МАЙ БИЕ АПРИЛ ПО ЗАБОЛЕЛИ ОТ КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН
юни 1, 2020 1007 Прегледи

МАЙ БИЕ АПРИЛ ПО ЗАБОЛЕЛИ ОТ КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН

Епидемичната обстановка в Сливен и областта остава усложнена. Сливенска област е сред активните в страната по отношение на разпространението на Ковид-инфекциите.  Данните, постъпили в Областния кризисен щаб, показват приблизително едно и също ниво на регистрираните случаи, с леко завишение: 44 са случаите на заболяването през май срещу 42 – през април.  Общият брой на заболелите от началото на епидемията до момента възлиза на 91 души. Сред тях са 13 медицински лица и 2 деца. За съжаление, 9 души изгубиха битката с коронавируса.

От началото на епидемията досега е била наложена домашна карантина на 5 503 лица, като 4 688 от тях са излезли, а 815 лица все още са под домашна карантина към 1 юни. Разпределението им по общини е следното: Сливен – 535 души, Нова Загора – 166, Котел – 55 и Твърдица – 59 души.  Осем са пациентите, настанени за лечение в болница. Очакват се резултатите от взети 23 проби, сред тях 8 проби са на хоспитализирани, 8 – на медицински персонал, 4 – контролни за излекуване и 3 – контролни за изписване.

Със заповед на министъра на здравеопазването, влязла в сила от 1 юни, отпадна задължителната 14-дневна карантина за влизащите в България от страните в ЕС, Сърбия и Северна Македония. Изключение са пристигащите от осемте европейски страни, в които все още има висока заболеваемост от Ковид-19 – Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, както и напусналото ЕС Обединено кралство – Великобритания и Северна Ирландия. За хората, които идват в България от тези осем държави, карантината продължава да важи.  Влизането от всички останали държави /извън ЕС, Сърбия и Северна Македония/ остава забранено. Областният кризисен щаб информира гражданите на Сливен и областта, на които след пристигането им от чужбина е наложена задължителна 14-дневна карантина и срокът й не е изтекъл към момента, че трябва да продължат стриктно да я спазват. Те подлежат на контрол за изпълнение на карантината независимо, че от 1 юни държавите, от които са пристигнали,  вече не са в списъка за задължително карантиниране.

Областният кризисен щаб призовава жителите на Сливен и областта да се придържат стриктно към противоепидемичните мерки, свързани със социалната изолация, физическата дистанция, носенето на предпазни маски за лице в закрити пространства и помещения, редовното миене на ръцете и всички останали мерки, разпоредени от министъра на здравеопазването.  „Личната дисциплина вече доказа, че е начинът заедно да ограничим разпространението на коронавируса и да се справим в епидемичната обстановка. Вярвам в отговорността на всеки един от нас и силно се надявам, че в скоро време Сливенска област няма да е сред активните в страната. Всички тези усилия са в името на здравето на децата, внуците, близките, приятелите и колегите ни и на нас самите“, коментира областният управител и председател на щаба Чавдар Божурски.

Предишна СЕДМОКЛАСНИК ПОЛУЧАВА НАГРАДА "ЗЛАТНО СЪРЦЕ" ЗА 2020 ГОДИНА
Следваща ЗАПОЧВА РЕМОНТ НА СВЕТОФАРА ПРИ ДАМАРСКИЯ МОСТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РУ-СЛИВЕН ИЗВЪРШВА ЗАСИЛЕНИ ПРОВЕРКИ ЗА НАРУШЕНИЯ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ И СПАЗВАНЕ НА КАРАНТИНА

Пешеходни патрули, екипи на група „Орана на обществения ред”, служители на териториална, охранителна, криминална и пътна полиция извършват засилени проверки по спазване на противоепидемичните мерки и проверки на лицата, поставени

Новини Сливен

ДУХОВИ ОРКЕСТРИ ЩЕ СВИРЯТ ДНЕС ПРЕД ОБЩИНА СЛИВЕН

Площад „Цар Освободител“ се превръща днес в 13 часа в сцена за празничния концерт на два духови оркестъра. Пред сливенци и гостите на града свои изпълнения ще представят Военният духов

Новини Сливен

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НЕ УСПЯХА ДА БЛОКИРАТ МАГИСТРАЛАТА ПРИ НОВА ЗАГОРА

Протестиращи от Сливен, Ямбол, Нова Загора, Стара Загора и Гурково направиха неуспешен опит да блокират магистрала „Тракия” при Нова Загора. Полицията не допусна блокада на пътния възел при село Езеро.