МАЛАРИЯ – РИСКОВЕ И НАЧИНИ НА ПРЕДПАЗВАНЕ
юни 25, 2018 1439 Прегледи

МАЛАРИЯ – РИСКОВЕ И НАЧИНИ НА ПРЕДПАЗВАНЕ

Какво заболяване е Маларията?

Маларията е заболяване с характерна природна ендемичност – среща се основно в райони с определени климатични и географски особености в тропичните и субтропичните райони на Земята.

Болестта се предава по кръвен път от хора, пътували в области с голямо разпространение на заболяването и при ухапване от малариен комар (най-често от род Anopheles).

През последните години се наблюдава тенденция за зачестяване случаите на малария в света поради засилен мигрантски поток  свързан  с финансови, социални, културни и други мотиви, разширяване на международния туризъм, сравнително чести природни бедствия като наводнения, земетресения и др. Не на последно място се поставя и нарастващата устойчивост на паразита спрямо използващите се в практиката медикаменти.

 Как протича заболяването?

 Основен преносител на заболяването са комарите от род Anopheles, които се заразяват при ухапване на човек, болен или здрав заразоносител.

Причинител на маларията е паразит от род Plasmodium. Известни са четири разновидности на маларийния плазмодий, които причиняват заболяване при човека.

В зависимост от вида се наблюдават разлики в продължителността на инкубационния период, клиничната картина и вероятността за носителство на инфекцията.

Заболяването започва с втрисане, главоболие, болки по мускули и стави, температура, която достига до 39-40° и  след няколко часа спада, което е съпроводено с обилно изпотяване. Това са симптомите на маларийния пристъп. По късно може се наблюдава  увеличение на черен дроб и слезка.

Ако заболяването не се диагностицира и лекува своевременно, настъпват сериозни усложнения – анемия, остра бъбречна недостатъчност, белодробен оток, поражения на черния дроб и бъбреците.

Как се поставя диагнозата?

  Диагнозата се поставя на базата на клиничното протичане, епидемиологичните данни за пребиваване в страни, в които заболяването е разпространено и се потвърждава с лабораторни изследвания.

Какво е лечението на заболяването?

 Лечението се провежда в лечебни заведения за болнична помощ, като болните се изолират, за да не стават източници на заразата.

При добро адекватно лечение пациентът се възстановява напълно.

Преболедувалите подлежат на диспансерно наблюдение и контролни изследвания.

 Как да се предпазим от заболяването?

 Три са основните стъпки при предпазването от малария:

 • Познания за заболяването и рисковете, свързани с него

Рискът от заразяване с малария зависи от местата, до които ще се пътува, целта на пътуването (туризъм на открито или бизнес срещи в затворени помещения). В някои страни вероятността от заразяване е по-голяма през определени сезони.

Ако ви предстои пътуване в страна, за която се знае, че маларията е често срещано заболяване задължително се информирайте как може да се предпазите и кои са основните симптоми при това заболяване.

 • Предпазване от ухапване от комари

Комарите, които пренасят паразитът, причиняващ малария обикновено са най-активни през вечерните часове и тогава трябва да сте най-предпазливи и да взимате мерки.

 • Експертите препоръчват да спите на легло, което е покрито с предпазна мрежа. Вратите и прозорците също трябва да имат мрежи, които да намалят максимално риска от ухапване от комари. Малко преди да легнете да спите напръскайте стаята с инсектицид, за да убиете комарите, които евентуално са успели да влязат в стаята през деня.

 

 • Когато излизате навън носете памучни лесно проветриви дълги панталони и блузи с дълъг ръкав, за да се предпазите от ухапване. Това може да е труден за изпълнение съвет в страни с топъл климат, но се старайте колкото се може по-голяма част от тялото ви да е покрита.

 

 • Друго, което може да правите, за да се предпазите докато сте навън е да пръскате тялото и дрехите си с репелент, който да отблъсква комарите. Експертите препоръчват като най-ефективни репелентите с по-високо съдържание на диетилтолуамид. Този вид репеленти могат да се използват и от малки деца и бременни жени и имат много добър ефект.

 

 • Ако ви предстои да се разхождате сред природата и да спите на открито е препоръчително да си носите мрежа, която е импрегнирана с инсектицид. Поставяйте мрежата така, че да ви покрива добре и да не позволява навлизането на комари. Обикновено импрегнираните с инсектицид мрежи могат да се използват за около 6 месеца, след което трябва отново да бъдат импрегнирани.

 

 • Прием на антималарийни медикаменти

Антималарийните медикаменти могат да ви предпазят от малария. Изборът на точен медикамент зависи от страната, която ви предстои да посетите. Задължително трябва да се консултирате с лекар преди да започнете приема на каквото и да било антималарийно средство. За да има максимален ефект лекарството трябва да бъде взимано стриктно както е предписано.

Важно е преди всяко пътуване в страни с разпространена малария да се направи  консултация със специалист – паразитолог  и педантично да се спазват набелязаните профилактични мерки.

Да се приемат предписаните медикаменти за профилактика по схема

Да се предприемат мерки предпазване от ухапване от комари – използване на репеленти, комарници и др.

При завръщане от чужбина, посетете личния си лекар и го уведомете, че сте се завърнали от тропическа страна, за извършване на необходимите изследвания

 Допълнителна информация

Данни за:

 • Риска от малария и вид на превантивните мерки (по СЗО 2015),
 • Списък на страните с разпространена местна малария
 • Разпространението на маларията по вид, риск от заразяване и препоръки за химиопрофилактика можете на намерите на страницата на Националният център по заразни и паразитни болести гр. София на следният адрес:

https://www.ncipd.org/images/UserFiles/File/Parazitologia/Malaria_countrylist_2012.pdf

 

 Регионална здравна инспекция-Сливен

Предишна НАЙ-ДОБРИТЕ МАЙСТОРИ НА НАРОДНИ МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ СТОРИХА ОБЛОГ В КОТЕЛ
Следваща МЛАДЕЖКИ ЛАГЕР "ЗДРАВЕЙ ЗДРАВЕ" БЕШЕ ОТКРИТ ДНЕС НА КРЕПОСТТА "ТУИДА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА ЕЛЕКТРОЖЕН ОТ КЪЩА НА СЛИВНАЛИЯ ОТ СЕЛО НЕЙКОВО

Служители на РУ-Котел работят по взломна кражба от частен имот в село Нейково. За времето от 15 септември до 21 декември неизвестен извършител е проникнал в къща, собственост на 52-годишен

Новини Сливен

Д-Р ТРИФОН КАЛЕВ ОТ СЛИВЕН ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ

Десетки военни и цивилни служители на Военномедицинска академия (ВМА) бяха наградени по случай 131-вата годишнина от създаването на Академията. Сред наградените е и д-р Трифон Калев – началник на Отделение

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН РАЗШИРЯВА ГРОБИЩНИТЕ ПАРКОВЕ В ПЕТ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

Община Сливен разширява гробищните паркове в селата Глушник, Стара река и Младово.  И за трите парка има влезли в сила подробни устройствени планове. Разширението в Глушник е със 7,4 дка.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 × five =