МАРИЯ ДАСКАЛОВА – ЕДНА ЖИВА ЛЕГЕНДА НА СЛИВЕНСКИЯ ФОЛКЛОР

Когато танцува, тя сякаш не стъпва на земята. Лети в ритъма на хорото. На това учи и своите последователи, чиито брой е огромен.

Мария Даскалова е ръководител на клуб „Сливенски народни ритми“ от 2015 г. Над 100 души в момента са нейни последователи.

„Играем български народни хора всяка вечер. Групите са три – за напреднали, по-малко напреднали  и начинаещи. За всички нас танцът е най-добрият антидепресант. Той лекува по-добре от всяко хапче и затова желаещите да танцуват български хора стават все повече“, споделя именитата танцьорка.

Мария Даскалова е повече от 4-десетелетия във вихъра на танца. От 1976 до 1989 г. е помощник на Здравко Даскалов в ансамбъл „Тракийче“. Има зад гърба си 20 г. като професионална танцьорка в ансамбъл „Сливен“. В момента е отдадена на своя частен клуб, чиято цел е максимално добро представяне на фестивала „Приятели чрез танца“, който ще се проведе в събота на крепостта „Туида“. При първото си участие, преди 3 години „Сливенски народни ритми“ печели второ място. Сега амбициите на клуба са по-големи.

„Първата ми изява на фестивала ще бъде с криво садовско хоро, в което има и хумористични елементи. Второто е разработка на граовско хоро. Екип от 17 души активно тренира двете хора вече трети месец.

За Мария Даскалова българското хоро е живот, емоция и преминаване в друго измерение.

„Аз съм от Кермен и целият ми род е свързан с фолклора. Затова и изборът на професия и житейски път при мен бе предопределен“, каза Даскалова, която има невероятното щастие да съчетава своето хоби с професията си.

 

Георги Мангинов

Предишна ПРОВЕДЕ СЕ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО МЕХАНИЗМА ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА
Следваща КАКТО ПРЕДИ 100 ГОДИНИ: СЛИВЕН ОТНОВО ЧЕСТВА УЧИТЕЛЯ ЧИНТУЛОВ С ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЪВМЕСТЕН ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ НА АНСАМБЪЛ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ „СЛИВЕН“ И ПРОФЕСИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „СТРАНДЖА“ – БУРГАС

Съвместен великденски концерт на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“ и Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас ще се състои утре, 17 април. Изявата е част от великденската програмата

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ОДОБРИ ПЛАНОВЕТЕ ЗА ИМОТИ ПО ПАРАГРАФ 4 В ПЕТ СЕЛА

Със заповеди на областния управител на област Сливен са одобрени плановете на новообразуваните имоти за земи по параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, както следва:

Новини Сливен

ОДМВР-СЛИВЕН ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ОПИТИ ЗА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ

Поради постъпили обаждания в РУ-Сливен за опити за телефонни измами, предупреждаваме гражданите да се  свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане