-оператори. Те ще дойдат с групи, които ще нощуват тук. Концертът с вечните хитове на Queen също предизвика огромен интерес.

Много е богата програмата ни. Трябва да се следи.

Най-важното, което искам да кажа, то е и това, с което спечели градът ни приза „Туристическа община на годината“, това е че музеите и туристическите места започнахме да работим все повече заедно. На самото награждаване бяхме в един сектор с представителите на Столична община. Те дори изразиха възхищението си от това как сме постигнали това да работим заедно. Всички институции ще продължим да работим заедно, защото това работи.

Предишна НА 12 АПРИЛ В ЗАЛА "ЗОРА" ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБА "140 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ"
Следваща КРИМИНАЛИСТИ НА ОДМВР - СЛИВЕН ЗАДЪРЖАХА 22-ГОДИШНА ЗА ПРОДАЖБА НА НАРКОТИЦИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН ЗАЛОВИХА ДРОГИРАН ШОФЬОР

Водач на МПС, употребил наркотици, е установен от полицейски служители в град Сливен. На 17 април в 00,10 часа патрулен полицейски екип е спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген Поло“,

Новини Сливен

КОЛЕДЕН ЖЕСТ ОЗАРИ ЛИЦЕТО НА АНИТА

Тя се казва Анита Радева. Ученичка е в 11-ти клас на ППМГ „Добри Чинтулов“. Анита бе сред петимата ученици, които днес получиха компютърни конфигурации от висок клас. Коледният жест направи

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Мамо, мамо, аз осиновен ли съм? – Да, бе, точно па теб ще вземем! Младо момиче пита майка си: – Мамо, може ли да се оженя за гаджето си?

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

twelve − ten =