МАЛЪК КРЕСЛИВ ОРЕЛ С ПОСТАВЕН ПРЕДАВАТЕЛ У НАС ЗАГИНА ОТ ТОКОВ УДАР В ТУРЦИЯ

МАЛЪК КРЕСЛИВ ОРЕЛ С ПОСТАВЕН ПРЕДАВАТЕЛ У НАС ЗАГИНА ОТ ТОКОВ УДАР В ТУРЦИЯ

Един от маркираните това лято с GPS/GSM предаватели малки кресливи орли от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП ) загина преди няколко дни в района на град Коня, Турция.

След като данните от предавателя показват, че нещо с птицата не е наред, колеги орнитолози от Турция реагират незабавно и отиват на мястото на инцидента. Там те откриват тялото на младия орел под електрически стълб. Стълбът е идентифициран като един от най-опасните за едрите птици, които, кацайки, могат лесно да направят контакт между проводниците под напрежение и заземени части от стълба. Това води до токов удар, смъртта на птицата и прекъсване на електрозахранването. Уведомена е местната електроразпределителна компания, която е необходимо да предприеме мерки за изолиране на опасния участък.

Младият малък креслив орел бе маркиран през август тази година в гнездото си в защитена зона „Западна Странджа“ от екип на БДЗП за целите на проучването на вида. Чрез GPS/GSM предаватели се събира информация за миграционния му път, предпочитаните места, на които спира за почивка, временните му местообитания, заплахите и причините за смъртност по време на миграция. Конкретният случай затвърди една от основните заплахи за вида –опасни електрически стълбове, които причиняват токов удар и директна смърт на орлите.

Това е четвъртият случай за една седмица на загинал рядък вид птица от българската природа. След като в Разград бе задържан бракониер, причинил смъртта на десетки защитени птици и бозайници, в Източни Родопи бе намерен натровен черен лешояд, а малко по-късно край Ямбол – и прострелян със 16 сачми царски орел. Надяваме се черната поредица с унищожаване на застрашени видове да спре и призоваваме хората да подават сигнали до РИОСВ и полицията при намиране на бедстваща птица или ако са свидетели на престъпления срещу дивата природа.

БДЗП изказва огромна благодарност на Cansu Özcan и İbrahim Soner Güzel за бързата реакция при намирането на загиналия малък креслив орел в Турция.

Поставянето на GPS-GSM предаватели на млади малки кресливи орли се извършва в рамките на LIFE проекта „Земите и горите на орела“.

Предишна „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ В ПЕРИОДА ОТ 01.10.2021Г. ДО 31.10.2021Г. В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ: ВСЕКИ ПОЛЗВА ОНЛАЙН УСЛУГИ, НЕКА СМЕ ПО-АКТИВНИ В ПРЕБРОЯВАНЕТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

9 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

337 са новодиагностицираните с COVID-19 през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 369 PCR теста. Това показват данните от Националната информационна система. Ето и какво е

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН НАГРАЖДАВА НАЙ-ДОБРИТЕ СИ СПОРТИСТИ И ТРЕНЬОРИ ЗА 2018 ГОДИНА

Тържествената церемония по награждаването на най-добрите спортисти и треньори на Община Сливен за 2018 г. ще се проведе на 17 декември – понеделник, от 18 часа в зала „Сливен“. Ще

Новини Сливен

АТАНАС ЗАФИРОВ: ОФОРМЯ СЕ НОВА РОЛЯ НА ДЪРЖАВАТА

  Cвeтът, Eврoпa и Бългaрия ca изпрaвeни прeд здрaвнa, coциaлнa, икoнoмичecкa и цeннocтнa кризa. Oфoрмя ce нoвa рoля нa държaвaтa и ce зaдaвa трaнcфoрмaция, нaй-вeчe нa икoнoмикaтa, в кoятo вceки