МАРИЕТА ПЕТКОВА: БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ СПЕШНО ОТ ЦЯЛОСТНА ПРОМЯНА В ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА

МАРИЕТА ПЕТКОВА: БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ СПЕШНО ОТ ЦЯЛОСТНА ПРОМЯНА В ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА

Общинският съветник от групата на БСП Мариета Петкова е дългогодишен специалист и професионален оценител на недвижими имоти, машини, съоръжения и земеделски земи, както и бизнес консултант. В рамките на проекта „Визия за България“ тя поставя част от приоритетите и възможните варианти за решаване на някои от проблемите в областта на икономиката и строителството.

България се нуждае спешно от цялостна промяна в икономическата политика, която да се проведе приоритетно в следните насоки:

На първо място мерки към ограничаване на отлива на млади хора от България и връщане обратно на голяма част от тях. Този процес е свързан основно с икономическата среда и създаване на благоприятни условия за развиване на бизнес в България. Тук важната компонента е сигурност и предвидимост на средата. Следва да се даде времеви хоризонт с данъчни условия и ясно регламентирани закони, които да не се менят по няколко пъти в годината, и на парче. Данъчните ставки и таксите следва да са с ясна икономическа логика и да следват определени цели. Именно чрез тях може да се влияе на развитието на регионите и отделните области в икономиката. Чрез преференциален, дори и някъде нулев /за определен времеви период/ данък върху печалбата може да се стимулира бизнесинициативата в отделните общини. Необходима е спешна промяна в държавната политика по отношение на изграждането на индустриални зони, като такива трябва да има във всеки областен град. Законодателни промени трябва да има и по отношение на възможностите общините да предоставят промишлени площи на потенциални инвеститори дори и безвъвмездно за 10 и повече години срещу изграждане на производствени мощности, в които да се разкриват работни места с дългосрочна заетост и по-добро заплащане.

Държавната политика следва да е насочена към преференции и стимули за бизнеса и значително намаляване на ставките за подоходния данък при наемане на млади хора до 30 години за сметка на по-големи възнаграждения. Така биха могли да се създадат стимули за задържане на младите в България.

Действително трябва да се въведе диференцирана ставка на ДДС за храните, учебниците и лекарствата. Дори би могло да се помисли и за нулево ДДС за селскостопанска продукция, която е произведена в региона, където се продава.

С национални програми и финансиране, или децентрализиране на част от приходите, с насоченост към общините могат да бъдат предоставени средства, които да се използват приоритетно не както сега за саниране, а за създаване на общински предприятия за ремонти на общински пътища, улици, тротоари, зелени площи, паркове, сметосъбиране, дори и строителни дейности и ремонти, като тук приоритетно биха могли да се обучават и наемат безработни и неквалифицирани хора. И в момента има множество програми за квалификация, които се финансират дори и с европейски средства и са неефективни, защото не създават заетост и цялостна интеграция чрез труд на малцинствените групи и трайно безработните.

Национален приоритет трябва да станат и ремонтите на пътищата от републиканската пътна мрежа, с не само магистралите, в момента над 70 % от тах са за основен ремонт.

През последните години няма сигурност в икономическата среда, налице е административен натиск над бизнеса, който освен до големите фирми, се разпространи и до малките. Необходим е изцяло нов подход с облекчаване на регулаторните механизми, регистрационните режими и документооборота. Тук незабавно трябва да се направи административна реформа със съкращаване на огромна част от некомпетентните назначения на чиновниците, които за да изхраним, се налага бизнеса да търпи непрестанни проверки, налагане на санкции и глоби. Което в макроикономически план не води до нетни приходи, тъй като те се „изяждат“ от заплатите на цялата администрация, която става все по-голяма и неработеща. Трябва да се направи цялостен анализ и да се съкратят максимално сроковете, документооборота и облекчат процедурите за всички дейности, свързани със строителсвото и производството на приоритетни за хората продукти и услуги.

През последните години бяха забравени националните ни богатства и възможностите, които биха дали те за развитието на България. Множество концесии, раздадени на определени фирми, които изчерпват ресурсите ни и изнасят капитала извън страната. Следва да се направи незабавна ревизия на всички концесии за природни ресурси и да се предприемат мерки за прекратяване на най-важните от тях, които са свързани с източване на националното ни богатство. Държавата следва да инвестира в изграждане на собсвени мощности за добив на злато, руди, цветни метали, минерали и други. Няма по-голяма ефективност от тази.

Следва да се помисли и за важните енергийни проекти, които правителсвото на Бойко Борисов прекрати и от това ще следват труднопредвидими загуби за държавата в дългосрочен план, както от цената на природния газ, пропуснатите трансферни такси, така и от загубените работни места и възможностите за развитие на регионите, където те щяха да се реализират.

 

МАРИЕТА ПЕТКОВА,

Общински съветник,

Председател на Комисията по инвестиционна политика и устройство на територията

Предишна ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА РОМИТЕ, ПОСЕГНАЛИ НА ПОЛИЦАИ В СЛИВЕН
Следваща ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ Е ПОКАНЕН ЗА ОТКРИВАНЕТО НА КРЪГОВОТО КРЪСТОВИЩЕ "РОЗОВА ГРАДИНА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТСТРАНЕНИ СА ПАДНАЛИТЕ ДЪРВЕТА И ПРЕЧУПЕНИ КЛОНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГРАДА

Още преди обед са отстранени падналите дървета и пречупени клони на територията на града по бул. „Христо Ботев“, улиците „Александър Екзарх”, „Никола Фурнаджиев, „Бургаско шосе”, до Военна болница между блок

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА С ИНВЕСТИЦИИТЕ В СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Община Сливен има една от най-развитите мрежи от социални услуги в страната. Това заяви кметът Стефан Радев по време на общественото обсъждане за изпълнението на общинския бюджет за 2019-а в

Новини Сливен

ПИЯН ШОФЬОР СЕ ЗАБИ В ПАРКИРАН АВТОМОБИЛ В КОТЕЛ

Водач в алкохол над 1,2 промила е причинил пътно произшествие в град Котел. На 21 юли, около 18,20 часа, 34-годишен мъж от град Котел, водач на лек автомобил „Ситроен Ксара“,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

thirteen − 11 =