МАНДРАТА НА ПЛАМЕН КРУМОВ ПРАВИ ИСТИНСКО СИРЕНЕ И ИСТИНСКИ КАШКАВАЛ
февруари 9, 2022 27799 Прегледи

МАНДРАТА НА ПЛАМЕН КРУМОВ ПРАВИ ИСТИНСКО СИРЕНЕ И ИСТИНСКИ КАШКАВАЛ

Мандра в сливенското село Желю войвода преработва по един тон мляко на ден и произвежда около 70 кг сирене или кашкавал, съобщи bTV.

Sliveninfo научи, че името на предприятието е „Мандра Войвода“. То е собственост на Пламен Крумов – общински съветник в Сливен и истинска легенда на българския футбол от близкото минало.

Ето какво информира за днешното производство на мандрата най-голямата българска телевизия.

Процесът е затворен – от кравефермата до готовия продукт, който тръгва към магазините. Въпреки това предизвикателствата са много, разказва управителят.

„Чиста себестойност на млякото на нас ни е между 70-90 стотинки, при положение че кравефермата е наша, всичко е наше. Просто всеки ден се вдигат цените на фуражите. Всичко се вдига – ток, горива, а за 1 кг сирене ти трябват 6-7 литра краве мляко“, обясни управителят на мандрата Даниел Стоянов.

Така, ако продуктът е качествен, само цената на млякото в един килограм сирене излиза над 5 лв. Към тях добавяме останалите разходи, като най-драстично се усеща скока в цената на тока.

Последната месечна сметка за ток била 5000 лв., вместо обичайните 2000 лв. Така, за да не вдигат цената към търговците, в мандрата оцеляват на ръба.

„Продаваме сиренето на 10 лв. с ДДС и кашкавала на 14,50 лв. с ДДС, като това са цените на минимални за нас печалби, които не могат да покрият дори горива. В момента работим на пълна загуба. Бизнесът умира, българският производител е пред загиване, няма как да работиш на загуба. Ако в момента издържаме, то е заради другите бизнеси, които имаме и вкарваме тук. Хората не могат да си позволят истински продукт и се принуждават да ядат имитиращи продукти, защото не могат да си купят на 20 лв. кашкавал и на 15 лв. сирене. Почти всички вериги, особено големите, работят с 40% надценка, което е страшно много“, допълни той.

В кварталните магазини в Ямбол твърдят друго, а именно, че работят с надценка от максимум 20%, но цените от производителите скачат. Търсят се по-евтини продукти, за сметка на качеството.

„Доставната цена като дойде, слагаме 20% надценка и продаваме – това е в магазините“, каза продавачът в хранителен магазин Руска Георгиева.

В този омагьосан кръг най-потърпевши са потребителите. Според търговците за сирене над 15 лв. и кашкавал над 25 лв. за килограм клиенти почти няма.

 

Предишна СЕДМОКЛАСНИК ОТ СЛИВЕН Е ПОБЕДИТЕЛ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
Следваща ЩЕ МАХАТ ТРЕВАТА ПРЕД ЗАРЯДНИТЕ СТАНЦИИ НА БУЛ. "ХАДЖИ ДИМИТЪР"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Питат ме: – Колко често може да пием вино? Отговарям: – Купете си календар. Там дните, в които може да пиете, са отбелязани с цифри. И както се досещате –

Новини Сливен

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ГЛАСУВАТ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА И ПРОМЯНА В ОБЩИНСКА НАРЕДБА

Промяна в текстовете на една от общинските наредби ще гласува местният парламент на свое заседание този четвъртък, 16 септември. Обичайно, то ще се проведе в зала „Май“ от 9 ч.,

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВА РАБОТАТА ПО ОБЕКТИТЕ В ТРИТЕ КВАРТАЛА И ПРЕАСФАЛТИРАНЕТО НА БУЛ. „СТЕФАН СТАМБОЛОВ“

Заложените дейности по благоустрояването на терени от трите най-големи квартала в Сливен – „Дружба“, „Българка“ и „Сини камъни“, продължават по план, заяви днес пред журналисти кметът Стефан Радев по време