МАЛКА НАДЕЖДА ЗА ГОЛЯМА ПРОМЯНА
ноември 3, 2020 1634 Прегледи

МАЛКА НАДЕЖДА ЗА ГОЛЯМА ПРОМЯНА

Тази вечер ще заспя с една малка надежда. Която се надявам скоро да се превърне в голяма промяна. В момента гледам СNN, където наричат днешните избори за американски президент исторически. Моята надежда е свързана не с Америка, а с Европа и България. Силно вярвам, че следващият президент на най-развитата страна в света няма да бъде антиевропеец. Всъщност това беше първият сигнал, който ме накара да не приема политиката на Доналд Тръмп. Който на практика през последните 4 години се стреми да руши най-ценното за всеки европеец – Европейския съюз. Именно Тръмп подкрепи Борис Джонсън за излизането на Англия от ЕС. В момента подобни процеси текат и с Полша, и с Унгария. Да припомня ли едно от първите изказвания на досегашния американски президент за НАТО? В последствие той се опита да замаже гафа си, но лошия вкус остана. Силно се надявам, че следващият президент ще има друго отношение към журналистите и към жените.

Познавам много българи, които живеят в Америка и са твърдо зад Тръмп. Повечето от тях обаче имат право да гласуват, което значи, че вече са американски граждани. Разбирам ги, защото те имат друга гледна точка. Моята гледна точка е на жител на страна, член на ЕС и НАТО. Аз иска тези съюзи да се развиват, а не подкопават.

Преди 8 години на този ден бях на парти в посолството на САЩ в София, където бе направено импровизирано гласуване и за гостите от чужбина. Тогава дадох своя вот за Барак Обама, когото считам за изключително успешен президент. Не само заради емоционалната си привързаност към него, бидейки на инагурацията му през януари 2009 г. Но преди всичко, защото той е изключително начетен, образован и най-важното – обединител. Джо Байдън изкара 8 години като вицепрезидент на Обама. Сигурен съм, че неговата външна политика няма да се отличава от тази на Обама. Апропо, на импровизираното гласуване в посолството на САЩ преди 8 г. конкурент на Обама бе Джон Маккейн, който вече е покойник. Между него и Обама имаше разногласия, но и двамата бяха системни играчи. Минали през много избори. Политици от сой. Какъвто днес е Байдън.

 

Георги Мангинов

Предишна ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН „ЗАЕДНО ЗА ТЕБ!”
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Коментари и интервюта

СПРАВЕДЛИВАТА КАУЗА НА МИНИСТЪР ТАНЕВА ИМА НУЖДА ОТ МАСОВАТА ПОДКРЕПА НА ОБЩЕСТВОТО НИ

Сигурно знаете, че в Сливен съществува приятелски кръг наречен „Палермо”. Който не е тайно общество и е отворен за всеки, чиито разбирания са идентични с  тези на членовете на  кръга.

Новини Сливен

100 ЧАСА ПО-КЪСНО

Втори път ме питат защо Sliveninfo не е отразил трагедията с колегата Милен Цветков. По две причини. Първата е чисто новинарска. Малкият състав на сайта ни работи 24 часа в

Коментари и интервюта

ЕДОАРДО МИРОЛИО ПРЕД SLIVENINFO: НЯМА ДА НАПУСКАМ СЛИВЕН, ЯМБОЛ И БЪЛГАРИЯ

Едоардо Миролио е един от най-големите чуждестранни инвеститори в България. В неговите предприятия в Сливен, Ямбол, Котел, Свищов и София работят около 2500 души. Миналата година Едоардо Миролио закупи модната