МАРИЯ ДАСКАЛОВА – ЕДНА ЖИВА ЛЕГЕНДА НА СЛИВЕНСКИЯ ФОЛКЛОР

Когато танцува, тя сякаш не стъпва на земята. Лети в ритъма на хорото. На това учи и своите последователи, чиито брой е огромен.

Мария Даскалова е ръководител на клуб „Сливенски народни ритми“ от 2015 г. Над 100 души в момента са нейни последователи.

„Играем български народни хора всяка вечер. Групите са три – за напреднали, по-малко напреднали  и начинаещи. За всички нас танцът е най-добрият антидепресант. Той лекува по-добре от всяко хапче и затова желаещите да танцуват български хора стават все повече“, споделя именитата танцьорка.

Мария Даскалова е повече от 4-десетелетия във вихъра на танца. От 1976 до 1989 г. е помощник на Здравко Даскалов в ансамбъл „Тракийче“. Има зад гърба си 20 г. като професионална танцьорка в ансамбъл „Сливен“. В момента е отдадена на своя частен клуб, чиято цел е максимално добро представяне на фестивала „Приятели чрез танца“, който ще се проведе в събота на крепостта „Туида“. При първото си участие, преди 3 години „Сливенски народни ритми“ печели второ място. Сега амбициите на клуба са по-големи.

„Първата ми изява на фестивала ще бъде с криво садовско хоро, в което има и хумористични елементи. Второто е разработка на граовско хоро. Екип от 17 души активно тренира двете хора вече трети месец.

За Мария Даскалова българското хоро е живот, емоция и преминаване в друго измерение.

„Аз съм от Кермен и целият ми род е свързан с фолклора. Затова и изборът на професия и житейски път при мен бе предопределен“, каза Даскалова, която има невероятното щастие да съчетава своето хоби с професията си.

 

Георги Мангинов

Предишна ПРОВЕДЕ СЕ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО МЕХАНИЗМА ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА
Следваща КАКТО ПРЕДИ 100 ГОДИНИ: СЛИВЕН ОТНОВО ЧЕСТВА УЧИТЕЛЯ ЧИНТУЛОВ С ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

9-ГОДИШНО ДЕТЕ Е С ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА СЛЕД КАТАСТРОФА

Майка с две деца са приети в областната болница на Сливен след претърпяна катастрофа тази вечер, научи Sliveninfo. Едното от децата, момиче на 9 години е в критично състояние, с

Новини Сливен

ОТ 19 АПРИЛ ЗАПОЧВА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕКЦИОННИ КОМИСИИ

На 19 април – понеделник, започва изплащането на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии, участвали в парламентарните избори на 4 април. Плащането ще се извърши по банков път, ако

Новини Сливен

СЛИВЕН СЕ ПРОЩАВА С БИЗНЕСМЕНА КРАСИМИР ИВАНОВ, СЪДРУЖНИК И СЪСОБСТВЕНИК НА ФИРМА „ЗЛАТНА БЕЛКА“

Днес Сливен се прощава с бизнесмена Красимир Георгиев Иванов, който бе съдружник и съсобственик на една от водещите фирми в града – „Златна белка“. 56-годишният съсобственик на елитното дружество почина