МАЩАБНО КУЛТУРНО СЪБИТИЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ПОДГОТВЯ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР СЛИВЕН
април 4, 2022 435 Прегледи

МАЩАБНО КУЛТУРНО СЪБИТИЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ПОДГОТВЯ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР СЛИВЕН

Празничният концерт със сакрална музика от Вивалди, ще бъде под вещото ръководство на най- големият специалист по темата в света – диригентът Франческо Фанна. За събитието са поканени от София и невероятните професионалисти от вокален камерен ансамбъл GLI ACCORDATI с ръководител Драгомир Йосифов. Сливенската публика ще се наслади и на богатия тъмен глас на солистката, контраалтът Кандида Гуида.

За първи път в България, ще бъде изпълнено едно от най-значимите сакрални произведения на Антонио Вивалди – Dixit Dominus RV595 (Господ каза [на моя Господ]), с текста на латинската версия на Псалм 110. Музиката е написана за петима солисти, хор и оркестър и е структурирана в единадесет части – осем псалмови стиха и три славословия.

Авторството на псалма традиционно се приписва на цар Давид. Новият Завет го тълкува, приписвайки идентичността на „втория Господ“ на Исус Христос, който е обявен от евангелистите като очаквания Месия, реализиращ обещанията, дадени от Бог на евреите.

„Този Исус, Бог възкреси и всички сме свидетели. Следователно, издигнат от дясната ръка на Бога и след като получи от Отца Светия Дух, който Той беше обещал, той го изля, както вие сами можете да видите и чуете. Защото Давид не се възнесе на небето, но той каза: „Господ каза на моя Господ: седи от дясната Ми страна, докато положа враговете ти в краката ти“. Затова нека целият израилев дом знае със сигурност, че Бог е направил този Исус, когото вие разпнахте.“

(Деяния 2:32-36)

В програмата на концерта е включено и друго изключително произведение, свързано с тематиката за Възкресение Христово.

„Стабат матер“ (на латински: Stabat Mater) е християнски химн от 13 век. Това е най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Утвърждава се като едно от най-важните канонически последования (секвенции), при богослужението в западната църква.

Въпреки че играе съществена роля в богослужението, днес „Стабат матер“ се споменава най- вече във връзка с музикалните произведения, написани по този текст.

Много композитори като Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, Джовани Батиста Перголези, Антонио Вивалди, Джоакино Росини, Антонин Дворжак, Джузепе Верди и др. са написали музика по поемата.

Посланието на това произведение е свързано с дните от Страстната седмица, посветени на Христовото страдание. В превод „Стабат Матер“ означава страдаща майка. Това ни връща към темите за състраданието и човечността, които са смисълът на нашето пребиваване на тази земя.

„Стабат матер“ за соло контраалт и оркестър, RV 621, във Фа минор е композиция от Вивалди, и е структурирана в девет части. Премиерата и’ е в Бреша през 1712г.

Диригентът ФРАНЧЕСКО ФАННА, е председател на Италианския институт Антонио Вивалди във Венеция, основан от неговия баща Антонио Фанна през 1947г. и присъединен към Фондация Джорджо Чини през 1978г.

В него се съхраняват копия от ръкописите на цялата музика композирана от Вивалди, както и съвременни издания на същата, монографични есета и обширна аудио и видео документация, на разположение на учените и изследователите за консултация.

Билети за Великденския концерт на Симфоничен Оркестър Сливен, в Сряда 20 Април от 18.30ч. в зала „Сливен“, вече се продават онлайн на epaygo.bg, в офис мрежата на EasyPay и на касата на зала „Сливен“ 10:00-13:00, 15:00-17:00ч. За допускане до събитието не са необходими зелени сертификати.

Предишна ЮИДП ДП ГР.СЛИВЕН И ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ЗАЛЕСИХА ДРЪВЧЕТА ЗА СЕДМИЦА НА ГОРАТА 2022 Г.
Следваща МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР НА АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ ИЗВЪРШИ ТРЕНИРОВЪЧЕН ПОЛЕТ ДО ВОЕННА БОЛНИЦА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВОДАЧ НА ОПЕЛ Е ЗАДЪРЖАН ЗА УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ

Водачи на МПС, употребили наркотици и алкохол са установени от полицейски служители в град Сливен. Проверките са извършени на 1 ноември при осъществяване на патрулна дейност от екипи на група

Новини Сливен

ОБЩИНСКАТА ФИРМА „ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИ“ – СЛИВЕН СЪБИРА С 1000 ЛЕВА ПОВЕЧЕ НА ДЕН

През последните няколко месеца общинската фирма „Пътнически превози“ – Сливен повиши оборота си с 15 %. „В момента събираме с 30 000 лева повече средства всеки месец, което ще рече

Новини Сливен

КАК ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ ВКАРА ИСТОРИЯТА В ДОМОВЕТЕ НА СЛИВЕНСКИТЕ ДЕЦА

Видеотурове и онлайн ателиета в Регионалния исторически музей – Сливен Една прекрасна инициатива на Парламентарната комисия по образованието и науката прерасна и в национална програма на МОН – „Осигуряване на