МАЛЪК КРЕСЛИВ ОРЕЛ С ПОСТАВЕН ПРЕДАВАТЕЛ У НАС ЗАГИНА ОТ ТОКОВ УДАР В ТУРЦИЯ

МАЛЪК КРЕСЛИВ ОРЕЛ С ПОСТАВЕН ПРЕДАВАТЕЛ У НАС ЗАГИНА ОТ ТОКОВ УДАР В ТУРЦИЯ

Един от маркираните това лято с GPS/GSM предаватели малки кресливи орли от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП ) загина преди няколко дни в района на град Коня, Турция.

След като данните от предавателя показват, че нещо с птицата не е наред, колеги орнитолози от Турция реагират незабавно и отиват на мястото на инцидента. Там те откриват тялото на младия орел под електрически стълб. Стълбът е идентифициран като един от най-опасните за едрите птици, които, кацайки, могат лесно да направят контакт между проводниците под напрежение и заземени части от стълба. Това води до токов удар, смъртта на птицата и прекъсване на електрозахранването. Уведомена е местната електроразпределителна компания, която е необходимо да предприеме мерки за изолиране на опасния участък.

Младият малък креслив орел бе маркиран през август тази година в гнездото си в защитена зона „Западна Странджа“ от екип на БДЗП за целите на проучването на вида. Чрез GPS/GSM предаватели се събира информация за миграционния му път, предпочитаните места, на които спира за почивка, временните му местообитания, заплахите и причините за смъртност по време на миграция. Конкретният случай затвърди една от основните заплахи за вида –опасни електрически стълбове, които причиняват токов удар и директна смърт на орлите.

Това е четвъртият случай за една седмица на загинал рядък вид птица от българската природа. След като в Разград бе задържан бракониер, причинил смъртта на десетки защитени птици и бозайници, в Източни Родопи бе намерен натровен черен лешояд, а малко по-късно край Ямбол – и прострелян със 16 сачми царски орел. Надяваме се черната поредица с унищожаване на застрашени видове да спре и призоваваме хората да подават сигнали до РИОСВ и полицията при намиране на бедстваща птица или ако са свидетели на престъпления срещу дивата природа.

БДЗП изказва огромна благодарност на Cansu Özcan и İbrahim Soner Güzel за бързата реакция при намирането на загиналия малък креслив орел в Турция.

Поставянето на GPS-GSM предаватели на млади малки кресливи орли се извършва в рамките на LIFE проекта „Земите и горите на орела“.

Предишна „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ В ПЕРИОДА ОТ 01.10.2021Г. ДО 31.10.2021Г. В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ: ВСЕКИ ПОЛЗВА ОНЛАЙН УСЛУГИ, НЕКА СМЕ ПО-АКТИВНИ В ПРЕБРОЯВАНЕТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА КРАЖБА НА УИСКИ ОТ МАГАЗИН В СЛИВЕН

За 24 часа в РУ-Сливен е задържан 35-годишен мъж за кражба на алкохол от хипермаркет в град Сливен. Й.С. от град Сливен е хванат от охраната на обекта на 21

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН НАГРАДИ ТАЛАНТЛИВА УЧЕНИЧКА ЗА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ

Четвъртокласничката Преслава Добрева беше наградена от Община Сливен за постижения в спорта и изключителните си изяви по математика. Възпитаничката на Основно училище „Христо Ботев“ е световен, европейски и републикански шампион

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 06.02.2020г.(четвъртък) от 09.30ч до 15. 30 ч. е прекъснато водоподаването в Западната част на кв. „Даме Груев“.