МАТУРИТЕ СЕ МЕСТЯТ НА 30 МАЙ И 1 ЮНИ, ОТЛАГАТ ИЗПИТИТЕ СЛЕД 7. И 4. КЛАС
април 2, 2020 2586 Прегледи

МАТУРИТЕ СЕ МЕСТЯТ НА 30 МАЙ И 1 ЮНИ, ОТЛАГАТ ИЗПИТИТЕ СЛЕД 7. И 4. КЛАС

При възстановяване на учебните занятия на 14 май ще се наложи да преместим изпитите от националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити с 4 до 10 дни. Най-вероятно – ще го обсъдим със социалните партньори – ще предложим матурите, които бяха планирани за 20 май (по български език и литература) и 22 май (предмет по избор), да се проведат съответно на 30 май и 1 юни.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет преди минути.

Изпитите след 7. клас най-вероятно ще бъдат преместени на 13-и и 15 юни. Тези след 4. клас ще са на 29-и и 30 май, каза още министърът.

Според първоначалния график НВО по български след VII клас трябваше да се проведе на 21.05., а по математика – на 23.05.

Окончателно новите дати ще бъдат обявени следващата седмица – поясни той.

По думите му „няма пречка да не се проведе външното оценяване след четвърти и десети клас“. Изпитите след четвърти клас са необходими за кандидатстването в математическите училища. За кандидастването в математическите училища балообразуващи са национални кръгове на състезания, които няма да могат да се проведат, затова най-вероятно ще предложим да се вземат резултатите от областните кръгове – поясни министърът.

За пръв път тази година десетокласниците ще могат да вземат безплатно сертификат за владеене на определено ниво на чужд език по Европейската езикова рамка (досега то се заплащаше) – посочи Вълчев.

Той отново подчерта, че учебната година няма да бъде отменена.

„Няма да имаме проблем да приключим нормално учебната година. Необходими са 8-9 учебни дни за приключването ѝ при дванадесетокласниците, разменихме съобщения с висшите училища – няма проблем те да изтеглят кампаниите си“ – увери той.

Тъй като при обучение в електронна среда няма единна организация на обучението, няма да имаме и единно отучване – каза министър Вълчев. Някои учители – по музика, по изобразително изкуство – ако трябва, да си вземат часовете. Часовете за преодоляване на образователните трудности – каквито има всяка година, не са нещо ново, а практика – може да се вземат и през юни, а за горните класове – и през юли.

В момента около 11% не са включени в дистанционна форма на обучение. Това не означава, че тези 11% не учат – с тях работят медиатори, учители, дори помощен персонал. Следващата седмица ще бъдат раздадени предпазни облекла на медиаторите, които им носят материали.

Сигналите, които постъпват в МОН, са по-скоро за претоварване, а не за липса на ангажираност у ученици и учители. Включително в тази връзка се създава виртуален национален център от психолози. „Предполагам, че всички ще имат нужда от по-голяма психологическа подкрепа през следващите седмици“ – посочи министърът.

Дните от 13-и до 16 май са част от пролетната ваканция, затова в МОН обсъждат, предвид натоварването, тези дни да бъдат използвани за занимания по интереси, за психологическа подкрепа и натоварването тогава да е намалено, каза още министър Вълчев.

 

offnews.bg

Предишна ДВА АРЕСТА ЗА ДРОГА
Следваща БЕЗ СЪЩЕСТВЕНИ НАРУШЕНИЯ НА МЕРКИТЕ ЗА СОЦИАЛНА ДИСТАНЦИЯ В ОБЩИНА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Лекар пита пациента: – От какво се оплаквате? – Жените не ми пускат, казва пациента и започва да плаче. Лекарят, притеснен, казва на медицинската сестра: – Дай му чаша вода!

Новини

АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ И УЛИЦА В СОЗОПОЛ ЩЕ НОСЯТ ИМЕТО НА БОЖИДАР ДИМИТРОВ

На 01.08. 2018 г., сряда в 9.00 ч. от пристанището на Созопол ще отплава кораб, с който близки, приятели и съграждани на Божидар Димитров ще вземат участие в ритуала по

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Бус София – Казанлък. Някъде около Пазарджик, пътник пита шофьора: – Ще има ли почивка? – Ти от к’во са умори, ва? Баща заминава в командировка. Вечерта преди заминаването