МАРИЯ БЕЛОВА: ЕЛИМИНИРАНЕТО НА ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА КОРУПЦИЯ И ЕФЕКТИВНО НАКАЗВАНЕ НА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ КОРУПЦИОННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОСТАВА ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ ЗА ГЕРБ
март 16, 2021 495 Прегледи

МАРИЯ БЕЛОВА: ЕЛИМИНИРАНЕТО НА ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА КОРУПЦИЯ И ЕФЕКТИВНО НАКАЗВАНЕ НА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ КОРУПЦИОННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОСТАВА ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ ЗА ГЕРБ

Елиминирането на предпоставките за корупция и ефективно наказване на извършилите корупционни престъпления остава основен приоритет за ГЕРБ. Затова ще подобрим правилата за разследване на корупционните престъпления чрез законови промени. Това заяви юристът и кандидат за народен представите от ГЕРБ Мария Белова, която е с преференция 102 в листата на ГЕРБ Сливен.

„Искаме българските граждани да усетят, че има видими резултати в борбата с корупцията и че институциите работят бързо и прилагат закона еднакво за всеки. Затова ще продължим с усилията за изграждането на справедлива, независима и прозрачна съдебна система, включително и чрез промени в конституцията.            Ще предложим механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му да бъде установен с разпоредби в основния закон. Ще работим и за подобряване правилата за разследване на корупционни престъпления, за да няма ненаказани“, заяви Белова.

Тя бе категорична, че ще има пълна прозрачност при вземането на управленски решения чрез регулация на лобизма, като депутати, членовете на Министерския съвет, кметове и други, заемащи висши публични длъжности ще са длъжни публично да обявяват срещите си. Няма да има законодателство „на тъмно“, а ще е ясно кой реално стои зад всеки законопроект, каза още Мария Белова. Ще се разработят и мерки за допълнителна защита на подаващите сигнали за корупция.

Част от програмата на ГЕРБ е и по-достъпно електронно правосъдие, което ще се постигне чрез електронно извършване на процесуални действия, издаване на удостоверения, връчване на призовки и провеждане на онлайн съдебни заседания.

„Въвеждането на електронното правосъдие и извършването на вътрешна дигитализация в съдебната система са едни от ключовите стъпки в извършването на съдебната реформа в България. Със старта през 2020 г. на Единната информационна система на съдебната власт се постигна пълна дигитализация във всички съдилища. Дигитализация обхваща всички етапи и елементи на съдебните дела, всички изявления и актове, подавани до и от органите на съдебната власт, случайното разпределение на делата, отчитане натовареността на съдилищата и събиране и обработване на информация за тяхната ефективност. Достъпът до правосъдие ще бъде възможен изцяло по електронен път през Електронния портал на електронното правосъдие, с гарантирана защита на личните данни и пълна прозрачност, отчетност и проследимост на извършените действия“, коментира кандидатът за народен представител.

Електронното правосъдие ще осигури възможност на желаещите заинтересовани страни да имат отдалечен, непрекъснат и безплатен достъп по електронен път до електронните дела, при запазване на възможността цялото или част от електронното дело да може да се възпроизвежда при поискване на хартиен носител като официален препис.

Предишна ПЛАМЕН КРУМОВ: ЕДИНСТВЕНАТА МИ ЦЕЛ Е ДА ПОМАГАМ НА ХОРАТА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЗЗЕТИ НАРКОТИЦИ И АРЕСТИ ПРИ ОПЕРАЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН СРЕЩУ НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО

Акцията е с цел установяване на лица, занимаващи се с производство и разпространението на наркотични вещества. На 7 август служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ са задържали 45-годишния Ж.Ж.

Новини Сливен

37-ГОДИШЕН СЛИВНАЛИЯ Е ХВАНАТ С ДРОГА В КВ. „СИНИ КАМЪНИ“

Притежание на наркотици е установено от полицейски служители в град Сливен. На 4 юни, в 22,30 часа, в кв.“Сини камъни“, при осъществяване на патрулна дейност е извършена полицейска проверка на 

Новини Сливен

НАЙ-НОВИЯТ РИБАРСКИ МАГАЗИН В СЛИВЕН ВИ ОЧАКВА

Най-новият рибарски магазин в Сливен очаква многобройните любители на риболова. „На практика предлагаме всичко за едно приятно преживяване край реката или друг воден басейн – топчета, захранки, въдици, куки, воблери,