МАЛЪК КРЕСЛИВ ОРЕЛ С ПОСТАВЕН ПРЕДАВАТЕЛ У НАС ЗАГИНА ОТ ТОКОВ УДАР В ТУРЦИЯ
30.09.2021 939 Прегледи

МАЛЪК КРЕСЛИВ ОРЕЛ С ПОСТАВЕН ПРЕДАВАТЕЛ У НАС ЗАГИНА ОТ ТОКОВ УДАР В ТУРЦИЯ

Един от маркираните това лято с GPS/GSM предаватели малки кресливи орли от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП ) загина преди няколко дни в района на град Коня, Турция.

След като данните от предавателя показват, че нещо с птицата не е наред, колеги орнитолози от Турция реагират незабавно и отиват на мястото на инцидента. Там те откриват тялото на младия орел под електрически стълб. Стълбът е идентифициран като един от най-опасните за едрите птици, които, кацайки, могат лесно да направят контакт между проводниците под напрежение и заземени части от стълба. Това води до токов удар, смъртта на птицата и прекъсване на електрозахранването. Уведомена е местната електроразпределителна компания, която е необходимо да предприеме мерки за изолиране на опасния участък.

Младият малък креслив орел бе маркиран през август тази година в гнездото си в защитена зона „Западна Странджа“ от екип на БДЗП за целите на проучването на вида. Чрез GPS/GSM предаватели се събира информация за миграционния му път, предпочитаните места, на които спира за почивка, временните му местообитания, заплахите и причините за смъртност по време на миграция. Конкретният случай затвърди една от основните заплахи за вида –опасни електрически стълбове, които причиняват токов удар и директна смърт на орлите.

Това е четвъртият случай за една седмица на загинал рядък вид птица от българската природа. След като в Разград бе задържан бракониер, причинил смъртта на десетки защитени птици и бозайници, в Източни Родопи бе намерен натровен черен лешояд, а малко по-късно край Ямбол – и прострелян със 16 сачми царски орел. Надяваме се черната поредица с унищожаване на застрашени видове да спре и призоваваме хората да подават сигнали до РИОСВ и полицията при намиране на бедстваща птица или ако са свидетели на престъпления срещу дивата природа.

БДЗП изказва огромна благодарност на Cansu Özcan и İbrahim Soner Güzel за бързата реакция при намирането на загиналия малък креслив орел в Турция.

Поставянето на GPS-GSM предаватели на млади малки кресливи орли се извършва в рамките на LIFE проекта „Земите и горите на орела“.

Предишна „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ В ПЕРИОДА ОТ 01.10.2021Г. ДО 31.10.2021Г. В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ: ВСЕКИ ПОЛЗВА ОНЛАЙН УСЛУГИ, НЕКА СМЕ ПО-АКТИВНИ В ПРЕБРОЯВАНЕТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТЕЦ – СЛИВЕН: ПОЖАРЪТ Е ОВЛАДЯН, РАБОТИМ ПО УСТАНОВЯВАНЕ НА ТОЧНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕТО МУ

Пожарът в ТЕЦ – Сливен е овладян. Това се казва в официална позиция на дружеството по повод инцидента от снощи. Публикуваме пълния текст на съобщението: „Във връзка с избухналия пожар

Новини Сливен

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 6 ГОДИНИ ЦЪРКВАТА В ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“ ЩЕ БЪДЕ ПОТОПЕНА

Някогашната църква, която десетилетия бе под водите на язовир „Жребчево“, тази година отново ще бъде залята. „Очакваме това да се случи скоро. От 2015 г. насам църквата е на суша.

Новини Сливен

УСПЕХ ЗА СЛИВЕНСКИТЕ АКРОБАТИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДИМИТРОВДЕН

Община Сливен поздравява сливенските акробати, които представиха достойно страната ни и града ни на Европейското първенство по акробатика във Варна. Смесената двойка Жулиен Шайков от Спортен клуб по акробатика „Стефан