МАРИЯ БЕЛОВА, ГЕРБ: ЗА ПРЪВ ПЪТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ НЕ ЗНАЯТ НА КАКВА ПОМОЩ И ПОДКРЕПА ОТ ДЪРЖАВАТА МОГАТ ДА РАЗЧИТАТ
09.04.2024 5664 Прегледи

МАРИЯ БЕЛОВА, ГЕРБ: ЗА ПРЪВ ПЪТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ НЕ ЗНАЯТ НА КАКВА ПОМОЩ И ПОДКРЕПА ОТ ДЪРЖАВАТА МОГАТ ДА РАЗЧИТАТ

За пръв път от над 10 години, земеделските стопани не знаят на каква помощ и подкрепа от държавата могат да разчитат. Така народният представител от ГЕРБ Мария Белова коментира тежката ситуация в сектор „Земеделие“. Като член на Комисията по земеделието, храните и горите през последните няколко мандата, Белова заяви, че основните опасения на българските земеделци са липсата на сигурност и ангажираност от страна на държавата. „След тежките последствия от Ковид кризата, войната в Украйна и неблагоприятните климатични условия, земеделският сектор претърпя много щети. В края на 2023 г. стопаните трябваше да получат директните плащания, а към днешна дата все още няма яснота кога ще бъдат преведени. До 15 април 2024 г. трябваше да бъде изплатена и т. нар. Украинска помощ. Но и на последното заседание на МС не бяха осигурени средства. Надявам се служебното правителство да извърши всички необходими операции, за да може земеделските производители да получат тази помощ. Всички тези плащания са обвързани и с банковото кредитиране, което някои стопани ползват“, каза народният представител. Като допълнително отежняващо обстоятелство тя посочи и застояващата по складовете продукция, както и неизпълнените ангажименти от страна на държавата по време на протестите на земеделския сектор.

Към момента назрява и нов проблем, каза Мария Белова и обясни, че все още не е стартирала кампанията по очертаване на земеделските площи, която е трябвало да започне на 1 март и да приключи на 9 юни. „Това е проблем за настоящата стопанска година. Кампанията по очертавания, най – общо казано, за получаване на директни плащания, все още не е стартирала. Очакванията са да започне на 15 май, а дали срокът ще бъде удължен не е ясно. В Комисията по земеделие многократно сме канили финансовият министър Асен Василев, за да разясни какво ще се случва с плащанията, но той така и не се отзова, каза още Белова. По думите й само за последните две години животните в региона са намалели с над 10% заради фалит на фермери.

Като член на Комисията по енергетика в 49 НС Мария Белова коментира и случващото се в българската енергетика и опасенията за увеличаване на цената на тока от юли. „Преди броени дни стана ясно, че в последните три години от енергетиката са източени близо 5,4 млрд лв. В Комисията по енергетика само за последните две седмици приехме решения, с които ограничаваме МС и Министерствата на енергетиката и финансите, и настояваме да се върнат парите във Фонда за енергийна сигурност. 1,3 млрд са взети за закупуване на зърно през 2022 г., когато Асен Василев твърдеше, че предстои продоволствена криза. И до момента, вече две години, не е купен и килограм зърно. Единственото, което се случи от действията на бившия вече финансов министър е, че складовете на земеделците са пълни, защото той беше забранил продажбата на тези култури, а самите производители бяха подлагани на проверки и санкции, но в същото време липсват тези 1,3 млрд лв. Други 1,5 млрд бяха иззети от Фонда за енергийна сигурност за покриване на административни разходи на МРРБ и образователното министерство. Тези пари също не са възстановени. С решение на Комисията спряхме искане от страна на МЕ да бъдат изтеглени 450 млн лв дивиденти от БЕХ. За първи път от 10 години в НС гласувахме решения, които забраняват изразходването на средства от страна на МС“, заяви Мария Белова.

Тя допълни, че от създаването си Фондът за енергийна сигурност винаги е бил на печалба и е разполагал с резерв, който да покрива неблагоприятните ценови условия. Сега, заради тези липсващи средства, има опасност от 1 юли цената на тока за българските граждани да бъде увеличена с 20%.

Мария Белова коментира и предстоящите извънредни парламентарни избори на 9 юни. „ГЕРБ винаги е готова за избори. Местната организация на партията, още от съществуването си, винаги е била първа политическа сила в региона. Ние работим не само по време на предизборните кампании, а ежедневно. Провеждаме срещи с хората, както общинските ни съветници, така и ние като народни представители. Избирателите са тези, които със своя вот и доверие ще решат колко свои представители от ГЕРБ да изпратят в 50-тото Народно събрание. Надявам се в края на предстоящата предизборна кампания да се поздравим с три мандата“, каза Белова. По думите й в следващия парламент всички политически партии трябва да изпратят свои представители с основната цел да се работи по ясна програма, с ясни цели и без пререкания, в полза на хората.

Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИНЖ. МАРИНЧО ХРИСТОВ УВАЖИ ПРАЗНИКА НА РОМСКАТА ОБЩНОСТ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРИЕМ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ЗА УЧИТЕЛИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ПО ПОВОД 24 МАЙ

24-ти май е празникът, който изпълва всеки българин с вяра, оптимизъм и самочувствие. С него отдаваме почит на делото на Светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука.

Новини Сливен

ПЪРВИ СНЯГ В ПЛАНИНСКАТА ЧАСТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

Първият сняг за тази година е завалял в планинската час на община Сливен, съобщи Снежана Кънева – началник-отдел „Сигурност и управление при кризи“. Образуваната снежна покривка е около един сантиметър и

Новини Сливен

АНСАМБЪЛ „БРАВО“ ОТВЯ КОНКУРЕНЦИЯТА И ОТНОВО СПЕЧЕЛИ „GOLDEN GRAND PRIX“ НА ФЕСТИВАЛА НА ИЗКУСТВАТА В БАТУМИ, ГРУЗИЯ

Младежкият танцов ансамбъл „Браво“ отново представи достойно Сливен и България на международно ниво и записа поредно „златно“ участие. На провелия се преди няколко дни в Батуми, Грузия Международен фестивал на