МАСКИТЕ ЩЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ В БОЛНИЦИТЕ И В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В ЦЯЛАТА СТРАНА
август 9, 2022 306 Прегледи

МАСКИТЕ ЩЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ В БОЛНИЦИТЕ И В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В ЦЯЛАТА СТРАНА

От четвъртък, 11 август, носенето на маски ще е задължително в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Такава заповед подписа днес министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Мерките ще важат за цялата страна.

Заповедта ще бъде в сила от 11 до 18 август, включително.

На 2 август беше издадена заповед от Столичната здравна инспекция, с която се определяха мерките, влизащи в сила от 4 до 30 август. Ден по-късно местата, в които поставянето на маска е задължително, бяха променени. Сроковете – също.

В новата заповед на здравния министър е посочено, че работодателите и органите по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения – редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена.

При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на COVID-19.

 

offnews.bg

Предишна ДВА ПОЖАРА БУШУВАХА ДНЕС В ЯМБОЛ
Следваща ОТ МАНАСТИР ДО РУИНИ И ОБРАТНО

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Докторе, оглушавам! По цял ден кашлям, а не мога даже и собствената си кашлица да чуя! – Ето ти едни хапчета тогава. – Ще ми оправят ли слуха? –

Новини

КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА: „АЛКОХОЛЪТ – СКРИТИЯТ ВРАГ НА ЗДРАВЕТО“

Конкурс за детска рисунка на тема: „Алкохолът-скритият враг на здравето“ беше проведен сред ученици от третите класове на Средно училище „Константин Константинов“ – гр. Сливен. Инициативата беше организирана от Регионална

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Изпит в университета. Професорът пита: – Въпрос за отличен – как се казвам? Гробно мълчание сред студентите. – Въпрос за много добър – какъв цвят е учебникът? Пълно мълчание.